Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble utsatt for sexovergrep

Av treneren. - Han kalte det vitenskapelige tester, hevder høydehopper Patrik Sjöberg i selvbiografi.

FORTELLER OM OVERGREP: I selvbiografien «Det du inte såg» skriver høydehopper Patrik Sjöberg at han ble utsatt for overgrep fra sin trener som døde i 1999. Faksimile: «Det du aldrig såg»
FORTELLER OM OVERGREP: I selvbiografien «Det du inte såg» skriver høydehopper Patrik Sjöberg at han ble utsatt for overgrep fra sin trener som døde i 1999. Faksimile: «Det du aldrig såg» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I selvbiografien «Det du inte såg» hevder den svenske høydehopperen Patrik Sjöberg at han gjennom flere år ble utsatt for seksuelle overgrep av sin trener som døde i 1999. Overgrepene skal ha skjedd fra elleveårsalderen, melder Expressen.se.

Overgrep «Jeg husker ikke helt hvordan han gikk fram for å overtale meg, men han ga meg massasje en kveld da vi var alene hjemme og begynte å onanere meg», er en av episodene Sjöberg beskriver.

I et intervju med tv-kanalen SVT sier Sjöberg, en av Sveriges best kjente idrettsmenn med VM-gull og tre OL-medaljer, at treneren kalte overgrepene «vitenskapelige tester».

- Som idrettsmann var man tvunget til å måle kroppen på ulike måter, sier Sjöberg til tv-kanalen SVT i et intervju om overgrepene.

Sjöberg forteller at han våknet en morgen og var blitt barbert mellom beina.

- Jeg skjønte at han må ha gitt meg et søvnmiddel. Jeg ble gal, det var veldig følelsesmessig i den alderen. Jeg gikk på skolen og hadde gymtimer, så det var kjempepinlig. Og han tok bilder av meg naken. Han mente det ikke var bra når gutter vokste for fort, men det fantes ingen logikk i det han sa, sier Sjöberg videre.

Anklages av tre Totalt tre personer tilknyttet friidrettsmiljøet rundt treneren går nå ut med overgrepsbeskyldninger.

Friidrettstrener Yannick Tregaro gikk i kveld ut i svensk P1 og fortalte at han ble utsatt ble for overgrep av mannen. Også norske Christian Skaar Thomassen, en tidligere høydehopper, deler en liknende historie.

Ingen av dem har politianmeldt sakene. Treneren døde i 1999 og har ikke hatt mulighet til å forsvare seg mot anklagene som blir framsatt.

Til tross for de angivelige overgrepene valgte Sjöberg å beholde ham som trener nesten hele karrieren. Sjöberg sier han visste at andre gutter også ble utsatt for liknende, skriver Expressen.

- Jeg føler meg medskyldig iblant. Jeg forsto senere at han fortsatte etter meg. I ettertid kan det høres veldig egoistisk ut, men jeg var bare 15-16 år, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT, og forteller at overgrepene «alltid kommer til å forbli i hodet».

Vil inspirere andre til å stå fram - Jeg har båret på en forferdelig fiendtlighet, og det har rammet uskyldige iblant. Til og med i forhold har jeg kanskje vært vanskelig å ha med å gjøre på grunn av dette. Men jeg har det kjempebra - har aldri hatt det bedre - så på ett vis greier man seg. Det er bare så fælt for dem som ikke gjør det, sier han til TT.

Boka er skrevet i samarbeid med forfatter og journalist Markus Lutteman, og bakgrunnen for å stå fram, sier Sjöberg, er å inspirere andre til å gjøre det samme.

- I dag er jeg pappa og har en ti år gammel datter. Finnes det noen som leser boken og våger å stå fram, synes jeg at jeg har gjort noe godt. Den henvender seg ikke bare til idrettsverden; pedofile finnes der ungdommer finnes. Foreldre bør kanskje være litt mer oppmerksomme. Han hadde en leilighet full av videospill, godteri, is og elgitarer. Barn lå over - hva tenkte foreldrene på?, sier han til SVT.

Sjöberg satte verdensrekord med 2,42 meter på Stockholms Stadion i 1987, som i ettertid bare er slått av cubanske Javier Sotomayor. I løpet av karrieren sanket han to OL-sølv og en bronse, en VM-tittel både uten- og innendørs og fire EM-gull innendørs, skriver NTB.

SELVBIOGRAFIEN: Boken er skrevet av Sjöberg og forfatter Markus Lutteman.
SELVBIOGRAFIEN: Boken er skrevet av Sjöberg og forfatter Markus Lutteman. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media