- Jeg blir i SV

I dag ble det kjent at Erik Solheim skal arbeide med fredsprosessen på Sri Lanka. Han blir underlagt den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet. Men Solheim nekter for at han skal forlate SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en helt klar plan at jeg vil stille til gjenvalg for Oslo SV på Stortinget neste år. Jeg har ingen planer om å forlate SV, sier Solheim til Dagbladet.

Han føler ikke at han svikter Oslovelgerne ved å ta en seksmåneders permisjon fra Stortinget.

- Jeg tror de har forståelse for at det er viktig å gjøre et forsøk på å få fred i denne blodige konflikten. Bare i løpet av denne uka er flere hundre drept og såret.

Det er en enorm utfordring. Det blir vanskelig. Denne konflikten har vart i mange år, så det blir vanskelig å mekle. Vi kan ikke gi noen forhåndsgarantier med hensyn til resultatet av meklingen.

- Hva blir Norges oppgave i meklingen?

- Vi er bedt om å få til en fredsprosess. Vi skal holde kontakten med partene. Men vi kan ikke tvinge noen til fred. Det er positivt at begge parter ønsker fred. Men det kan bli et problem å finne felles plattform. Hvis begge vil ha fred på sine premisser, kan dette bli vanskelig.

SV-leder Kristin Halvorsen vil ikke gå i mot at Solheim forlater partiets stortingsgruppe.

- Erik Solheim har arbeidet i over et år med disse spørsmålene ved siden av stortingsarbeidet. Det har vært en krevende kombinasjon. Vi forstår at et så vanskelig oppdrag krever full konsentrasjon om oppgaven i en periode og vil gjerne bidra med det vi kan, sier Halvorsen til NTB.