IKKE OPTIMIST:  Den iranske fredsprisvinneren Shirin Ebadi bor i eksil, og er ikke optimist på sitt egets lands vegne. - Vokterrådet og de konservative kreftene er de som styrer. Reformistene som vant valget får ikke bestemme, sier Ebadi.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE OPTIMIST: Den iranske fredsprisvinneren Shirin Ebadi bor i eksil, og er ikke optimist på sitt egets lands vegne. - Vokterrådet og de konservative kreftene er de som styrer. Reformistene som vant valget får ikke bestemme, sier Ebadi. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg blir glad om norske kvinner ikke dekker seg til når de drar til Iran

Fredsprisvinner Shirin Ebadi er lei av at Vesten bøyer seg for iranske krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka var Nobels fredsprisvinner fra 2003, Shirin Ebadi, i Oslo i forbindelse med konferansen Business for Peace, der næringslivsledere forplikter seg til å gjøre mer enn å tjene penger: De må også ta sosialt ansvar, og å bli med for å stanse klimaendringer og bekjempe ulikhet og urettferdighet.

- Store internasjonale selskaper tar over stadig mer av økonomien i verden. Vi har nå multinasjonale bedrifter som har større budsjett enn hva mange land i verden har. Da er vi nødt til å kreve at de gjør mer enn å tjene penger til deres eiere, sier fredsprisvinneren.

- Ikke ta på slør Det er mye som opprører den 68-årige advokaten og menneskerettighetsaktivisten, som har levd i eksil utenfor Iran siden 2009. Vestens måte å møte Iran og iranske ledere på, er en av dem.

- Jeg er oppgitt over hvordan president Hassan Rouhani ble mottatt i Roma tidligere i år, der italienerne dekket til nakne statuer, sier Ebadi og fortsetter.

- Når Norge tar imot iranske gjester, gjemmer de bort alkoholen ut av såkalt respekt. Derfor ville jeg blitt glad hvis norske kvinner og statsledere ikke dekket seg til når de drar til Iran. Hvorfor skal de bære slør, som er mot deres kultur, samtidig som de gjør alt for å tekkes iranerne? Jeg håper at kvinner ikke tar på seg sløret under neste besøk til Iran, sier Ebadi.

Fengslet og trakassert Ebadi var Irans første kvinnelige dommer, og også den første kvinnen fra Midtøsten som vant den prestisjefylte fredsprisen. Gjennom hele sitt liv har hun jobbet med å forsvare folk som har vært forfulgt av iranske myndigheter. I 2000 havnet hun også sjøl i fengsel for å ha kritisert prestestyret i hjemlandet. Familien hennes har også vært trakassert i årevis, og i 2009 startet hun et liv i eksil.

- Egentlig bor jeg på flyplasser, siden livet mitt stort sett består i reiser. Men om jeg er noe sted litt lengre, er det i London og New York, hvor døtrene mine bor, sier hun.

Som akkurat har gitt ut en biografi over livet hittil: Until We Are Free: My Fight for Human Rights in Iran.

Endring må komme fra Iran I sin nye bok skriver hun om sin kamp for et annerledes Iran. Hun tror at Iran vil endre seg på sikt, og at denne endringen må gjøres internt i Iran. Samtidig tror hun at denne endringen vil ta tid, siden Ali Khamanei og hans vokterråd sitter med all makt.

- Ikke noe er endret i Iran. Ja, vi hadde valg, og ja reformister fikk stemmer, men det hjelper ikke. Samtidig er det bra at vesten har lettet på sanksjonene mot Iran, siden de først og fremst gikk ut over befolkningen, sier hun.

Les også: Shirin Ebadi er med i komiteen til Business for Peace, som hvert år deler ut priser til næringslivsledere som utmerker seg når det gjelder å ta sosialt ansvar:

•  I 2014 fikk den nepalesiske kvinnen Kesha Kumari prisen for sitt arbeide med å få over 60 000 fattige kvinner ut fra ekstrem fattigdom.

• Denne uka fikk den libanesiske kvinnen Sarah Beydoun årets næringslivs-fredspris for sin bedrift Sarah's bag. Her lager eks-prostituerte og kvinnelige fengselsfugler lukusvesker.