- Jeg ble voldtatt over 30 ganger

Vitne i krigsforbrytersaken fortalte om grusomme overgrep i fangeleir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I dag vitnet en 52 år gammel kvinne i rettssaken mot den krigsforbrytertiltalte Mirsad Repak i Oslo tingrett, og presenterte en grusom historie for retten.

Kvinnen forklarte at hun som fange i den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia ble voldtatt og mishandlet gang på gang av soldatene i leiren. Repak deltok ikke i voldtektene, men skal ha ledet et avhør der han ba sine kamerater mishandle henne under et avhør.

Den 42 år gamle bosjnaken, Mirsad Repak, som er bosnisk muslim, er tiltalt etter straffelovens paragraf 102 og 103, som omhandler forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser mot enkteltpersoner. 7. mars i år ble straffeloven skjerpet når det gjelder krigsforbrytelser.

Repak er tiltalt for overgrep mot 18 sivile serbere i Herzegovina fra mai til oktober 1992. Han er også tiltalt for to tilfeller av tortur og en voldtekt. Sju av ofrene er kvinner. De fleste overgrepene skjedde under internering til konsentrasjonsleiren Dretelj i Capljina kommune, som da var drevet av den kroatiske paramilitære hæren HOS.  

Les mer om krigsforbrytersaken her.

Alvorlige psykiske plager

Den serbiske kvinnen som vitnet i dag er lege og spesialist i mikrobiologi.

Ifølge tiltalen ble den serbiske kvinnen holdt i fangenskap i over tre måneder, og skal ha blitt voldtatt gjentatte ganger av flere HOS-soldater. Dette forklarte hun også selv.

HER SKJEDDE OVERGREPENE: Den kvinnelige legen var en av flere sivile serbiske fanger i den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia Herzegovina. Foto: KRIPOS
HER SKJEDDE OVERGREPENE: Den kvinnelige legen var en av flere sivile serbiske fanger i den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia Herzegovina. Foto: KRIPOS Vis mer

Repak skal ifølge tiltalen ha avhørt kvinnen sammen med flere av sine kolleger i den kroatiske paramilitære grupperingen HOS. Ifølge tiltalen ble den kvinnelige legen under avhøret slått med en batong, rispet med kniv i ansikt og på brystene, brent med sigaretter og fikk stukket nåler under fingerneglene. Kvinnen fikk alvorlige psykiske helseplager etter overgrepene.

Repak har selv forklart for retten at han husker kvinnen godt, og at han også hjalp henne flere ganger mens hun var i fangenskap. Han skal blant annet ha skaffet henne medisiner.

Pågrepet utenfor legekontoret

Kvinnen fortalte at familien måtte flykte flere ganger etter at krigen startet i Bosnia i 1991. Hun ble selv flere ganger stoppet av politiet da hun prøvde å krysse en bro i hjembyen Capljina, og ble truet med å bli sendt i fengsel.

- Det gikk rykter om at det fantes et fengsel for serbere, forklarte kvinnen.

- En dag sto jeg utenfor legesenteret sammen med noen kolleger. Da stoppet en politibil, jeg gjenkjente to av naboene mine, og en bil med to væpnede soldater. Soldatene kom bort til oss og spurte etter to personer som var tannleger. Jeg fikk beskjed om å ta tingene mine og bli med dem. Jeg ble satt inn i bilen, og fikk voldsom angst. Det føltes som om hjertet skulle hoppe ut av kroppen, forklarte kvinnen.

Hun ble kjørt til den beryktede fangeleiren i Dretelj. Seinere fikk hun vite at de to tannlegene hun kjente ble halshogd.

Måtte kle av seg

- Jeg ble voldtatt over 30 ganger

- I Dretelj ble jeg ført til et lite rom med ståldører. Jeg ble møtt av en mann som sa han var Ustaca-offiser, og han lurte på om jeg visste hva de gjorde med serbere. Jeg svarte ja. Jeg var stiv av skrekk. Han kjeftet og klabbet til meg flere ganger, og ville vite hvor radiosambandet mott var. I den tilstanden jeg var i reagerte jeg ikke på smerte, sa kvinnen.

Deretter fikk hun forklart at hun var sendt til leiren for å bli utvekslet med soldater. Hun fikk beskjed fra HOS-leder Blaz Kraljevic om å skrive et brev til mannen sin om at hun ikke holdt ut å være i leiren og at hun skulle utveksles.

52-åringen fikk neste dag beskjed om å vaske toalettene sammen med flere andre

- Igjen ble jeg innkalt på hovedkontoret. Der fikk jeg beskjed om å kle av meg. Jeg ville ikke; spurte om de var gale. Da ble jeg slått. De rev av meg klærne, rev i stykker blusen min og dro meg ned på gulvet. De tok av meg dongeribuksa og prøvde å voldta meg. Så sto han opp og sa: Jeg greier det ikke, forklarte kvinnen.

Deretter brøt en annen soldat henne ned på senga som sto i rommet.

- Han slo meg så jeg ikke lenger var klar over hvor jeg var. Han voldtok meg rektalt, vaginalt og oralt. Etterpå tvang han meg til å kle på meg. Jeg tok på meg det som var helt, men jeg vet ikke hvordan. Han sa at hvis jeg fortalte dette til noen kom han til å drepe alle de andre fangene, sa kvinnen.

Hun var 35 år da dette skjedde.

Truet med kniv mot strupen

- Tilbake på cella kastet jeg meg ned på senga og gråt. Neste dag kom en annen soldat og førte meg til et annet rom. Han prøvde å voldta meg, men jeg forsvarte meg. Da fikk jeg juling. Han tok fram en stor kniv, en Rambo-kniv som var spiss i begge ender. Han tvang meg ned på gulvet. Med kniven mot strupen voldtok han meg, forklarte kvinnen.

Hun ble ført tilbake til cella. Der sto en annen soldat, som fikk beskjed om at nå var det hans tur.

- Han ville ikke, han sa han hadde akkurat trukket den ut. Inne på cellen fortalte hun jeg bodde sammen med at hun akkurat var blitt voldtatt.

De meldte fra til ledelsen om voldtektene, men ble ikke trodd. Likevel fikk soldatene beskjed om å la kvinnene være i fred. To dager seinere gjenopplevde hun marerittet i et annet rom, og ble nok en gang voldtatt med en kniv mot strupen. Hennes celle-venninne hadde opplevd det samme.

Kvinnen fortalte at hun ble voldtatt gang på gang, både av forskjellige soldater og gjentatte ganger av den samme mannen.

Voldtatt over 30 ganger

Hun sa at da HOS-lederen fikk høre om hva som hadde skjedd fikk hun være i fred noen dager. Deretter fortsatte voldtektene.

- Hvor mange ganger ble du voldtatt, spurte aktor Pål K. Lønseth.

- Over 30 ganger. De voldtok meg til jeg ikke klarte å gå. Da holdt de opp noen dager, men fortsatte igjen. En gang var det fire stykker, blant annet en amerikaner og australier. En annen gang ble jeg voldtatt av en hel gruppe menn.

- De som ville slå de slo, de som ønsket å voldta deg gjorde det. De kunne gjøre akkurat hva de ville, og det gjorde de. De gjorde alt de ville; ting de hadde sett på film, forklarte kvinnen.

- Traff du noen gang Mirsad Repak i Dretelj, spurte aktor.

- Ja. Den første gangen hørte vi skrittene hans i gangen, vi var da fem kvinner. ”Der kommer en ny en”, sa en av kvinnene. Jeg svarte at så mange nye som det haddde vært innom her, så kunne det ikke bli noe verre. Neste gang kom Blaz Kraljevic og presenterte Mirsad Repak som hovedinspektør for HOS i Herzegovina.

Ble banket med kølle

Hun forklarte at hun ble avhørt av Mirsad Repak en gang, sammen med flere andre.

- Han ba meg kle av meg. Han ga meg en ørefik så hodet mitt føk rundt. Jeg kledde av meg for ikke å få juling, og satte meg naken på stolen. Jeg prøvde å dekke meg til så godt jeg kunne. Mirsad begynte å forhøre meg om hvem jeg kjente og hvem jeg hadde omgåttes. Jeg nevnte navn både på serbere, kroater og muslimer, sa kvinnen, og fortsatte med stø stemme:

- Mens avhøret pågikk sa Repak at jeg skulle legge hendene på bordet. En av de andre slo meg med politikølle på hendene. Deretter tok han en dolk og risset meg på kinnet og på brystet. Med spissen på dolken sirklet han rundt brystvortene. Jeg ble slått med kølle både på armer og bein. Etterpå ble jeg stukket under neglene med den spisse delen av en sikkerhetsnål. Repak forhindret ingenting av dette. Etter avhøret sa han til de andre: Nå er hun deres.

Hun forklarte at Repak var den som ledet avhøret.

- Ba dem ikke slutte

Tiltalte har selv forklart at han kun var livvakt for HOS-lederen, og nekter å ha hatt noen ledende rolle i HOS. Flere vitner har beskrevet han som leder.

- Avhøret varte i en time, og ikke en eneste gang ba Repak dem slutte. Han nikket og gjorde en handbevegelse mot mannen som slo meg.

- Opplevde du at voldsutøvelsen skjedde på signal fra Repak? Spurte aktor.

- Ja, svarte kvinnen.

Hun fortalte at hun fortsatt har problemer med blodsirkulasjonen i hendene, og at de blir svarte med en gang når hun utsettes for kulde.

Les mer om krigsforbrytersaken her.

<B>STERKT VITNEMÅL:</B> Den 52 år gamle kvinnen fortalte med stø stemme om gjentatte voldtekter som fange under krigen i Bosnia.