- Jeg blir den mest kjente norske kvinnen i Europa

Eva Joly vil bekjempe korrupsjon, skatteparadiser og fattigdom i EU, som medlem av Europaparlamentet.

JUBLER: Eva Joly mottar hyllesten fra partifeller i De Grønne etter at det er klart at hun er valgt inn som medlem av Europaparlamentet. Foto: REUTERS/SCANPIX
JUBLER: Eva Joly mottar hyllesten fra partifeller i De Grønne etter at det er klart at hun er valgt inn som medlem av Europaparlamentet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| PARIS (Dagbladet): Jubelen stod i taket på De grønnes valgvake i Paris da det ble klart at en historisk høy oppslutning til partiet sender norsk-franske Eva Joly hodestups inn i EU-politikken. I løpet av helga har 27 EU-land stemt inn regionale kandidater til å representere dem i Europaparlamentet.

- Historisk seier
En av dem skriver trolig et lite stykke historie, sett med norske øyne: Den norsk-franske korrupsjonsjegeren Eva Joly skal de neste fem åra forfølge sine hjertesaker i Brussel og Strasbourg, som medlem av De grønne.

- Jeg blir det mest kjente norske kvinnen i Europa. Valgt inn fra Frankrike, det er jo et paradoks, konkluderer Joly overfor Dagbladet i går kveld.

Gråt under takketalen
Valgdagsmålingene som ble sluppet klokka 20.00, gir De grønne 15 prosent på de nasjonale måligene. Deretter kom en separat måling for Paris på 20 prosent, noe gjør det svært sannsynlig at Joly er inne.

- Dette er en historisk seier, nå har vi et stort ansvar, sier Joly.

Fra talerstolen takket hun våt av tårer alle dem som har drevet valgkamp de siste ukene.

- Takk skal dere ha, dette er historisk. Jeg hadde aldri trodd dette skulle skje.

Vil ha Joly-komité
Mens champagnen rant og tv-reportere ropte stadig høyere for å nå gjennom hurraropene, lovet lederen for De grønne, Daniel Cohn-Bendit, at partiet opprette en egen EU-komité.

- Den skal fjerne skatteparadiser og ledes av Joly, sa Cohn Bendit til flere hundre partimedlemmer.

Han mener også valgseieren bringer EU nærmere målet om å kutte 30 prosent av sine klimakutt innen 2030.

Joly tilbragte valgkvelden i flere tv-studioer og ankom ikke valgvaken før tolvtida.

- Ikke norsk representant
Hva det virkelige resultatet blir for Joly og De grønnes Paris-liste, vites trolig først rundt midnatt, men etter stemningen på valgvaken å dømme blir det langt over forventningene.

Hun blir den første personen med norsk statsborgerskap til å delta for fullt i EUs folkevalgte organ.

65-åringen, som i flere år jobbet med finanskriminalitet, er velkjent i Frankrike for sine juridiske korstog mot korrupsjon på 90-tallet, blant annet i den franske oljegiganten ELF.

- Vil du sende noen tanker til Norge dersom den nye arbeidsplassen din blir Europaparlamentet?

- Jeg er valgt til å representere alle franskmenn og alle EU-borgere, men ikke Norge, dessverre. Jeg håper å samarbeide med Skandinavia - det blir jo Finland, Sverige og Danmark - i miljøspørsmål. På det området er jo Norge er en god elev, sier Joly.

Drapstrusler
I bøker har hun seinere fortalt om drapstrusler og hevntokt som følge av dommene, som markerte et gjennombrudd for Frankrikes rettsvesen.

Nå skal hun ta kampen videre til EUs maktsenter Brussel. At De grønnes profil mest handler om miljø, vekker ingen bekymringer for juristen.

STEMTE I VEI: Eva Joly på vei inn i en valgboks på sine barnebarns skole i Paris i dag. Foto: ERIC PIERMONT/AFP/SCANPIX
STEMTE I VEI: Eva Joly på vei inn i en valgboks på sine barnebarns skole i Paris i dag. Foto: ERIC PIERMONT/AFP/SCANPIX Vis mer

- Jeg stiller på De grønnes plattform, som blant annet er en helhetlig økologisk plan for Europa. Men vi må huske på at det er en klar sammenheng mellom mangel på miljøvern og samfunnstilstedeværelsen av korrupsjon, skatteparadiser og lite rettferdighet, sier Joly til Dagbladet.

Under talen til partiet i kveld uttalte De grønnes leder Cohn-Bendit at han mener valgseieren bringer EU nærmere målet om å kutte 30 prosent av sine klimautslipp innen 2030.

68-er og bondeaktivist
De grønne i Frankrike satset på markante personligheter foran årets valg. Den militante bondeaktivisten José Bové er valgt inn fra Sør-Frankrike, sammen med den kjente 68-eren Daniel Cohn-Bendit, førstekandidat fra Paris.

De tre, som har stått i spissen under valgkampen, er langt fra enige på alle områder, blant stridsområdene er om EU skal gå videre med å vedta en ny grunnlovstraktat og tillatelser til kameraovervåking innen EU.

I løpet av valgkampen har de allikevel klart å kjøre en velregissert kampanje og hentet inn andre partiers forsprang på meningsmålingene.

Jolys erfaringer fra rettssaler og hennes personlige historie brukes for fullt i valgkampen. Hun har gjentatte ganger langet ut mot en økonomisk og politisk elite mett på seg selv, blant dem Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans kontakter.

- I en økonomisk krise som den Europa opplever, vil ikke folk akseptere lønnsforskjeller på flere tusen prosent. Tusenvis opplever jo å få sparken, mens andre sitter med bonuser, sier Joly til Dagbladet.

 
Nasjonalistisk valgskred?

Siden valget i 2004 har de konservative kontrollert flertallet i Europaparlamentet, men i kveld er det samlede resultatet usikkert.


I Nederland lakk det ut at den islamhetsende og EU-fiendtlige kandidaten Geert Wilders gikk av med seieren og sikret sitt parti seks plasser i parlamentet. Valget hadde en historisk lav valgdeltakelse.

Eva Joly:

• Født 5.12. 1943 i Oslo.

• Flyttet til Frankrike som
20-åring, giftet seg, fikk to barn og studerte juss.

• Forhørsdommer i Frankrikes økokrim i 1994. Sto i spissen for avsløringen av  korrupsjonen i oljeselskapet ELF og i storbanken Crédit Lyonnais.

• Fra 2002 til 2005 spesialråd i Justisdepartementet med ansvar for Norges arbeid internasjonalt mot korrupsjon.

Og eksperter mener dette kan være en trend i flere øvrige land. Om de har rett, får vil vise seg i morgen, når alle nasjonale resultater er hentet inn.

Den forventede lave valgdeltakelsen gjorde at flere partier med særinteresser, som det svenske fildelingsvennlige Piratpartiet, stilte til valg i håp om å kapre plasser. Joly er klar på at De grønne vil hindre EU-kommisjonens sittende president fra å bli gjenvalgt.

- Jeg håper å være delaktig i å bli kvitt José Manuel Barroso, sier Joly til NTB og mener portugiseren vært utydelig i håndteringen av finanskrisen.

Demonterte McDonald's
Mens Joly er jurist, er partikameraten og aktivisten José Bové er kjent for mye idelisme og lite respekt for loven.

Bové skapte overskrifter i verdenspressen, og bekymringer hos matvareindustrien da han ledet an i en aksjon som bokstavelig talt demonterte en McDonald's-restuaurant i 1999.

Dagen før burgerkjedens nye restaurant i Milleu skulle åpnes, samlet bønder, fagforeningsmedlemmer og vanlige innbyggere seg til et angrep på hurtigmathøyborgen.

- Målet er å handle ikke-voldelig, men symbolsterkt, i fullt dagslys og med størst mulig deltakelse, sa Bové den gang.

- Blir utrolig morsomt
Han har også ledet flere sabotasjeaksjoner mot åkrer og industri som fremstiller genmodifisert mat, blant annet i Brasil, og har flere ganger vært en tur bak gitter som lønn for innsatsen.

Til tross for at Bové bare vil holde ett av 736 seter i Europaparlamentet, vil han trolig skape stor oppmerksomhet rundt sitt budskap om kortreist økologisk mat til europeere og globaliseringskritikere.

OGSÅ INNE: 68-eren Daniel Cohn-Bendit og den militante globaliseringsmotstanderen José Bové. Foto: JEAN PIERRE MULLER/AFP/SCANPIX
OGSÅ INNE: 68-eren Daniel Cohn-Bendit og den militante globaliseringsmotstanderen José Bové. Foto: JEAN PIERRE MULLER/AFP/SCANPIX Vis mer

Som en ansatt ved De grønnes hovedkontor i Brussel forklarte Dagbladet over telefonen:

- Hvorfor Bové skal sitte i EU-parlamentet for oss? Vel, jeg tror det kan bli utrolig morsomt!

FINANSSYSTEMER, KORRUPOSJON OG MILJØ: Det er hovedsakene som skal få norsk-franske Eva Joly inn i Europaparlamentet. Her sammen med en velger. Foto: JOLY-KAMPANJEN
FINANSSYSTEMER, KORRUPOSJON OG MILJØ: Det er hovedsakene som skal få norsk-franske Eva Joly inn i Europaparlamentet. Her sammen med en velger. Foto: JOLY-KAMPANJEN Vis mer

Europaparlamentet:

• Gjennomføres i 27 land mellom 4. og 7. juni.

• Rundt 375 millioner velgere gjør det til verdens nest største demokratiske prosess, etter India.

• Valget sliter med oppslutningen, bare 45,5 prosent stemte i 2004.

• Kritikere mener oppslutningen viser et demokratisk underskudd i EUs lovgivende folkevalgte organ forårsaket av at europeere ikke slutter opp om EU som politisk prosjekt.

• EU-parlamentet har etter dette valget 736 seter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer