ANGRER IKKE: Rasmus Hansson mener samfunnet står foran et tidsskille og at MDG må gå i front, men angrer ikke på bruddet med topp-politikken. Foto: Hans Arne Vedlog
ANGRER IKKE: Rasmus Hansson mener samfunnet står foran et tidsskille og at MDG må gå i front, men angrer ikke på bruddet med topp-politikken. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg ble utpekt som ekstremist

Men Rasmus Hansson mener samfunnet er ved et nytt tidsskille og at MDG må lede an i en kamp som er like viktig som klimakampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag samles 200 delegater fra Miljøpartiet de grønne til landsmøte på Fornebu. Hit kommer også Rasmus Hansson, den tidligere lederen av WWF, som ble valgt inn som Miljøpartiet de grønnes første representant på Stortinget i 2013.

Men Hansson kommer bare som observatør, han har ikke hatt sentrale verv i partiet siden han gikk ut av toppstillingen som nasjonal talsperson i mai i fjor.

- Hvordan har det vært å ikke ha en så sentral rolle i MDG lenger?

- Jeg har jo det mest av livet ikke hatt noen sentral rolle i politikken, så for meg er ikke det noe rart i den forstand. Det er deilig å ha litt mindre trykk, og hyggelig å se på et parti som suser videre, sier Rasmus Hansson til Dagbladet.

ANGRER IKKE: Rasmus Hansson mener samfunnet står foran et tidsskille og at MDG må gå i front, men angrer ikke på bruddet med topp-politikken. Skaden kom som følge av et fall. Foto: Hans Arne Vedlog
ANGRER IKKE: Rasmus Hansson mener samfunnet står foran et tidsskille og at MDG må gå i front, men angrer ikke på bruddet med topp-politikken. Skaden kom som følge av et fall. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Var ikke holdbart

I dag styrer han Handelens miljøfond, et nytt fond som er opprettet ved at handelsnæringen frivillig betaler inn en ekstra «plastposeavgift».

Det nyopprettede fondet regner med at de vil kunne dele ut opptil 300 millioner til bekjempelse av plastforurensing og effektivisering av plastbruk årlig.

Han svarer «absolutt ikke» på spørsmål om han av og til angrer på at han hoppet av.

- Jeg planla temmelig tidlig at jeg skulle ut. Det var enkelte ting ved ledersituasjonen jeg var i, som ikke var holdbar. Det var en situasjon jeg måtte ut av. Jeg ønsket å gjøre det på en skikkelig måte, og er fornøyd med at vi kom ut av dette med et styrket parti og ting på stell, sier Hansson.

Konflikt

Det er konflikten med sin tidligere makker Hilde Opoku han sikter til. I motsetning til andre partier, har ikke MDG en partileder, men to sidestilte nasjonale talspersoner. Hansson og Opoku ble valgt sammen i 2014, men samarbeidet skal ha vært preget av personkonflikt. Hansson har ikke lyst til å snakke om dette, men bekrefter at det ikke var politisk uenighet som lå bak.

- Det er en epoke jeg er glad for å ha lagt bak meg. Det eneste jeg har behov for å si er at de sakene som ble lufta i media ble nøye gjennomgått av alle partiets organer, inkludert kontrollkomiteen. Og det kom jeg veldig godt ut av, og det var bra, sier Hansson.

Generalsekretær i partiet Lars Gaupset bekrefter også overfor Dagbladet at det ikke ble konkludert med at Hansson hadde gjort noe kritikkverdig.

Skroter ledermodellen

Nå skal ledermodellen i MDG skrotes. I 2020 skal partiet samle seg om én leder, noe Hansson mener er klokt.

- Ja, det har jeg mente lenge. Modellen er fin så lenge den funker bra. Ingen ledermodeller er bra når de ikke fungerer, men topersonsmodellen har en tilleggssvakhet. Den kan låse beslutningsevnen i ledelsen fullstendig. Når to ledere med likt ansvar ikke blir enige, og reglene krever konsensus, blir partitoppen helt handlingslammet.

Hansson fikk inn den politiske makkeren han ønsket seg, men trakk seg likevel på landsmøtet i fjor. Han sier det var fordi det var noe han var innstilt på, og for å slippe yngre krefter til.

- Jeg vil ikke være en nisse i hornet, sier han om sin rolle i dag, selv om han innrømmer at han av og til sprekker og sender en SMS til Arild (Hermstad, en av dagens nasjonale talspersoner)

Men en ting vil Hansson snakke høyt om.

- Nytt tidsskille

- Jeg kommer til å snakke så høyt jeg kan om at vi nå er kommet til et nytt tidsskille, sier Hansson.

Han viser til det dystre bildet av hva mennesket gjør med naturmangfoldet som FNs naturpanels rapport i starten av mai tegnet opp.

En million arter er utrydningstruet som følge av menneskenes utnyttelse av naturen, og det vil i økende grad gå på bekostning av naturens evne til å gi oss mat, energi og materialer, heter det der.

- Den faglige dokumentasjonen på hva vi gjør med jordas natur begynner å bli så tung at vi må begynne å tenke i kvantesprang på hvordan vi behandler naturen. Vi kan ikke bare flikke litt, vi må endre systemet, sier Hansson.

Han mener det forrige tidsskillet var da «det ble akseptert at klimaproblemet er så stort at det krever drastiske tiltak».

- Da jeg i 2013 gikk til valg på at vi må sette en sluttdato for oljevirksomheten, ble jeg utpekt som total ekstremist til og med av Bellona. I dag sier Støres ungdomsorganisasjon AUF det samme, Erna Solberg sier at verden og Norge skal bli et nullutslippssamfunn innen 2050. Standpunkter som var ekstreme for noen få år siden er nå helt mainstream. Det har vært et tidsskille.

  • Bellona avviser å ha kalt Hansson for ekstremist. Se deres uttalelse nederst i saken.

- MDG må ta ansvar

Han mener MDG må på banen igjen.

- Det er kjempeviktig at MDG igjen tar ansvar og sier høyt det som er ekstremt og vanskelig, men nødvendig. Vi må formulere det godt og ta konsekvensen av det nå mens de andre partiene fortsatt ikke tør tenke tanken, sier Hansson.

- Vi er klin nødt til både å slutte å ødelegge natur, også i Norge, og samtidig løse klimaproblemet. Det er både og, ikke enten eller. Dette krever en helt ny tenkemåte. Vi er i samme situasjon med naturen og artene som med klimaet. Begge deler er på vei mot konsekvensene som kan blir så grusomme at vi bare må handle, sier han.

Avviser ekstremist-uttalelse

Bellona tok kontakt med Dagbladet etter publisering av saken. De avviser å ha kalt Hansson for ekstremist, selv om de advarte mot MDG.

-Bellona har aldri kalt MDG og Rasmus Hanson for ekstremist .Det er feil at vi har omtalt de MDG som ekstremister i forbindelse med deres planer for avvikling av oljeindustrien. Bellonas kritikk i 2013 var først og fremst om deres motstand mot CO2 fangst og lagring. Der har MDG snudd og jobber blant annet for å få dette til på Klementsrud, hvilket tjener de stor ære, sier Fredric Hauge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer