I RETTEN: Aktor Johan Martin Welhaven (t.v.) og forsvarer Jens-Ove Hagen. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
I RETTEN: Aktor Johan Martin Welhaven (t.v.) og forsvarer Jens-Ove Hagen. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUDVis mer

- Jeg blir nyhetskåt av å finne ut ting andre ikke vet

Politimannen (57) brukte registrene til opplæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


EIDSVOLL (Dagbladet.no): Den 57 år gamle tidligere politimannen startet i formiddag sin forklaring om lekkasje-saken, der han står tiltalt for ulovlig å ha lekket taushetsbelagt informasjon til avisa VG og ukebladet Se og Hør.

Han står tiltalt for å ha utnyttet sin tilgang til politiets etterretningsdatabase INDICIA hele 23 ganger.

57-åringen forklarte i Øvre Romerike tingrett at han ikke er særlig datakyndig og kunne ikke benytte seg av INDICIA. Eks-politimannen forklarte at han fikk det nye systemet - INDICIA - til sin politistasjon høsten 2007.

I den samme perioden ble politimannen satt til å jobbe med organisert kriminalitet langs svenskegrensa. Han ble forespeilet kurs i det nye systemet, men dette skjedde aldri.

- Jeg er 57 år og svært lite datakyndig. Jeg var opptatt av å lage gallerier av personer vi skulle jobbe med. Det klarte jeg aldri. I dette systemet kan man ikke søke på hvem som helst for å få treff. Man må søke etter personer som er kriminelle for å frem noe. Da kommer den tragiske situasjonen at journalisten ringer, sa han.

- Jeg er ingen kilde
57-åringen erkjenner at han har lekket fangefotoer av de tiltalte i Søndre Land-saken til VG, samt at han har gitt informasjon i samme sak og i den såkalte drosjesvindel-saken.

Han forklarte at han ikke kjenner VG-journalisten fra tidligere, men at de har blitt introdusert av en VG-fotograf, som tiltalte kjente fra mange år tilbake. Han fortalte at denne journalisten skal ha ringt og masa hyppig for å høre om det skjer noe.

- Når han har spurt om en konkret sak har jeg i 90 prosent av sakene sagt at sakene er lukka, det vil si at jeg ikke får noe opp. Den beit han på og respekterte dette, sa 57-åringen.

Han fortalte videre at han har fått beskjed fra VG at han aldri har vært kilde i noen sak.

- Jeg er ingen kilde for noen. De har ringt meg opp spurt om hva som skjer i distriktet mitt. Det er ikke så mye som skjer, og da forteller de hva de selv jobber med. Jeg er helt sjokkert over god oversikt journalistene har på saker. De har ofte mye mer informasjon enn det politiet har. Informasjonen i disse tiltalepunktene er ikke fra meg. Det har gått andre veien. Så har jeg vært inne og sjekket noen av sakene de jobber med senere, sa han.

- Nyhetskåt
Han forklarte at han har vært nysgjerrig og nyhetshungrig av natur. Det har aldri vært snakk om betaling for noen eventuelle opplysninger overhodet.

- Det har aldri vært prat om motytelser. Det har aldri vært snakk om et glass vann engang. For min del dreier dette seg om at man blir kåt, eller nyhetskåt, når man kan finne ut ting som ikke alle andre ikke vet, sa 57-åringen.

På et tidspunkt mener tiltalte at han fikk hindret VG i å skrive noe som ville være usant. Det dreier seg om et punkt i avhøret som omhandler døtrene til skipsreder John Fredriksen.

- Journalisten i VG hadde opplysninger om at de skal ha vært borti noe kriminelt. Jeg gikk inn i systemet og sjekket denne påstanden. Da jeg ikke fant noe, kunne jeg avkrefte opplysningene. Da klarte jeg å stoppe VG i å trykke dette. Det er jeg stolt av, sa 57-åringen i retten.

Lanserte teorier
Han har ikke noe forklaring på hvordan VG og Se og Hør har fått tilgang til opplysningene som ifølge Spesialenheten for politisaker har kommet på trykk ikke lenge etter at avisene har vært kontakt med tiltalte. Men han har noen mulige teorier:

• Datamaskinen hans med politiregistrene har vært oppe på maskinen mens han ikke har vært til stede ved maskinen. Dermed kan andre ha vært inne i systemet på hans innlogging.

- Jeg håper ikke dette er tilfellet, sa han i retten.

• Politistasjonen han jobbet ved var under restaurering under de påståtte lekkasje-tidspunktene. Det var mange håndverkere til stede på stasjonen.

• Journalister er i kontakt med veldig mange personer i sin jakt på informasjon. Tiltalte er en av dem, men han står fast på at han ikke har lekket noe, bortsett fra det han har innrømmet.

Han fortalte i retten at han er snill person som ikke ønsker å avvise folk.

- Jeg har vært for snill og burde satt strengere grenser. Mine søk i INDICIA har vært begrunnet med nyhetskåthet og ønske om opplæring av systemet, sa han i sin forklaring.

Dagbladet.no følger saken i Øvre Romerike tingrett.