FORTSATT GATEPROSTITUSJON: Halvannet år etter at sexkjøploven ble innført, selges det fortsatt sex i full åpenhet i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
FORTSATT GATEPROSTITUSJON: Halvannet år etter at sexkjøploven ble innført, selges det fortsatt sex i full åpenhet i Oslo. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Jeg blir flau av norske menn

Thomas Breen (Ap) mener eksplosjonen av gateprostitusjon i Oslo sentrum viser at det trengs en holdningsendring blant norske menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dagens Dagbladet tar Thomas Breen og Marit Nybakk, som begge er stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet, et oppgjør med det de kaller slett arbeid av Oslo-politiet i kampen mot gateprostitusjon.

Breen mener det også må tas et oppgjør med norske menns holdning til prostitusjon.

På søndag kunne Dagbladet avsløre hvordan det halvannet år etter sexkjøploven ble innført kjøpes og utføres seksuelle tjenester i full åpenhet i Oslo sentrum, mens turister og barnefamilier rusler rett rundt hjørnet.

- Det er rett og slett flaut at norske menn gjør dette i 2010, spesielt med tanke på hvor mye kunnskap vi har om ofre for menneskehandel og kvinnenes lidelser, sier Breen.

- Markedet skaper prostitusjon Breen var en av flere som var mot vedtaket om innføring av sexkjøploven på Aps landsmøte for tre år siden. Vedtaket førte i til et flertall i Stortinget, og loven ble iverksatt 1. januar 2009. Hans argument var da at en avgjørelse burde utsettes for å få på plass en mer helhetlig innsats.

Nå ønsker han at det rettes et større fokus mot norske menns holdning til kjøp av sex. Her spiller politiet en viktig rolle, mener Breen.

- Når byrådslederen i Oslo går ut i Aftenposten og sier at de lovlydige må ta Karl Johan tilbake, blir det å snu ting fullstendig på hodet. Dette handler ikke om at jenter står og tigger sex på gata. Det hjelper ikke å bare jage bort de prostituerte fra Karl Johan. Det er markedet som skaper prostitusjon. Så lenge norske menn kjøper sex vil prostitusjon fortsette, sier Breen.

Dumme mannfolk Han viser til en rapport som frigitt i forrige uke som peker på at loven mot kjøp av seksuelle tjenester har ført til en halvering av gateprostitusjonen i Sverige, men at problemet samtidig ble eksportert til nabolandene.

Rapporten, som ser nærmere på følgene av loven som ble innført i Sverige i 1999, viser at i både Danmark og Norge skjøt antall gateprostituerte i været etter at svenskene innførte sitt forbud. I 2008 var antall gateprostituerte tredoblet i København og Oslo sammenlignet med 1998, ifølge den svenske rapporten.

- Det blir ingen holdningsendring til prostitusjon med mindre det eksisterer en oppdagelsesrisiko. Det er de dumme mannfolkene som skal tas. Politiet må sende et signal til norske menn, sier Breen.

FLAU: Stortingsrepresentant Thomas Breen, (Ap) sier han blir flau over orske menn.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FLAU: Stortingsrepresentant Thomas Breen, (Ap) sier han blir flau over orske menn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer