Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir fortvilet og sint. Vi føler oss alle maktesløse mot ransbølgen

Oslo-ordfører Fabian Stang utenfor blokka der Nina (32) måtte klatre for å unnslippe innbruddstyvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordfører Fabian Stang (H) mener ranene og innbruddene i hovedstaden den siste tida gjør at folk mister friheten i egen by.

- Jeg blir både fortvilet og sint når folk ikke kan være i fred når de er hjemme i egne boliger eller ute på gata. Og så blir jeg imponert av politiet, som tar dette på alvor. Men det er klart vi alle føler oss tlitt maktesløse i forhold til den bølgen vi har sett nå, sier Stang.

- Stjeler tryggheten Dagbladet møter ordføreren utenfor studentblokka som har opplevd to innbrudd på kort tid, på Tøyen i Oslo. I blokka bor det utelukkende studenter med barn, og innbruddet hos Nina Moronski (32) er av Studentsamskipnaden beskrevet som det mest brutale de har hørt om.

I frykt klatret hun over til naboens balkong, da hun forstod at tyvene ikke kom til å gi seg selv om hun signaliserte at hun var hjemme. Tyvene stjal PC og lader.

- Det som skjer ved et ran, er at man tar noen verdier, og det kan i og for seg være ille nok - men da snakker vi om hundrelapper eller tusenlapper. Men det man gjør mot det medmennesket man raner, er rett og slett å stjele tygghetsfølerlesen. Ikke bare til den som blir ranet, men også mange andre som bor i byen, sier han.

Selv Oslo-politiet innrømmer at de føler seg maktesløse når det kommer til ransbølgen i hovedstaden.

- Vi føler oss maktesløse. Det skal mye til før mange av de som står bak ranene faktisk kan straffes, fordi mange av dem er så unge, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon til Dagbladet.

- Taushetsplikten blir en fiende - Politistasjonssjefen foreslår at man låser inne barna som begynner å bli kriminelle. Er du enig?

- Nei, men det må skje noe med en gang. jeg er ikke for fengsling av barn, men det må skje noe. Jeg tror det er viktig at vi ser på alle bestemmelsene i forhold til taushetsplikt. Selv om vi tar vare på hverandre gjennom den, blir det en fiende, fordi vi ikke får informasjonen vi trenger om de som trenger hjelp. Det er jo både de som blir ranet som trenger hjelp, men også de som raner.

- For de som raner er det viktig at vi får ut av kriminell virksomhet, ellers er jo deres liv ødelagt. Jo raskere vi kan samarbeide om å få stoppe dem, jo bedre er det, sier ordføreren.

- Ser det får konsekvenser Ransbølgen i Oslo har ikke gitt seg. Torsdag skjedde det ytterligere tre ran eller ransforsøk i hovedstaden.

- Det er helt uakseptabelt. Vi må gjøre alt vi kan for å vise de som driver med dette at vi ikke aksepterer det. Sørge for at de som begår kriminelle handlinger blir fengslet eller overført til barnevernet umiddelbart, slik at de ser at det får konsekvenser, sier han.

Han er rystet over innbruddet hos Nina Moronski. Til alt hell var ikke datteren (8) hennes hjemme da innbruddstyvene tok seg inn for å stjele en PC og en lader.

MØTTES PÅ TØYEN: Oslos Ordfører Fabian Stang besøker Tøyen og snakker om ransbølgen i byen. Her i samtale med Ester Rønsen (23) og datteren Ronja Estersdatter (4), som bor i blokka som har vært utsatt for to innbrudd. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MØTTES PÅ TØYEN: Oslos Ordfører Fabian Stang besøker Tøyen og snakker om ransbølgen i byen. Her i samtale med Ester Rønsen (23) og datteren Ronja Estersdatter (4), som bor i blokka som har vært utsatt for to innbrudd. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Tanken på at et menneske er hjemme i sin egen bolig hvor det blir startet et innbrudd så hun må klatre over balkong, er helt forferdelig. Jeg håper ingderlig at hun har mange gode mennesker rundt seg som nå er tilstede for henne, slik at hun kommer gjennom dette og får tryggheten tilbake, sier Stang.

- FEIGE TYVER: Stasjonssjef ved Grønland politisjef sier ranerne er frekke og feige. Siden mange av ranene den siste tida er begått av ungdom, foreslår han at barnevernet bør kunne ha større makt i forhold til å forhindre at unge barn blir kriminelle. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
- FEIGE TYVER: Stasjonssjef ved Grønland politisjef sier ranerne er frekke og feige. Siden mange av ranene den siste tida er begått av ungdom, foreslår han at barnevernet bør kunne ha større makt i forhold til å forhindre at unge barn blir kriminelle. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer