Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir nok Maria fortsatt

Madina Salamova (25) har fått sitt første pass. Feirer med å svare på 600 e-poster.

 FØRSTE PASS:  Madina Salamova, født 30. mai 1985 forteller det aller første passet - med passbilde i Marius-genser. Foto: mariaamelie.blogspot.com.
FØRSTE PASS: Madina Salamova, født 30. mai 1985 forteller det aller første passet - med passbilde i Marius-genser. Foto: mariaamelie.blogspot.com. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hei, det er Maria !

En blid stemme svarer Dagbladet på et russisk telefonnummer.

- Så fra nå heter du Madina?

- Jeg får ikke lov å bytte navn her, men det blir fortsatt Maria i det daglige.

I dag fortalte Maria Amelie på bloggen sin at hun har fått russisk pass i Moskva, utskrevet på fødenavnet Madina Salamova.

- Jeg fikk det i går, og jeg er glad. Samtidig er det rart å tenke på at jeg har fått mitt første pass noen gang, i en alder av 25. Og et russisk pass, selv om jeg har bodd halve livet andre steder, sier Maria til Dagbladet.

Hemmelig adresse Hun er i leiligheten på hemmelig adresse i Moskva, der hun og kjæresten Eivind Trædal har fått bo siden hun ble uttransportert fra Norge forrige mandag - for 11 dager siden.

Men fortsatt vil det minst seks uker før hun kan være tilbake i Norge og starte jobben i Teknisk Ukeblad - dersom resten av papirmølla i Russland går like kjapt og hun ikke får innreisekarantene til Norge for tidligere brudd på utreisevedtak.

Arbeidskontrakten med Teknisk Ukeblad og søknad om arbeidstillatelse i Norge ble levert allerede 15. januar.

600 e-poster - Folk har vært veldig hyggelige her, og det var nok viktig at jeg hadde fødselsattest. Det gikk på halvannen uke, og vi hadde regnet med to uker, i beste fall. Nå som første etappe er unnagjort skal jeg bruke helgen til å svare på mail her i leiligheten.

 I MOSKVA:  Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal rett etter at de var satt av uttransporteringsflyet mandag 24. januar. Nå er første etappe av jobben med den russiske papirmølla unnagjort - raskere enn beregnet. FOTO: HENNNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
I MOSKVA: Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal rett etter at de var satt av uttransporteringsflyet mandag 24. januar. Nå er første etappe av jobben med den russiske papirmølla unnagjort - raskere enn beregnet. FOTO: HENNNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg ser det ligger 600 e-poster i innboksen, sier hun.

- Litt sløv og litt sliten Hun er veldig glad for at kjæresten Eivind Trædal er med. Samtidig betegner hun formen som «litt sløv og litt sliten». Sånn sett passer det bra med en helg med pc'en i sofaen før nye runder til offentlige kontorer i Moskva starter mandag.

Først må hun skaffe en såkalt botillatelse. Det kan være i orden på halvannen uke. Og så må hun gå en ny runde for å få pass som tillater henne å reise ut av Russland. Det kan gå på fire uker, har hun fått vite.

Klær, bøker og venner Til uka får Maria Amelie og Eivind Trædal besøk av venner fra Norge.

- Det gleder vi oss veldig til. Det var ikke mye jeg fikk med meg i kofferten, og vennene skal ta med flere av klærne, bøkene og dagbøkene mine, forteller hun.

- Hvordan går det med russisk språk?

- Det går ganske bra. Rett som det er slår det over i engelsk og norsk. Vi er nok ganske tilpasningsdyktige, både Eivind og jeg, sier Maria Amelie på telefonen.

Kjappere enn ventet Og henviser til advokat Brynjulf Risnes om faktaforhold rundt søknadsprosessen videre.

Og Risnes, som har mange års erfaring med russiske forhold, konstaterer at første delen har gått kjappere enn ventet.

- Det russiske myndigheter kaller et pass, og som Maria Amelie har fått nå, har samme funksjon som et ID-kort i Norge. Og botillatelse på russisk tilsvarer en registrering i Folkeregisteret her, sier Risnes til Dagbladet.

Utenlandspasset, som tilsvarer et vanlig norsk pass, gir russiske statsborgere adgang til å forlate riket.

Venter på forskrifter Deretter kommer spørsmålet om når Norge vil slippe henne tilbake.

 JOBBKONTRAKT:  Adm. direktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad leverer søknaden om arbeidstillatelse for Maria Amelie - med kopi av jobbkontrakt - på Sentrum politistasjon i Oslo lørdag 15. januar. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.
JOBBKONTRAKT: Adm. direktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad leverer søknaden om arbeidstillatelse for Maria Amelie - med kopi av jobbkontrakt - på Sentrum politistasjon i Oslo lørdag 15. januar. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg har ikke hørt noe om de nye forskriftene for arbeidsinnvandring, som Justisdepartementet har bebudet. De politiske signalene er jo at det skal bli lettere å få arbeidstillatelse og at det ikke skal være lange karantenetider for brudd på tidligere utreisebrudd, sier Risnes.

-Jobber intenst Justisdepartementet kan ikke komme nå med med tidspunktet for de varslet endringene for arbeidsinnvandring.

- Arbeidet med denne saken er prioritert, og det jobbes intenst med regelverket, sier departementets kommunikasjonsjef Gunnar A. Johansen til Dagbladet etter å ha sjekket med fagavdelingen som jobber med saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!