- Jeg blir jaget som et dyr til gasskammeret

Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland (43) raser etter at Bistandsnemda fjernet foredrag hun holdt fra sine nettsider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Religionshistoriker og forfatter Hanne Nabintu Herland (43) hevder overfor Dagbladet at hun blir «sensurert av krefter i det bestående maktapparatet» i Norge, etter at et foredrag hun holdt for Bistandsnemda i slutten av september er fjernet fra organisasjonens hjemmesider.

Bistandsnemda er en paraplyorganisasjon for norske misjonsorganisasjoner som driver utviklingsarbeid i rundt 40 land. Herland var invitert til et frokostmøte for å gi et foredrag om religionens plass i samfunnet og forklare sin påstand om at «Norge er et u-land på indre og åndelige verdier».

15 000 seere Den en times lange seansen ble videoefilmet og lagt ut på Bistandnemdas hjemmesider, der den raskt fikk massiv oppmerksomhet med opp mot 5000 daglige seere, totalt over 15 000 ifølge Herland selv.

- Foredraget hun holdt vakte stor interesse og vi fikk en del reaksjoner på innholdet. For oss var det førskole i hvordan sosiale medier fungerer, sier generalsekretær Jørn Lemvik til Dagbladet.

Trakk videoen Han og kollegene besluttet etter hvert å trekke videoen fra hjemmesidene. Lemvik bekrefter at også flere blant de 15 tilhørerne var sterkt provosert over Herlands budskap.

- Noen sa det var forferdelig. En måte å tenke om historie og mennesker på som de ikke ønsket å identifisere seg med, sier Lemvik.

- Jeg mener hun bringer inn en historieforståelse som kan være interessant, som en av flere måter å lese historien på. Men en del av hennes utsagn er såpass unyanserte at det blokkerer for den dialogen vi ønsker å ha. Det blir et skyttergravopplegg, sier han, som selv tok kontakt med Herland og inviterte henne som foredragsholder.

- Spill fra maktsirkler Herland selv har de siste dagene rettet skytset mot det hun hevder er sensur av hennes meninger i Norge.

- Jeg tror både Bistandsnemda og jeg er utsatt for et hetsende spill fra maktsirkler i Norge og at de har presset Bistandsnemda til å trekke videoen, sier Herland til Dagbladet.

- Hvem er i så fall disse personene?

- Dere får finne ut hvem avsenderne er. Jeg bor altså ikke i Nord-Korea eller Kina, men her sensurerer de en bestselgende forfatter og velrenommert foredragsholder, sier Herland.

Gasskammer Hun opplever også å lese kraftige utsagn om seg selv på nettet.

- Jeg opplever at folk i sosiale medier har en usivilisert mangel på folkeskikk. Man utsettes for de groveste personangrep. Dersom ytringsfriheten blir min rett til å si alt det styggeste jeg mener om deg, så reduseres demokratiet til mobbens tyranni. Som om jeg er et dyr som skal sendes rett inn i et gasskammer, sier Herland til Dagbladet.

I foredraget kommer Herland med flere kraftig uttalelser. Blant annet hevder hun at «humanetikere (...) er sykelig opptatt av toleranse, men de vet ikke engang hva toleranse er» og langer ut mot både Arbeiderpartiet og den politiske eliten i Norge. Hun mener marxismen har skylda for det hun hevder er lav toleranse for religion i Norge.

«Hadde vi hatt ledende stemmer fra Ap her i dag (...) så hadde de blitt meget sinte over denne forklaringen. Fordi den viser og beskriver [at] vi lever i den marxistiske religionen. De norske politikerne, det er de er.»

- SOM ET DYR: - Jeg opplever at folk i sosiale medier har en usivilisert mangel på folkeskikk. Man utsettes for de groveste personangrep. Dersom ytringsfriheten blir min rett til å si alt det styggeste jeg mener om deg, så reduseres demokratiet til mobbens tyranni. Som om jeg er et dyr som skal sendes rett inn i et gasskammer, sier Hanne Nabintu Herland til Dagbladet.
 Foto: ODD MEHUS/DAGBLADET
- SOM ET DYR: - Jeg opplever at folk i sosiale medier har en usivilisert mangel på folkeskikk. Man utsettes for de groveste personangrep. Dersom ytringsfriheten blir min rett til å si alt det styggeste jeg mener om deg, så reduseres demokratiet til mobbens tyranni. Som om jeg er et dyr som skal sendes rett inn i et gasskammer, sier Hanne Nabintu Herland til Dagbladet. Foto: ODD MEHUS/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer