- Jeg blir aldri mamma

Fremmede tror Abi (49) er seks måneder på vei, men i virkeligheten kan hun aldri få barn.

IKKE GRAVID: Abigail (49) er ikke gravid, og kan heller ikke få barn. I dette intervjuet forteller hun hvorfor. Foto: Jam Press
IKKE GRAVID: Abigail (49) er ikke gravid, og kan heller ikke få barn. I dette intervjuet forteller hun hvorfor. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

- Folk tror jeg er seks måneder på vei, sier Abigail Oleck-Hewett (49).

Selv om det ser ut som 49-åringen fra Surrey i Storbritannia er mange måneder på vei, har hun faktisk en smertefull tilstand som gjør at hun aldri kan få oppfylt drømmen sin om å bli mamma.

- Jeg hater utseendet på kroppen min. Alle som ikke kjenner meg, tror jeg er gravid, sier 49-åringen til nyhetsbyrået Need to Know.

Svulst i magen

I Abigails mage ligger det nemlig ikke et foster, men en godartet svulst på størrelse med en sitron, ifølge nyhetsbyrået Jam Press.

- Noen ganger kan jeg stryke over magen min og tenke på hvordan det hadde vært å være gravid. Da kan jeg like det, i et lite øyeblikk.

Helt siden tenåra har hun slitt med heftig menstruasjon, og allerede som 13-åring ble Abi diagnostisert med muskelknuter i livmora.

Slike muskelknuter er godartede, og er ofte kalt myomer, fibromer, fibromyomer eller fibroleiomyomer, ifølge Lommelegen.

- Muskelknuter kan være fra mikroskopisk små til å være store svulster som kan veie flere kilo. Det er ofte flere muskelknuter til stede samtidig, skriver nettstedet.

Mistet barnet

Abi forteller at hun lengtet lenge etter å få seg sin egen familie, men fant ikke «den rette» før hun var 37 år gammel.

Lykken var stor da hun fant ut at hun var gravid.

- Dessverre hadde jeg en spontanabort sju uker seinere, sier hun - og forteller at menstruasjonsproblemene forverret seg etter dette.

INNLAGT: Abi ble hastet til sykehuset som følge av sterke blødningener. Der fikk hun den sjokkerende beskjeden. Foto: Jam Press
INNLAGT: Abi ble hastet til sykehuset som følge av sterke blødningener. Der fikk hun den sjokkerende beskjeden. Foto: Jam Press Vis mer

I etterkant av aborten har hun hatt følelsen av at hun bærer på en «alien».

- Mensen-problemene ble ti ganger verre etter spontanaborten. Det ble bare verre og verre for hver måned, fram til det ble helt uutholdelig.

Legene skal ha rådet henne til å begynne på p-piller, slik at hun kunne stoppe menstruasjonen fullstendig.

- Fire måneder seinere blødde jeg ned hele senga mi. Da jeg ringte legen, fortalte han meg at dette var en vanlig bivirkning av p-pillene.

- Blodpøl på gulvet

Det gikk fire nye måneder, og Abigail opplevde noe enda mer dramatisk.

- Jeg satte inn en tampong, men på grunn av de heftige blødningene varte den bare i ett minutt. Da jeg gikk inn på badet, lå det en blodpøl på gulvet. Det så ut som et drapsåsted, forteller hun.

49-åringen ble hastet til sykehus som følge av blødningene.

- Der fikk jeg beskjed om at blødningene ikke hadde noe med p-pillene å gjøre.

Det var muskelknutene som hadde vokst i livmora hennes siden hun var tenåring, og nå hadde de blitt på størrelse med en liten sitron.

FIKK STEMPEL: Under friidretts-VM i 2013 gjorde Isabelle Pedersen et intervju med NRK som har fulgt henne siden. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Som tenåring hadde hun fått tilbud om å operere de vekk, men valgte å la de være. Hun hadde blitt informert om risikoen for å bli steril etter inngrepet, og valgte derfor ikke å la seg operere.

- Det er et tveegget sverd. Jeg visste ikke at det å beholde muskelknutene også kunne påvirke fertiliteten min. Siden de ikke var ondartede, valgte jeg bare å leve med dem, sier hun.

- Syk halve måneden

Da buksene hennes stadig ble strammere, trodde hun bare at hun hadde lagt på seg. Nå innså hun at det slett ikke hadde vært tilfelle.

- Min historie er ikke sjelden. I løpet av ei uke har hundrevis av kvinner kontaktet meg med sin historie, hevder hun.

De siste 14 månedene har hun vært innlagt fire ganger som følge av de heftige blødningene. Abigail sliter også med smerter i både mage og rygg, samt forstoppelse, søvnmangel, blodmangel, humørsvingninger og angst. Hun sier selv hun er bundet til senga to uker i måneden.

- Det er ekstremt isolerende. Jeg har måttet avlyse planer med venner, klienter og familie fordi smertene er så uutholdelige. Jeg er syk halve måneden og taper masse penger fordi jeg ikke kan jobbe.

Fjerner livmora

Etter at Abigail ble lagt inn på sykehuset, har hun gjennomgått flere tester. Hun fikk først tilbud om et inngrep hvor legene kutter av blodforsyningen til svulstene, slik at de krymper inn av seg selv.

Men fordi det har gått så lang tid, og de har blitt så store, har hun nå bare ett valg igjen - og det er å fjerne livmora.

- Jeg kommer til å bli skåret opp, og de skal fjerne alt. Det er ingen lett avgjørelse å ta. Hvis jeg hadde visst alt dette da jeg fikk diagnosen, hadde jeg valgt å fryse ned eggene mine. Nå finnes det ingen mulighet for at jeg kan få mine egne barn.

MENSEN-HYTTA I NEPAL: Mange kvinner har dødd fordi de må sitte i denne hytta når de har menstruasjon. Video: CNN Vis mer

Den 16. august la Abigail seg under kniven. Operasjonen var svært vellykket, og til 49-åringens store glede skal kirurgene ha greid å bevare eggstokkene hennes slik at hun ikke går rett i overgangsalderen.

Kjemper for kvinner

For Abi er det for seint, men hun håper å kunne bane vei for andre kvinner som lider av sterke menstruasjonssmerter og muskelknuter.

I Spania har myndighetene foreslått å gi innbyggerne opptil fem dagers betalt fri fra jobb dersom de lider av mensproblemer.

Nå ønsker hun en tilsvarende debatt i hjemlandet, og har startet en underskriftskampanje for å fremme et liknende tiltak.

- Jeg er ferdig, dette er ikke for meg, men det vil hjelpe min mentale helse ettersom jeg vet jeg hjelper andre. Jeg vil kjempe for framtida, og dette viser meg at smerten min var verdt det.

Om hun kunne gått tilbake i tid, sier Abi at hun ville «presset» sin egen fastlege for mer informasjon rundt tilstanden sin.

- Ta kontroll over kroppen din, og ta informerte beslutninger rundt din egen framtid. Vi må fjerne tabuet rundt kvinneproblemer. Vi lider i stillhet og gjemmer oss på soverommet - det er på tide å stå fram og skrike ut!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer