NYTT DOKUMENT: Her får kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), nok et dokument som Audun Lysbakken ikke la frem for Stortinget. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
NYTT DOKUMENT: Her får kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), nok et dokument som Audun Lysbakken ikke la frem for Stortinget. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Jeg blir nesten stum

I tre omganger har Audun Lysbakken forsikret at Stortinget er fullstendig informert om saken. Men her er et internt notat han aldri viste dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ei og ei halv uke har Audun Lysbakken og resten av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet lett over alt for å forsikre seg om at de finner fram til alle saksdokumenter i selvforsvarssaken.

Og det siste Lysbakken gjorde som statsråd mandag var å forsikre Stortinget om at han da la fram alle dokumenter i saken.

- Blir nesten stum «Jeg understreker at jeg nå oversender alt materiale av relevans som vi har funnet, med de forbehold som ligger i søkemulighetenes begrensninger og utfordringer», skrev Lysbakken i brevet han sendte mandag.

Men Dagbladet kan i dag avsløre at Lysbakken nok en gang ikke har gitt Stortinget tilgang på all informasjon.

I forkant av et møte statssekretær Kirsti Bergstø i sommer skulle ha med en fransk gruppe om ikkevoldelig selvforsvar, ble det laget et internt notat i departementet. Notatet ble laget av Samlivs- og likestillingsavdelingen og sendt til statssekretær Bergstø.

- Jeg vet ikke lenger hvilke ord jeg skal bruke, for jeg blir nesten stum. Dette viser jo bare at det er et salig rot i hele saksbehandlingen helt fra dag én i denne saken, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp).

Dagbladet har avslørt at en lang rekke dokumenter i selvforsvarsaken ikke ble journalført. Men det dokumentet som Dagbladet i går kunne vise komitélederen for første gang, har hele tida vært ett av dokumentene som faktisk ble journalført under saksnummeret for tildeling av selvforsvarspenger.

- At dokumentet ble journalført på saksnummer viser jo at departementet anser brevet som relevant i forhold til saken om selvforsvarspenger, sier Anundsen.

Ryddejobb Av dokumentet går det fram at den franske gruppen blant annet skal ha samtaler med Norsk kampsportforbund og KIK - Kvinner i kamp, to organisasjoner som ble forbigått da den politiske ledelsen i departementet insisterte på at pengene ikke skulle lyses ut.

- Vi har fått oversendt dokumenter som er langt mindre viktige enn dette. Dokumentet viser også at de jobbet med saken på forsommeren i fjor, og at det er feil det departementet har sagt om at Sosialistisk Ungdom (SU) og LLH i Sør-Trøndelag var de eneste organisasjonene de kjente til, sier komitélederen.

På pressekonferansen der han forkynte sin avgang, fortalte Lysbakken om en formidabel ryddejobb som dro ut i tid.

- Nå har vi søkt gjennom fire millioner e-postelementer, og vi har fått hjelp fra ekstern datakyndig personell fra Departementenes servicesenter. Og da, om jeg var journalist i dag, ville et spørsmål komme med en gang: Er du nå sikker på at du har funnet alt? Det er det, folkens, ikke mulig å garantere. Fordi det vil alltid være begrensninger i søkemulighetene. Men jeg kan garantere dere en ting, og det er at det at jeg har gjort det jeg kan for å finne dokumenter som har relevans for behandlingen av denne her saken. Og at vi legger fram alle sånne dokumenter som vi har kjennskap til.

Lysbakken taus Etter et tv-opptak hos Anne Lindmo i går kveld spurte Dagbladet Lysbakken om hvorfor han ikke la fram dette notatet.

- Alle slike spørsmål må du ta med departementet. Jeg kan ikke nå kommentere det som nå er departementets saker, sier han.

- Men det var du som var leder da dere la fram dokumentene?

- Ja, men jeg er ikke lenger sjef. Det er ikke mulig for meg å kommentere dette, det ville vært uryddig. Jeg la fram alle dokumenter som vi mente var relevante, og som vi fant i søkene vi gjorde, sier han.

- Når dere ikke fant dette dokumentet skyldes det rot?

- Jeg kan ikke begynne å kommentere dette, sier Lysbakken.

I en e-post til Dagbladet skiver departementets talsmann Henrik Mevold dette:

«Når dokumentene ble oversendt Stortinget ble ikke dette dokumentet vurdert som relevant for saksbehandlingen».

TAUS: Audun Lysbakken ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet snakket med han i går kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TAUS: Audun Lysbakken ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet snakket med han i går kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer