- Jeg blir 87 år

- Jeg skal ikke dø nå. Jeg blir 87 år. Dét sa Pim Fortuyn i radiointervjuet i Hilversum klokka 18.45 i går. Et kvarter senere ble han myrdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I radiointervjuet viste han til at begge foreldrene hadde hatt et langt liv. De ble 85 og 87 år gamle.

Radio 3s programleder bemerket at Fortuyn så trøtt ut. Fortuyn svarte øyeblikkelig at det kom til å gå raskt over.

- Litt vin og ost og en god samtale og et par timers søvn - i morgen ser jeg helt annerledes ut! Etter valget blir det uansett roligere, sa han.

15.mai skulle det vært valg i Nederland. Pim Fortuyn var sikker på at partiet kom til å gjøre det bra i valget. Ifølge meningsmålinger lå Fortuyns parti an til å vinne 16 av 150 plasser i parlamentet.

- Han gikk og sang «Jeg vinner valget, jeg vinner valget» hele dagen, sier en medarbeider til avisa Bild.

Fortuyn var professor i sosiologi og skrev kommentarer i det nederlandske bladet Elsevier. Han var alltid uklanderlig kledd og hadde egen sjåfør til sin dyre Daimler. Men den glattbarberte, åpent homofile politikeren visste at han hadde fiender. Som sosiolog skrev han om islam, og som politiker kalte han islam for en bakstreversk religion.

- Min største angst er at det skjer meg noe før valget, sa han.

- Men jeg ser dette som mitt oppdrag.

De siste ukene var han redd. Partikontoret ble bevoktet. Fortuyn hadde gått med på å ikke sove hjemme og skulle ta inn på hotell. Til partivenner snakket han om frykten for å bli skutt, ifølge Algemeen Dagblad.

Den nederlandske politikeren døde av skudd mot hals, hode og brystkasse.

I hele natt strømmet folk til rådhuset i Rotterdam for å skrive i kondolanseprotokollen. I Haag kom det til sammenstøt mellom Fortuyns tilhengere og politiet som vokter regjeringsbygningen. Flere biler ble satt i brann.

Bare få minutter etter drapet ble en 33 år gammel hvit nederlender arrestert. Politiet har gjennomført husransakelse hos mannen. Noe motiv er ikke kjent enda.

VILLE VINNE:</B> Pim Fortuyn visste at han hadde farlige fiender. Flere ganger ble han truet på livet.
DREPT ETTER INTERVJU:</B> En nederlandsk reporter i Radio 3 intervjuet Fortuyn i går. Kort tid etter at intervjuet var over, ble politikeren drept.