Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg blir behandlet som et vilt dyr i bur»

RINGERIKE KRETSFENGSEL (Dagbladet): Mannen som er Norges best bevoktede fange, narkodømte Princ Dobroshi (36), gikk i går til knallharde angrep på fengselsmyndighetene. Kosovoalbaneren har anlagt sak for å slippe ut av isolat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Ringerike herredsrett i går fikk Princ for første gang fortelle sin historie om hva som kan vente en innsatt i et norsk fengsel, og som faller i unåde hos fengselsledelsen.

- Jeg blir behandlet som et vilt dyr i bur, ikke som et menneske. Snart blir jeg et slikt dyr, og jeg luftes i et bur som i en dyrehage, forklarer kosovoalbaneren - som soner en dom på 14 år for heroinsmugling.

- En fare

I snart 13 måneder har han sittet totalt isolert fra medfanger i Ringerike kretsfengsel. Han får bare begrenset besøk av den nærmeste familie. Bare én gang har han møtt kona uten at det har vært en glassvegg mellom dem. De må snakke engelsk sammen av sikkerhetsmessige grunner. Voktere følger med hele tida.

I går startet rettssaken Princ har anlagt mot fengselsmyndighetene for å slippe ut av isolatet.

Fengselsledelsen begrunner vedtaket om isolasjon med at Princ er rømningsfarlig, og at han utgjør en fare for andre menneskers liv.

Rettssak i fengsel

En engasjert Princ er opprørt over påstandene.

- Jeg kan ta gisler, og skade de ansattes familier, blir det hevdet. Dette er galt. Jeg rømte fra Ullersmo landsfengsel i 1996, men jeg skadde ingen, og jeg truet heller ingen. Rømningen var en impulshandling, forklarer 36-åringen.

Av frykt for at Princ kunne benytte rettssaken til å rømme, ble retten satt i fengselet.

Regjeringsadvokaten sa i retten at det var etablert et ekstremt sikkerhetsregime rundt Princ.

- Men han følges nøye opp av ansatte og helsepersonell for å oppveie isolasjonens virkninger. Vedtaket om isolasjon vurderes fortløpende, sa regjeringsadvokaten.

Advokatene Anders Brosveet og John Christian Elden mener at Princ holdes isolert i strid med både norsk og internasjonal lov. Advokatene sa at fengselsmyndighetene anser fluktfaren for å bli større og større.

- I dette ligger det implisitt at isoleringen må fortsette inntil Princ skal løslates i 2006, sa Brosveet.

- Handlet gull

Princ sier han har kontakt med andre mennesker bare en time hver dag. To ferske legerapporter konkluderer med at det er medisinsk uforsvarlig å la Princ sone slik han gjør, og at han vil pådra seg alvorlige mentale skader.

Psykolog John Sandstrøm vitnet i går. Han måtte ha konsultasjonen med Princ sittende bak glassveggen med to betjenter til stede. Princ er ikke anklaget for kriminelle handlinger de tre årene han var på flukt fra Ullersmo.

- Jeg livnærte meg med å handle med gull, sa han.

<B>ISOLERT:</B> Princ Dobroshi (i midten) sitter i isolasjon i Ringerike kretsfengsel.