RASENDE PÅ OLF OG UENIG MED HAVFORSKERE: Frederic Hauge i Bellona. Foto: SCANPIX.
RASENDE PÅ OLF OG UENIG MED HAVFORSKERE: Frederic Hauge i Bellona. Foto: SCANPIX.Vis mer

- Jeg blir kvalm

Fiskere og miljøaktivister raser mot oljeindustrien, som mener de har fått klarsignal i Lofoten og Vesterålen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Miljøorganisasjonene og Oljeindustriens landsforening tolker gårsdagens rapport fra Havforskningsinstituttet (HI) og Oljedirektoratet (OD) vidt forskjellig, og nå er oljekrangelen i full gang.

Havforskningsinstituttet har undersøkt effekten for fiskeriene mens det ble skutt seismikk utenfor Lofoten og Vesterålen sist sommer. De konkluderer i rapporten med at fisk blir stressa, og svømmer mer rundt. Forskningsdirektør Ole Arve Misund sa til NRK at det er fullt forsvarlig å drive med seismiske undersøkelser uten at det skader fisk, noe OLF er svært glade for.

- For oss viser dette at vi ved god planlegging og tett samarbeid med fiskerinæringa, trygt vil kunne gjennomføre seismikkinnsamling i området ved en eventuell åpning for petroleumsvirksomhet, er reaksjonen fra administrerende direktør Gro Brækken i OLF.


- Kvalmende
- Det at OLF jubler for at fisk blir stressa, er kvalmende, sier Frederic Hauge til Dagbladet.

Miljøbevegelsen mener at det HI har funnet er ille nok til at det ikke kan igangsettes oljevirksomhet i området, og at rapporten er mangelfull.

- Det er fortsatt mye usikkerhet omkring seismikkens effekter på økosystemene og det trengs mer forskning. Når det nå allikevel bekreftes en negativ påvirkning, må det få umiddelbare konsekvenser for fremtidig seismikkaktivitet. Sårbare områder som Lofoten og Vesterålen er spesielt viktige for biologisk produksjon og for fiskeriene. Ny forskning på skremmeeffekten av seismikkskyting må derfor skje i Nordsjøen, og ikke midt oppe i matfatet vårt, sier Hauge, som spesielt er opptatt av virkningen på sjøpattedyr og sildelarver.

Natur og Ungdom peker på at en eventuell åpning for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen vil bety langt mer omfattende seismikkskyting, og mener at undersøkelsene fra Havforskningsinstituttet vanskelig kan brukes som beslutningsgrunnlag for å slippe oljeindustrien til.

Naturvernforbundet finner det kritikkverdig at forskningsprosjektet til 25 millioner kun er blitt utført som følgeforskning på Oljedirektoratets seismikk, og mener at prosjektet ikke er designet for å avdekke biologiske effekter.

Anspent
Flere politikere er nå bekymret for forholdet mellom oljebransjen og fiskerne, som ikke akkurat er blitt bedre etter at seismikkdebatten blusset opp igjen. Fiskere har hele tiden hevdet at fisk blir skremt av seismikk, og frykter for levebrødet. I Dagbladet i går beskyldte fisker Johnny Johnsen, som var med som prøvefisker under forskningsprosjektet, Oljedirektoratet for å ha forpurret forskningen på en av de mest sårbare artene. Flere andre fiskeriaktører var i går på banen kritikk.

- Jeg synes det er alvorlig at tilliten mellom oljeindustri og fiskere ikke er på bedringens vei, sier Snorre Valen, Stortingsrepresentant for SV.

- Regjeringen må ta det svært alvorlig når fiskere i Vesterålen hevder at oljeindustrien med vilje har skapt kommunikasjonssvikt og problemer i forbindelse med undersøkelsene for å unngå en altfor knusende dom over seismikkskytinga, sier Mali Steiro Tronsmoen i Sosialistisk Ungdom.

Frykter for omdømmet
Også Høyre er på banen etter å ha lest om saken i går.

- Hvis det er sånn at det er slurva i forskningen, er det svært negativt i en tid da vi driver med omfattende miljøsertifisering av norsk fisk. Alle rapporter det kan sås tvil om, kan skade omdømmet. Dette kan bli dyrere for oss enn vi aner, sier Frank Bakke Jensen, Stortingsrepresentant for Finnmark Høyre.

Pressekontakt i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg, avviste i går at direktoratet har sabotert følgeforskningen til Havforskningsinstituttet. Seismikkskipet kom aldri inn til fiskebåten til Johnny Johnsen, der effekten av seismikk på hyse skulle undersøkes. Havforskningsinstituttet sier at årsaken var en kommunikasjonssvikt mellom direktoratet og instituttet.

OMSTRIDT:Fiskere mener fortsatt at seismikk skader og skremmer fisk og fiskelarver. Foto: SCANPIX.
OMSTRIDT:Fiskere mener fortsatt at seismikk skader og skremmer fisk og fiskelarver. Foto: SCANPIX. Vis mer
- Jeg blir kvalm