- Jeg blir ikke den siste

Historiske Kamala Harris takker for all støtten i sin tale til nasjonen.

FØRSTE KVINNELIGE VISEPRESIDENT: USAs neste visepresident, Kamala Harris, gikk på talerstolen etter at seieren til demokratene var et faktum 7. november. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en skikkelig valgthriller, ble det offisielt: Joe Biden vant presidentvalget. Det har vært folkefest i gatene rundt om i USA, og det samme var man vitne til i Wilmington, Delaware, hvor Biden og den kommende visepresidenten Kamala Harris holdt sine takketaler.

Rett før klokka 02.30 natt til søndag norsk tid dukket Harris opp på scenen for å holde sin takketale og introdusere Biden.

- Før han gikk bort, skrev kongressmann John Lewis at demokrati ikke er en tilstand, men en handling. Det han mente er at Amerikas demokrati ikke er garantert. Det er bare så sterkt som vår vilje til å kjempe for det. For å beskytte det og aldri ta det for gitt, sa hun og fortsatte:

- Å beskytte demokratiet krever offer, men det er også en glede i det, for vi som folk har makten til å bygge en bedre framtid, sa Harris, som mottok voldsom jubel fra de frammøtte, som tutet med bilhorn og veivet med flagg og bannere.

GRATULERER BIDEN: Kort tid etter at de store, amerikanske mediene meldte at Joe Biden blir USA sin neste president, delte Kamala Harris denne rørende videoen på Instagram. Vis mer

Rekorddeltakelse

- Da selve USAs sjel sto på spill, og verden så på, stilte dere opp, sa hun til velgerne.

Hun takket kampanjearbeidere og alle som har jobbet med å telle stemmene og selvsagt alle som har stemt.

- Dere har beskyttet integriteten av vårt demokrati, sa hun.

Harris takket også for rekorddeltakelsen i valget. Både Joe Biden med sine 74 555 706 stemmer og Donald Trump med sine 70 387 346 har fått flere stemmer enn noen presidentkandidater tidligere.

- Jeg vet at det har vært utfordrende tider, spesielt de siste månedene. Men vi har også vært vitne til deres tapperhet, motstandsdyktighet og sjenerøsitet. I fire år marsjerte dere og organiserte for likestilling og rettferdighet for våre liv og for vår planet. Og så stemte dere, sier hun og fortsetter:

- Dere leverte en klar beskjed. Dere valgte håp og samhold, anstendighet, forskning og ja, sannhet.

Dette kan tolkes som et stikk til president Trump, som siden han inntok Det hvite hus nærmest har blitt «fotfulgt» av faktasjekkere. Han har blitt tatt i løgn gang på gang. Trump har også motsagt egne helseeksperter under pandemien og blitt anklaget for å skape splittelse i nasjonen.

- Dere valgte Joe Biden som den neste presidenten i USA. Og Joe er en heler, en som samler folk, en testet og stødig hånd, sa Harris.

Minnes Beau og moren

Videre snakket hun om kjærligheten Biden har til sin familie.

- Mens jeg først kjente Joe som visepresident, ble jeg virkelig kjent med ham som faren som elsket Beau. Min kjære venn som vi minnes her i dag.

Før valgkampen hadde Harris allerede et spesielt bånd til Biden etter å ha jobbet tett sammen med hans sønn Beau, som døde av hjernekreft i 2015.

Hun takket også sin ektemann Doug og resten av familien.

- Jeg elsker dere mer enn jeg kan uttrykke.

Den kommende visepresidenten fortalte at hun tenkte på sin mor, Shyamala Gopalan Harris, som døde i 2009.

- Da hun kom hit fra India, 19 år gammel, så hun kanskje ikke for seg dette øyeblikket. Men hun trodde så dypt på et Amerika hvor et øyeblikk som dette er mulig. Så jeg tenker på henne og generasjonene av kvinner. Svarte kvinner. Asiatiske. Hvite. Latinamerikanske. Urfolket. Kvinner som gjennom vår nasjons historie har banet veien for dette øyeblikket i kveld. Kvinner som kjempet og ofret så mye for likestilling og frihet og rettferdighet for alle. Inkludert de svarte kvinnene som altfor ofte blir oversett, men så ofte beviser at de er ryggraden av vårt demokrati.

BRØT SAMMEN: CNN-kommentator og tidligere rådgiver for Barack Obama, Van Jones, brøt sammen i TV-studioet da det ble bekreftet at Biden blir USAs neste president. Vis mer

- Ikke den siste

Med valgseieren blir Kamala Harris historisk som USAs første kvinnelige og første fargede visepresident. Harris takket også Biden for å være modig nok til velge en kvinne som visepresidentkandidat.

- Jeg er den første kvinnen valgt til dette kontoret, men jeg vil ikke bli den siste. Fordi enhver liten jente som ser på i kveld, ser at dette er et land av muligheter, sa hun.

Hun lovet aller amerikanere, uansett hvem de stemte på, at hun skal være ærlig, forberedt og jobbe for dem og deres familie.

- For det er nå arbeidet begynner, sa hun videre og listet opp kampen mot coronapandemien, den økonomien situasjonen og institusjonell rasisme.

- Veien videre blir ikke enkel, men USA er klar, og det er vi også, avsluttet hun.

Deretter introduserte hun Joe Biden, som i kjent stil kom joggende ut på scenen. Les mer om Bidens tale her.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer