- MOTBAKKELØP: USAs president Barack Obama anser seg selv som den svake parten i det kommende presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / SCANPIX
- MOTBAKKELØP: USAs president Barack Obama anser seg selv som den svake parten i det kommende presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / SCANPIXVis mer

- Jeg blir den svake parten i valget

Over halvparten er misfornøyd med prestasjonen hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama sier at han sannsynligvis blir den svake parten i presidentvalget neste år.

En meningsmåling som viser at han har mistet støtte til valget i november 2012, anser imidlertid presidenten som en mulighet til å gjøre det bedre.

- Jeg føler at jeg er i et motbakkeløp på grunn av den økonomiske situasjonen, men det har jeg ikke noe imot. Jeg er vant til å være den svake parten, sier Obama i et intervju med ABC News og Yahoo.

USAs første afroamerikanske president vant Demokratenes nominasjonsvalg i 2008 mot Hillary Clinton, som var en klar favoritt fra begynnelsen av.

Jobbplan Et gjennomsnitt av de siste store meningsmålingene viser at 51 prosent av den amerikanske befolkningen er misfornøyde med Obamas presidentgjerning, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Obama sier at valget kommer til å dreie seg om «hvem som har en visjon for framtiden og faktisk kan hjelpe amerikanere med å gjenskape den amerikanske drømmen».

Den økonomiske veksten er vaklende, og arbeidsledigheten ligger på over 9 prosent. Det er derfor avgjørende for presidentkandidatene å vise til tiltak som kan skape arbeidsplasser og stable økonomien på beina.

De mange politikerne som kjemper om å bli republikanernes kandidat, langer ut mot presidenten venstreorienterte politikk. Obama har brukt flere uker på å selge inn sin siste jobbplan for å øke sysselsettingen i landet, men republikanerne stikker stadig kjepper i hjulene. Mandag falt planen sannsynligvis i grus da Eric Cantor, republikanernes nestleder i Representantenes hus, sa at planen aldri kom til å bli vedtatt i kammeret.

Tror på republikansk seier Republikanere er svært trygge på at de kommer til å ta tilbake makta i Det hvite hus i 2012, ifølge en ny måling utført på oppdrag av avisen Washington Post.

Demokrater er derimot mindre sikre på at Obama har det som trengs for å vinne sitt andre presidentvalg.

Totalt sett forventer 55 prosent en republikansk seier neste år, mens bare 37 prosent tror på gjenvalg.

Hele 83 prosent av de spurte republikanerne sier at deres nominerte, uansett hvem han eller hun måtte være, sannsynligvis kommer til å flytte inn i presidentens embetsbolig i Washington. Demokratene er derimot mindre selvsikre med 58 prosent som forventer at Obama får flest stemmer.

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 29. september og 2. oktober, og har en feilmargin på 4 prosentpoeng.

Uortodoks strategi Obamas valgmedarbeidere er i full sving med å legge opp en kampanjestrategi for 50 delstater. Strategien ligner den som sikret valgseieren i 2008, men er fortsatt ansett som uortodoks. Tradisjonelt sett konsentrerer presidentkandidatene seg om en håndfull stater, som ikke er utpreget republikanske eller demokratiske. Men Obamas kampanjedirektør, Jim Messina, mener det er nødvendig med et nasjonalt engasjement, hvor folk i alle stater kan engasjere seg for å fremme den nåværende presidenten.

- Kampanjen hans må gjøre noe for å forandre valglandskapet fullstendig. Å utvide kartet er muligens den beste av en haug dårlige muligheter, tror Alex Conant, en republikansk strateg.

(NTB)