Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble veldig flink til å tåle juling, til å bite tenna sammen

Men Sandefjord kommune nekter Morten Nyborg (45) og andre barnehjemsbarn erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Morten Nyborg husker godt den dagen han ankom Skravestad guttehjem i en lyseblå folkevogn i 1969.

- Min oppvekst var preget av mangel på nærhet og omsorg, skriver Nyborg i et brev til Sandefjord kommune. Der beskriver han hvordan han gjennom hele barndommen ble utsatt for vold og trusler.

Redsel og frykt

- Dagene var preget av redsel og frykt for represalier, forteller Nyborg. I brevet forteller han om hvordan han ble jult opp av navngitte voksenpersoner.

- En episode var da jeg fikk beskjed om å hente ris til min bror. Dette nektet jeg og da var det en annen som måtte hente riset så både jeg og min bror fikk juling, sier Nyborg. I brevet beskriver han hjerteskjærende omsorgsvikt, mobbing og hardt fysisk arbeid.

Nyborgs oppvekst på guttehjemmet varte fram til 10. oktober 1980, fem dager før han fylte 18 år. 27 år senere ønsker Nyborg å få en bekreftelse på at det han ble utsatt for var feil og at Sandefjord kommune er ansvarlig for omsorgsvikt. Derfor ønsker han at kommunen oppretter en erstatningsordning for tidligere barnvernsbarn.

Vil ikke si unnskyld

- Jeg kan ikke huske at jeg noen ganger fikk besøk av barnevernet eller andre som skulle føre tilsyn med meg. Det finnes ikke noen dokumenter som tyder på at barnevernet fulgte opp, sier Nyborg.

BITE TENNA SAMMEN:- Det var ikke alltid like lett å forstå eller forutse hva som skulle til for å få juling, men jeg ble etter hvert veldig flink til å tåle det, til å bite tenna sammen, forteller Morten Nyborg. Her utenfor det som før var Skravestad guttehjem. Foto: TORBJØRN BERG
BITE TENNA SAMMEN:- Det var ikke alltid like lett å forstå eller forutse hva som skulle til for å få juling, men jeg ble etter hvert veldig flink til å tåle det, til å bite tenna sammen, forteller Morten Nyborg. Her utenfor det som før var Skravestad guttehjem. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Blant annet Bergen, Oslo, Bærum, Drammen, Hamar, Trondheim og Stavanger har allerede vedtatt en slik ordning.

Men i Sandefjord snakker barnevernsbarna for døve ører. Da Sandefjord formannskap behandlet saken vedtok de enstemmig å avise kravet om billighetserstatning.

- Håpløst

- Det blir helt håpløst hvis vi i dag skal betale erstatning for det som skjedde for 20, 30 år siden, sier kommuneadvokat Ivar Otto Myhre til Dagbladet.no.

I vedtaket skriver formannskapet at mye av det som skjedde ved barnhjemmene i Sandefjord «er først og fremst i dag blitt uakseptabelt, mens det den gang ikke var uvanlig.»

Videres skriver de at ”Rådmannen liker ikke den tendensen man i dag har til at den neste generasjonen må betale for erstatning for den forrige ikke fikk den oppfølgingen man basert på ny kunnskap mener er riktig for dagens generasjon.”

Dermed vedtar formannskapet at Rådmannen skal ha fullmakt til å avise alle slike henvendelser i framtiden. Selv om de ikke tviler på Nyborgs historie:

Flink til å tåle juling

image: - Jeg ble veldig flink til å tåle juling, til å bite tenna sammen

«Når det gjelder oppholdet på Skravestad viser en til den beskrivelsen Morten Nyborg har gitt i sitt brev av 11.01.06. Selv om den er subjektiv stemmer den godt med den beskrivelse andre har gitt av forholdene der, og det er således ingen grunn til å tvile på denne», skriver rådmannen

Det var barnevernet i Sandefjord som plasserte Nyborg på Skravestad. Hans tre søsken ble plassert i fosterhjem.

I Nyborgs brev beskriver han hvordan han etter hvert ble flink til å tåle nederlag og juling.

- Det var ikke alltid like lett å forstå eller forutse hva som skulle til for å få juling, men jeg ble etter hvert veldig flink til å tåle det, til å bite tenna sammen, forteller Nyborg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media