Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble vekket av familiefaren midt på natta

Dagens au pair-ordning gjør gruppa spesielt utsatt for tvangsarbeid og menneskehandel, ifølge ny rapport.

FIKK BYTTET FAMILIE: Etter den ubehagelige opplevelsen hos den første familien, har «Adek» nå kommet til en hyggelig familie. Foto: Tuva Bønke Grønning
FIKK BYTTET FAMILIE: Etter den ubehagelige opplevelsen hos den første familien, har «Adek» nå kommet til en hyggelig familie. Foto: Tuva Bønke Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Faren drakk mye, og kunne vekke meg midt på natta for å passe på barne når han skulle ut på byen. Barna gikk i de samme klærne mange dager på rad, og huset var ekstremt grisete.

Slik beskriver 30 år gamle «Adek» fra Peru sin første erfaring som au pair i Norge i november i fjor. Hun hadde fått beskjed om at hun skulle jobbe hos en enslig far med tre barn. Allerede da familiefaren hentet henne på Gardermoen fikk hun en følelse av at noe ikke var som det skulle.

- Han begynte med en gang å fortelle meg om problemene med eks-kjæresten, og jeg forstod raskt at han drakk mye.

- Huset var et komplett kaos og det var tydelig at han ikke tok ordentlig vare på barna sine. De gikk i de samme møkkete klærne i flere dager på rad, forteller «Adek».

Vekt på natta «Adek» forteller at hun konstant følte seg utrygg, men prøvde å skjule redselen.

- Jeg hadde ikke lås på rommet mitt, og faren kunne vekke meg midt på natta for å se etter de minste barna fordi han skulle på byen med venner.

Etter en stund ble «Adek» kontaktet av byrået som lurte på hvordan hun hadde det.

- Det viste seg at faren var en kjenning av politiet. Jeg var i fare da jeg bodde hos ham, sier hun.

Tvangsarbeid «Adek» er langt fra den eneste au pairen som utsettes for tvangsarbeid, viser en ny rapport fra JURK (Juridisk hjelp for kvinner). Grunnprinsippene i au pair-ordningen gjør kvinnene som kommer til landet spesielt sårbare for tvangsarbeid og andre former for menneskehandel, slår en rapporten fast.

VAR REDD: «Adek» (30) var redd for familiefaren hun jobbet hos. - Han drakk mye, og jeg hadde ikke lås på rommet, forteller hun. Foto: Tuva Bønke Grønning
VAR REDD: «Adek» (30) var redd for familiefaren hun jobbet hos. - Han drakk mye, og jeg hadde ikke lås på rommet, forteller hun. Foto: Tuva Bønke Grønning Vis mer

- Vi tenker at hele au pair-ordningen slik den er i dag er problematisk, og bør avvikles, sier Lene Løvdal, forfatter av rapporten og rettighets- og prosjektansvarlig i JURK til Dagbladet.

- Au pairene jobber samme sted som de bor og arbeidskontrakten er en forutsetning for oppholdstillatelsen. I tillegg er de migranter som er her en kort periode og ikke kjenner sine egne rettigheter.

JURK har siden 2011 jobbet med å kartlegge å styrke au pairers rettigheter gjennom et rettighetsinformasjonsprosjekt finansiert av IMDI. Løvdal mener hele ordningen bør avskaffes.

- Vi er positive til kulturutveksling, men dette må holdes adskilt fra arbeid. En reell utveksling forutsetter en mye større grad av likeverd og maktbalanse enn det dagens ordning gir. Det finnes mange fine vertsfamilier, men jentene er helt prisgitt den familien de kommer til, sier hun.

- Følges ikke opp Løvdal peker på at dagens oppfølging av av ofre mot menneskehandel er rettet mot ofre for seksuell utnyttelse, ikke tvangsarbeid, og derfor faller mange au pairer som utsettes for tvangsarbeid utenfor dette systemet.

- De er pålagt å prioritere ofre for seksuell utnyttelse, men vi ser at et økende antall også utsettes for tvangsarbeid. Vi har grunn til å tro at det er store mørketall når det gjelder utnyttelse til tvangsarbeid, sier Løvdal.

Hun forteller at de jevnlig er i kontakt med au pairer som opplever å bli utnyttet og er usikre på hvilke rettigheter de har.

- Dette er en gruppe som trenger oppsøkende hjelp ettersom de ikke kjenner sine egne rettigheter godt nok. Vi får mye spørsmål fra au pairer som mener de jobber for mye eller får arbeidsoppgaver de ikke er komfortable med. Mange presses til å jobbe for mye, sier Løvdal.

Økende antall Rapporten peker også på at det mangler et tilsynssystem for hushjelper og barnepassere i private hjem, som har dårligere vern enn andre arbeidstakere på en rekke områder.

- TRENGER OPPFØLGNING: Lene Løvdal i JURK mener au pairer som utsettes for tvangsarbeid ikke får god nok oppfølgning. Foto: JURK
- TRENGER OPPFØLGNING: Lene Løvdal i JURK mener au pairer som utsettes for tvangsarbeid ikke får god nok oppfølgning. Foto: JURK Vis mer

- Dette handler om at norske familier kjøper seg fri, men hvem må egentlig betaler? Au pairer er arbeidstakere og skal derfor ha ordentlig lønn. Mange vi snakker med ønsker slettes ikke å bo hjemme hos familien de jobber for, sier Løvdal.

Peruanske «Adek» er ikke enig i at hele ordningen bør legges ned, men mener mye må forandres.

- Holdningene til mange nordmenn er en stor del av problemet. Jeg har vært au pair i både Belgia og Nederland og har aldri vært flau over det før jeg kom hit til Norge. Mange ser på au pairer som hushjelp og billig arbeidskraft. Vi er smarte jenter som ofte har en god utdannelse fra hjemlandet, sier hun.

- Det må bli slutt på at familier velger seg au pair på nettet, og det bør klarlegges tydeligere hva begge parter forventer seg. Jeg synes også at familiens bakgrunn bør sjekkes bedre. I mitt tilfelle kunne den første ubehagelige erfaringen vært unngått. Selv om vi bor i huset deres kan de ikke behandle oss som slaver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media