- Jeg blir mistenksom, for dette er mistenkelig adferd

Hadia Tajik misliker Høyres hemmelighold i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Siden januar 2013 er det meldt inn 8000 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Oslo kommune, men innholdet i rapportene har vært unndratt offentligheten. Nylig ble det også kjent at Oslo kommune ikke vil offentliggjøre rapportene før etter valget.

Ap-nestleder Hadia Tajik reagerer kraftig på at Oslos innbyggere ikke blir gjort kjent med avvikene.

- Det er veldig alvorlig at folk i Oslo ikke får vite noe om kvaliteten på de ulike institusjonene. I Trondheim har det vært 1800 avvik, mens her i Oslo har det vært 8000 alvorlige avvik, sa Tajik under tirsdagens sending fra Valgboden.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, mener byrådet tolker regelverket feil når de sier at de kan gå gjennom feilene før de skal offentliggjøres.

- Det virker til at byrådet har blitt presset til å gi innsyn, men så gir man litt tid for å gå gjennom feilene, svarte Arne Jensen.

Tar selvkritikk Ap-nestleder Tajik innrømmer at det kan være svakheter med vedtaket på Stortinget som omhandler innsyn i kommuner med parlamentarisk styringssett.

- Det jeg og andre partier har vært med på å vedta på Stortinget er at parlamentariske kommuner og fylkeskommuner skal kunne ha noen interne samtaler. I det vedtaket tar vi kritikken fra Arne Jensen og andre veldig alvorlig, sa Tajik.

Jensen mener Høyre taler med to tunger i denne saken.

- Her har man forsøkt å ri to prinsipper på en gang, at man man vil ha åpenhet, men også kunne diskutere uten at det gis innsyn, forklarte Jensen.

- Det er overraskende at en så stor kommune som Oslo ikke har bedre rutiner på dette, sa han videre.

- Merkelig av Høyre Tajik mener Oslo-velgerne bil frarøvet informasjon de har krav på, og sier at relevant informasjon om bemanningssituasjon og kvalitetsrapporter skal være offentlige for alle.

- Jeg blir mistenksom, for det er mistenkelig atferd. Det er merkelig at de ikke vil gi sine velgere tilgang på relevant informasjon før valget, sa Tajik fra Valgboden.

Etter sendingen utdyper hun uttalelsene, overfor Dagbladet.

- Mer enn noe annet viser dette at man ikke har etablert rutiner for hvordan man håndterer denne typen informasjon, siden det vil ta så mye tid å gjøre det nå. Vi konstaterer at Høyre åpenbart ikke har rutiner om hvordan dette skal gjøres.

- Vi er for åpenhet - Hva kan og vil Arbeiderpartiet gjøre for å få dette fram i offentligheten?

- Det eneste vi kan gjøre er å ta saken opp i media og være tydelige på at det ikke er et styre vi ønsker for Oslo. Dersom Raymond Johansen får muligheten til å styre i Oslo, vil vi praktisere en helt annen type åpenhet. Samtidig har vi på Stortinget, sammen med SV og Senterpartiet lagt fram et forslag i vår, som omhandler åpenhet om kvalitet i velferdstjenestene, sier hun.

Ap-politikeren er klar på at hun mener det er urettferdig mot hovedstadens velgere.

- Stian Berger Røsland og Høyre har muligheten til å gjøre det. Jeg er glad for at de nå har bestemt at de vil gjøre informasjonen tilgjengelig, men jeg synes det er leit at de ikke har gjort det tilgjengelig før folk skal gå til valgurnene, sier Ap-nestlederen.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.