- Jeg ble veldig stiv og støl, gikk som en 90-åring

Her holder Lars Monsen appell under borreliademonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 12.00 i dag startet en lenge varslet borreliademonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo.

Flere hundre mennesker har møtt opp under demonstrasjonen.

Undersøkte selv En av de kanskje mest kjente personene som deltar i debatten om borrelia er eventyreren Lars Monsen.

- Jeg ble veldig stiv og støl, gikk som en 90-åring, forteller Monsen, og legger til at han ikke klarte å åpne korka på en flaske en gang.

Han forteller at han fikk beskjed om at han ikke var borreliasyk av legene, så han begynte å undersøke saken selv, sammen med sin kjæreste Trine Rein.

- Tortur Han tok kontakt med Norsk Borreliosesenter, der de sendte en prøve til Tyskland

- Jeg har høy smerteterskel, jeg har hatt mye vondt når jeg har vært ute på tur, men dette har vært et smertehelvete, sier Monsen. Han sammenligner det med å bli torturert.

- Mange har det slik, det er derfor jeg er her i dag. Det er feil at man maksimalt kan ha tre til fire uker med penicillin, sier han.

- Stiv og støl Han forteller at 95 prosent av smertene han hadde nå er borte, etter ti måneder på penicillinkur.

- Jeg har problemer med konsentrasjon. Det kjennes ut som jeg har gått tre mil før jeg står opp om morgen, jeg er stiv og støl. Jeg må sannsynligvis gå egne veier for å bli frisk. Jeg må sannsynligvis ut av landet for å bli frisk, sier han.

Han forteller at han får mange henvendelser fra andre som sier at de har borrelia, og leser opp andre sine historier.

- Det som må skje folkens, det er flere tester, bedre behandling, langvarige antibiotikakurer, strakstiltak for de som ligger og lider nå. De må bli testet så fort som mulig, sier Monsen.

- Løft Også den amerikanske villmarksmannen Jordan Fisher Smith, holdt appell utenfor Stortinget. Han roste blant annet mediene for å sette fokus på flåttbårne sykdommer.

- Dere redder liv, sa han.

- Vi er veldig glad Monsen og Fisher Smith stiller opp, og løfter dette opp på et høyere nivå. Fisher Smith jobbet som skogvokter før han ble syk, og det er jo ofte de som lever tettest på naturen som opplever å få borrelia. Lars Monsen er i tillegg et godt eksempel på hvor lang tid det tar å bli frisk, sa Veronica Zimmer, som koordinerer arrangementet til Dagbladet tidligere denne måneden.

I april i år skrev Lars Monsen på sin blogg at han fortsatt er syk, over ett år etter at han oppdaget sykdommen.

«Ni måneder på penicillin har forhindret at jeg er blitt sengeliggende pleiepasient, fullstendig i ørska pga smertestillende medisiner og feilbehandlinger, med et liv som i praksis ville vært over for min del. Det ville skjedd om jeg hadde stolt på det offentlige norske helsevesenet» skriver han.

Veronika Zimmer sier til Dagbladet at pasienter som har blitt syke etter flåttbitt, ikke blir tatt alvorlig nok i norsk helsevesen.

Vi vil ha offentlig og rettferdig utredning nå, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer