Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir forbannet. Ta kontakt med barnevernet

Statsråd Audun Lysbakken (SV) varsler rapport om barn i lukkede religiøse miljøer.

KARTLEGGER BARN I LUKKEDE MILJØER: Statsråd Audun Lysbakken (SV) kommer snart med en rapport om barn i lukkede miljøer og hvordan de kan hjelpes ut. Foto: Jacques Hvistendahl
KARTLEGGER BARN I LUKKEDE MILJØER: Statsråd Audun Lysbakken (SV) kommer snart med en rapport om barn i lukkede miljøer og hvordan de kan hjelpes ut. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsråd Audun Lysbakken (SV) ber barn som vokser opp i miljøer med fysisk avstraffing, lærere og andre pårørende om å si fra til Barnevernet.

- Jeg blir forbannet når jeg ser folk forsvare vold mot barn. Det  å slå barn i oppdragelsesøyemed er vold. Det er forbudt i Norge, fordi vi vet så mye om skadevirkningene. Fysisk og i høyeste grad psykisk, sier Lysbakken til Dagbladet.

Lette klaps og ris på rompa ble også forbudt fra i fjor.

- Jeg håper alle som mistenker overgrep mot barn sender en bekymringsmelding til barnevernet. Myndighetene skal ikke automatisk mistenke foreldre som er medlemmer av religiøse miljøer, men jobbe for å hjelpe barn, uansett hvor de er, understreker Lysbakken.

Demokrati - ikke religion Tidligere medlemmer og pårørende til de norske avdelingene av Church of Christ forteller om anbefalinger om bruk av ris på barn. Ikke med hånda, men med visper, sleiver eller annet utstyr.

- Menighetslederen sier at makthaverne i Norge ikke anerkjenner gudommelig rett. Det er helt riktig. Det er ikke slik at folk kan påberope seg en religiøs rett til å unnta seg de lovene som er demokratisk bestemt i Norge, sier Lysbakken.

- Det er demokratiet som setter grenser for hva som er lov, ikke religiøse overbevisning.

På torsdag trykket Dagbladet et intervju med en tobarnsfar som nylig er dømt for vold mot barna i oppdragelsen. Far fortalte Dagbladet at han ble rådet til å straffe barna fysisk av andre foreldre i menigheten. Amerikansk kristenlitteratur om barneoppdragelse var den andre inspirasjonskilden.

- Jeg personlig hadde aldri hatt noe forhold til det å slå barn. Jeg hadde aldri i livet gjort det hvis jeg ikke hadde lyttet til rådene fra folk i menigheten og i bøker, sa han til Dagbladet.

Kartlegger - Hva bør småbarnsforeldre i menighetene gjøre?

- Religiøse ledere er ikke nødvendigvis de beste autopritetene på barneoppdragelse. Lovverket derimot er basert på kunnskap. Menighetsledere og andre med mye makt over andre har et spesielt ansvar for å sette seg inn i norsk lov. Det har selvfølgelig også foreldre, sier Lysbakken.

I fjor startet statsråden arbeidet med å kartlegge omfanget av barn og unge som lever i lukkede religiøse miljøer i Norge. Rapporten skal ferdigstilles i sommer. Så langt forteller funnene om store utfordringer.

- Bare i 2009 tok 22 personer i Hordaland kontakt med ulike hjelpeapparat fordi de hadde brutt ut av lukkede religiøse miljøer, sier Lysbakken.

Kan be om hjelp Målet med rapporten er todelt. Man vil kartlegge kunnskapen hjelpeapparatet har om barn og unge i lukkede miljøer. Det andre er å få oversikt over situasjonen nasjonalt.

Lysbakken håper mange benytter seg av alarmtelefonen for barn og unge, som har telefonnummer 116111.

- Det er gratis å ringe dit. Jeg håper barn som er utsatt for omsorgssvikt, vold eller rusproblemer tar kontakt med en gang.

SKAPTE DEBATT: Menighetsleder Einar Engøy i en lokal menighet under Churches of Christ på Skedsmokorset. Faksimile: Dagbladet
SKAPTE DEBATT: Menighetsleder Einar Engøy i en lokal menighet under Churches of Christ på Skedsmokorset. Faksimile: Dagbladet Vis mer