HVOR ER FISKEN?: SVs Johnny Ingebrigtsen reagerer skarpt på uttalelsene fiskerministeren ga til Dagbladet tidligere denne uka. Tirsdag slo nemlig Elisabeth Aspaker (H) fast at myndighetene ikke har noen mulighet til å kontrollere om en av hjørnesteinene i norsk fiskeripolitikk - leveringsplikten - faktisk har noe for seg. Foto: Privat
HVOR ER FISKEN?: SVs Johnny Ingebrigtsen reagerer skarpt på uttalelsene fiskerministeren ga til Dagbladet tidligere denne uka. Tirsdag slo nemlig Elisabeth Aspaker (H) fast at myndighetene ikke har noen mulighet til å kontrollere om en av hjørnesteinene i norsk fiskeripolitikk - leveringsplikten - faktisk har noe for seg. Foto: PrivatVis mer

- Jeg blir både rystet og sjokkert

Stortingets eneste fisker reagerer på at fiskeriministeren ikke aner hvor den leveringspliktige fisken blir av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg blir både rystet og sjokkert over at ikke fiskeriministeren vet hvor fisken blir av. Dette er defensivt og oppsiktsvekkende.

Det sier SVs stortingsrepresentant fra Finnmark og Stortingets eneste yrkesfisker Johnny Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han reagerer skarpt på uttalelsene fiskerministeren ga til Dagbladet tidligere denne uka. Tirsdag slo nemlig Elisabeth Aspaker (H) fast at myndighetene ikke har noen mulighet til å kontrollere om en av hjørnesteinene i norsk fiskeripolitikk - leveringsplikten - faktisk har noe for seg.

- Dette er et forsøk på å villede debatten, sier Ingebrigtsen.

Kystopprør I vinter reiste kystbefolkningen i Nord-Norge seg i det såkalte «Kystopprøret». Det oppsummerte en årrekke med påstander om brudd på leveringsvilkårene som skulle sikre helårlig forsyning av fisk til mottaks- og foredlingsanleggene i nord.

I mars kunne Dagbladet dokumentere at det Kjell Inge Røkke-eide selskapet Havfisk, som har landets største andel torskekvoter, i fjor bare leverte 35 prosent av den leveringspliktige fisken til foredling på land, mens 65 prosent ble solgt til det internasjonale markedet.

Samtidig varslet fiskeriministeren gjennom Dagbladet en full gjennomgang av hvor den leveringspliktige fisken har tatt veien de siste ti årene.

LES OGSÅ: Plikt ute av kontroll, skriver Elisabeth Aspaker (H).

Svaret Aspaker sitter igjen med etter Fiskeridirektoratets gjennomgang, er at det ikke finnes svar.

- Hensikten med leveringsplikten var å få fisken til land for å skape aktivitet. Tallene viser at leveringsplikten i all hovedsak overholdes, men vi vet ingenting om hva som skjer når den er levert til land. Så vi har ingen mulighet til å kontrollere at selve intensjonen med ordningen overholdes, sa Aspaker til Dagbladet i går.

- Det er overraskende at fiskeriministeren ikke vet hvor fisken blir av, sier Ingebrigtsen.

Han viser til at all fisk som landes i Norge, etter lov skal registreres på en såkalt landings- eller sluttseddel.

- Det er bare å gå til Norges Råfisklag og se på hva som blir landa, hvem som har landa, hvem som har kjøpt den, og til hvilken anvendelse fisken går til. Det ser man. Alt dette står på landings- eller sluttseddelen, som man er lovpålagt å fylle ut når man lander og selger fisk, sier Ingebrigtsen.  

- Villeder oss Norges Råfisklag er landets største fiskesalgslag som i medhold av råfiskloven organiserer førstehåndsomsetning av fisk i Norge, fra og med Finnmark til og med Nordmøre.

- Fiskeriministeren skriver i en kronikk i Dagbladet at hun vil debatten over i et nytt spor, og at man ikke kommer utenom lønnsomhet?

- Det er snakk om milliardverdier. Den fisken som vi mener helt klart skulle ha vært landet på disse definerte plassene på kysten, men som isteden fryses om bord og sendes til Kina for å bearbeides der, den kunne ha skapt lønnsomhet - for alle, ikke bare noen. Det er dét dette handler om.

- Fiskeriministeren prøver å villede oss. Hun prøver å avspore oss. Men sporet er enkelt og greit, det: Trålrederne fikk kvoter for å levere fisk der og der og der, for å gi virksomhet på land med ringvirkninger. Men det er mer lønnsomhet for noen å fryse fisken ned og sende den til utlandet, mens det er lønnsomt for alle å få den levert til land.

FRI FRA FISKET: Johnny Ingebrigtsen (SV) er valgt inn på Stortinget for Finnmark, og er vara for Kirsti Bergstø. Til vanlig er han fisker. Foto: Privat.
FRI FRA FISKET: Johnny Ingebrigtsen (SV) er valgt inn på Stortinget for Finnmark, og er vara for Kirsti Bergstø. Til vanlig er han fisker. Foto: Privat. Vis mer