Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir litt fandenivoldsk

Venstre-leder Trine Skei Grande åpner for et skifte i partiledelsen, der hun selv blir sittende.

KJEMPER VIDERE: - Fornyelse kan være så mangt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun kjemper for å overleve som partileder når Venstre samles til landsmøte i april neste år. Foto: Lars Eivind Bones
KJEMPER VIDERE: - Fornyelse kan være så mangt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun kjemper for å overleve som partileder når Venstre samles til landsmøte i april neste år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Det har blåst rundt Venstre-leder Trine Skei Grande etter begredelige 3,9 prosent i mandagens valg. Daglig har partifeller gått ut med krav om Grandes avgang.

Unge Venstre lanserer Guri Melby og Sveinung Rotevatn som utfordrere til Grande og hennes nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik.

Men der Grande allerede valgnatta slo fast overfor Dagbladet at hun mer enn gjerne fortsetter, holder nestlederne i det hardt pressede partiet kortene tett til brystet. Deres svar skal først meddeles valgkomiteen, skriver begge i SMS-er til Dagbladet.

Fandenivoldsk

Partilederen selv framstår som kampklar og fattet da hun tar imot Dagbladet på sitt kontor i Kulturdepartementet.

- Du er i hardt vær?

- Jeg er usikker på hvor hardt været er.

- Likevel. Hva gjør dette med deg?

- Det er helt naturlig at du finner lokallagsledere som er skuffet og som mener at valgresultatet er mitt ansvar. Og det er mitt ansvar som partileder. Men så blir jeg jo litt fandenivoldsk også. Jeg vil vise at dette går an, sier Grande.

Hun minner om at sist Venstre satt i regjering, under Lars Sponheims ledelse, fikk partiet et enda dårligere lokalvalg enn nå. To år seinere ledet Sponheim Venstre til rekordsterke 5,9 prosent ved stortingsvalget i 2005.

Går ikke lenger

Blant dem som har krevd partilederens avgang, er førstekandidat Trine Seim på Voss.

- Dette med Trine som leder går bare ikke lenger. Hun er faglig dyktig, men hun er blitt en partileder som tar fokus bort fra politikken. Jeg skulle ønske denne debatten var mer dyptgående, at verden ikke var så enkel, men beklager - det er så lett som at vi behøver en ny ledelse og ny partileder i Venstre for å komme oss videre, sier hun til Dagbladet.

DAGEN DERPÅ: Guri Melby (V) mener gårsdagens valgresultat viser at man må finne ut hva som ikke funker. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Også Yousuf Gilani, varaordfører i Drammen, har bedt Grande gå av.

- Nå er det på høy tid. Det må hun og partiledelsen selv innse, sier Gilani.

«Trine i bunkersen» er et begrep enkelte i Venstre bruker for å beskrive en partileder de mener ikke involverer partiet, men forholder seg til et lite hoff av personer som snakker henne etter munnen.

Ringt litt rundt

Grande er ikke med på at står svakt.

- Det er landsmøtet som bestemmer om jeg har et samlet parti bak meg. Pressen har funnet noen lokallagsledere som er skuffet. Det tror jeg du finner i de fleste partier, om du ringer litt rundt. Og det er mange jeg vet at dere har ringt til.

- Så det er medieskapt?

- Nei, det er skapt av et parti der det er høyt under taket og en deilig åpen og fri debattkultur. Vi er ikke et striglet, strømlinjeformet og kampanjepreget parti der folk ikke tør å si fra når de er irritert og skuffet. Jeg er glad for å være i et parti der det er rom for å kritisere sjefen.

Fornyelse - så mangt

- Unge Venstres leder Sondre Hansmark er blant dem som sier at det må en fornyelse til i partiets ledelse?

- Tolker du det som at jeg må gå? Nå må valgkomiteen få gjøre jobben sin. Hansmark er jo også medlem av valgkomiteen. Demokratiske prosesser i et parti gjøres i partiet, ikke gjennom en ringerunde i media.

- Fornyelse kan være at det kommer inn to nye nestledere og du blir sittende?

- Fornyelse kan være så mangt. Og det er det valgkomiteen som bestemmer.

- Du vil kjempe for å bli gjenvalgt. Hvis det ikke er deg det er noe galt med, hva var det da som sviktet?

- Mange av oss trodde at vi gikk inn i et klimavalg. Det ble det ikke. Den grønne framgangen er ingenting sammenliknet med Senterpartiets vekst, som er det dårligste klimapartiet vi har, og bompengepartiets inntreden. Men når det ikke ble et klimavalg, som mange av oss håpet på, så er svaret at vi må løfte oss som et liberalt parti.

Rettsstat og personvern

Så samtidig som det blåser på toppen av 3,9-prosentpartiet, lanserer Grande følgende plan for gjenreisning:

- De som er mot EØS-avtalen og handelsavtaler gjorde et kjempebra valg. Dette er en europeisk trend med proteksjonisme og nasjonalisme vokser fram. Så tror jeg at vi har tatt for lett på falske nyheter i den offentlige debatten. Når folk mistenker offentlige vedtak, og konspirasjoner om at «kommunen min er korrupt» florerer på nettet. Da trenger vi et nytt åpenhetsparti, som kan være en vaksine mot det som blomstrer opp på nettet.

VALGNEDERLAG: Hadde valgresultatet i går vært ved et stortingsvalg, ville Venstre havna under sperregrensa. Vis mer

- For det andre skal vi løfte personvernet i den nye digitale tida. Hva er utfordringene og hvor mye av informasjonen om oss skal være handelsvare? For det tredje må vi løfte rettsstaten vår. Det er mye urettferdighet. De aller svakeste har ikke den samme tilgangen på rettssystemet som DNB eller Hydro. Dette er eksempler på klassiske liberale verdier der Venstre trengs.

Ikke autopilot

- Samtidig som du skal blankpusse Venstres liberale verdier, må du også stå i en valgkamp for deg selv. Kan det siste overskygge det første?

- En partileder som ikke vil kjempe både for å bli gjenvalgt og for en ny politisk kurs, bør ikke stille til valg. Du kan ikke stille til gjenvalg på autopilot. Jeg er innstilt på at jeg må vise folk at jeg klarer å få til noe nytt. Jeg har vært i Venstre under tre andre partiledere. Jeg vet hva som skal til for å få det til. Venstrefolk er ikke solskinnsfolk som bare har gode dager.

- Hvordan vet du at du har den støtten som skal til for å bli gjenvalgt?

- Fordi jeg kjenner partiet og jeg vet hva som skal til.

Oppgjør med Frp

Grande tar et skritt tilbake til valgnatta og talen hun holdt til partifellene som holdt ut på valgvaka. Der snakket hun om at et ensaksparti, et kommunistisk parti og proteksjonisme har vunnet fram ved årets lokalvalg.

- Mange av oss trodde at vi gikk inn i et klimavalg. Det ble det ikke. Den grønne framgangen er ingenting sammenliknet med Senterpartiets vekst, som er det dårligste klimapartiet vi har, og bompengepartiets inntreden. Da er mitt svar at vi må dyrke den liberale profilen.

Partilederen insisterer på å se framover, men forteller at et samlet sentralstyre står bak veien videre med å evaluere valget:

- Vi har satt i gang to utvalg som skal gå gjennom valgkampen både organisatorisk og politisk. Disse skal jobbe systematisk. Vi skal se på hva som funket og ikke funket. Bompengesaken var åpenbart ikke noe scoop for denne valgkampen, det tror jeg alle kan være enige om.

- Frp og Venstre framsto som hovedmotstandere i den striden?

- Det er soleklart at regjeringen må analysere hvordan vi driver valgkamp. Vi må slutte å drive valgkamp der man nuller ut andres seire. Vi tar imot rekordmange flyktninger, vi har tatt opp titusenvis fra Middelhavet og vi henter flyktninger direkte fra Libya for å hindre at de drukner. Dette er viktige saker for Venstre. Da kan vi ikke drive aktive valgkamper mot hverandres gjennomslag i regjering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling