Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir nesten stum

I tre omganger har Audun Lysbakken forsikret at Stortinget er fullstendig informert om saken. Men her er et internt notat han aldri viste dem.

NYTT DOKUMENT: Her får kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), nok et dokument som Audun Lysbakken ikke la frem for Stortinget. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
NYTT DOKUMENT: Her får kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), nok et dokument som Audun Lysbakken ikke la frem for Stortinget. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ei og ei halv uke har Audun Lysbakken og resten av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet lett over alt for å forsikre seg om at de finner fram til alle saksdokumenter i selvforsvarssaken.

Og det siste Lysbakken gjorde som statsråd mandag var å forsikre Stortinget om at han da la fram alle dokumenter i saken.

- Blir nesten stum «Jeg understreker at jeg nå oversender alt materiale av relevans som vi har funnet, med de forbehold som ligger i søkemulighetenes begrensninger og utfordringer», skrev Lysbakken i brevet han sendte mandag.

Men Dagbladet kan i dag avsløre at Lysbakken nok en gang ikke har gitt Stortinget tilgang på all informasjon.

I forkant av et møte statssekretær Kirsti Bergstø i sommer skulle ha med en fransk gruppe om ikkevoldelig selvforsvar, ble det laget et internt notat i departementet. Notatet ble laget av Samlivs- og likestillingsavdelingen og sendt til statssekretær Bergstø.

- Jeg vet ikke lenger hvilke ord jeg skal bruke, for jeg blir nesten stum. Dette viser jo bare at det er et salig rot i hele saksbehandlingen helt fra dag én i denne saken, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp).

Dagbladet har avslørt at en lang rekke dokumenter i selvforsvarsaken ikke ble journalført. Men det dokumentet som Dagbladet i går kunne vise komitélederen for første gang, har hele tida vært ett av dokumentene som faktisk ble journalført under saksnummeret for tildeling av selvforsvarspenger.

- At dokumentet ble journalført på saksnummer viser jo at departementet anser brevet som relevant i forhold til saken om selvforsvarspenger, sier Anundsen.

Ryddejobb Av dokumentet går det fram at den franske gruppen blant annet skal ha samtaler med Norsk kampsportforbund og KIK - Kvinner i kamp, to organisasjoner som ble forbigått da den politiske ledelsen i departementet insisterte på at pengene ikke skulle lyses ut.

- Vi har fått oversendt dokumenter som er langt mindre viktige enn dette. Dokumentet viser også at de jobbet med saken på forsommeren i fjor, og at det er feil det departementet har sagt om at Sosialistisk Ungdom (SU) og LLH i Sør-Trøndelag var de eneste organisasjonene de kjente til, sier komitélederen.

På pressekonferansen der han forkynte sin avgang, fortalte Lysbakken om en formidabel ryddejobb som dro ut i tid.

- Nå har vi søkt gjennom fire millioner e-postelementer, og vi har fått hjelp fra ekstern datakyndig personell fra Departementenes servicesenter. Og da, om jeg var journalist i dag, ville et spørsmål komme med en gang: Er du nå sikker på at du har funnet alt? Det er det, folkens, ikke mulig å garantere. Fordi det vil alltid være begrensninger i søkemulighetene. Men jeg kan garantere dere en ting, og det er at det at jeg har gjort det jeg kan for å finne dokumenter som har relevans for behandlingen av denne her saken. Og at vi legger fram alle sånne dokumenter som vi har kjennskap til.

Lysbakken taus Etter et tv-opptak hos Anne Lindmo i går kveld spurte Dagbladet Lysbakken om hvorfor han ikke la fram dette notatet.

- Alle slike spørsmål må du ta med departementet. Jeg kan ikke nå kommentere det som nå er departementets saker, sier han.

- Men det var du som var leder da dere la fram dokumentene?

- Ja, men jeg er ikke lenger sjef. Det er ikke mulig for meg å kommentere dette, det ville vært uryddig. Jeg la fram alle dokumenter som vi mente var relevante, og som vi fant i søkene vi gjorde, sier han.

- Når dere ikke fant dette dokumentet skyldes det rot?

- Jeg kan ikke begynne å kommentere dette, sier Lysbakken.

I en e-post til Dagbladet skiver departementets talsmann Henrik Mevold dette:

«Når dokumentene ble oversendt Stortinget ble ikke dette dokumentet vurdert som relevant for saksbehandlingen».

TAUS: Audun Lysbakken ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet snakket med han i går kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TAUS: Audun Lysbakken ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet snakket med han i går kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!