- Jeg blir beroliget

Utøya-overlevende Marius Helstad (19) frykter Breivik spiller gal. Han er glad nye psykiatere skal vurdere drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utøya-overlevende Marius Helstad (19) frykter at Anders Behring Breivik bare spiller gal. Han blir derfor roligere av å høre at flere psykiatere skal undersøke massedrapsmannen.

- Jeg blir litt beroliget. Da blir det flere synspunkter, flere som får sett på ham, flere perspektiver. Det tror jeg er bra når det har vært så mye usikkerhet som det har vært i denne saken, sier han.

19-åringen er opptatt av at Breivik skal straffes på riktig måte.

- Jeg ønsker ikke at han skal slippe unna så lett, sier han.

Ny vurering Tingretten besluttet i dag at psykiaterene Agnar Aspaas og Terje Tørrisen skal vurdere om Breivik er tilregnelig. Dommer Wenche Elizabeth Arntzen begrunner dette med at helsepersonell ved Ila som har undesøkt Breivik ikke vurderer ham til å være psykotisk.

BLIR BEROLIGET:  Marius Helstad blir roligere av å høre at flere sakkyndige skal vurdere om Breivik er tilregnelig. Foto: Privat
BLIR BEROLIGET: Marius Helstad blir roligere av å høre at flere sakkyndige skal vurdere om Breivik er tilregnelig. Foto: Privat Vis mer

De viser også til kritikken rapporten har vært utsatt for i det offentlige ordskiftet.

«En ny utredning vil, uansett, konklusjon, bidra til at tilregnelighetsspøsrmålet blir ytterligere belyst og således styrke rettens avgjørelsesgrunnlag,» skriver retten i sin redegjørelse.

Vil ikke samarbeide Breivik ønsker ikke å samarbeide med de nye sakkydige. Agnar Aspaas sier det kan bli aktuelt å tvangsinnlegg Breivik.

- Det gjør arbeidet vanskeligere dersom Breivik ikke vil la seg undersøke av oss, og det kan bli aktuelt med en tvangsinnleggelse. Men dette må vi diskutere med retten, sier Aspaas til NTB.

Forsvarerne til Breivik besøkte ham i kveld i Ila fengsel.

SKAL VURDERES PÅ NY:  Det kan bli aktuelt å tvangsinnlegge Anders Behring Breivik. Han nekter å samarbeide med de to nyoppnevnte sakkyndige. Foto: Øistein Norum Monsen
SKAL VURDERES PÅ NY: Det kan bli aktuelt å tvangsinnlegge Anders Behring Breivik. Han nekter å samarbeide med de to nyoppnevnte sakkyndige. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Vi har snakket lenge og grundig med ham nå. Av litt forskjellige begrunnelser har vi kommet til at han ikke ønsker å snakke med de nye sakkyndige. Utfra hans egen begrunnelse opplever han den første erklæringen slik at 80 prosent av innholdet ikke var riktig. Derfor sier han at ikke tror nye sakkyndige vil ha den kunnskapen som er nødvendig for å forstå ham, sier advokat Geir Lippestad.