- Jeg blir provosert av slike holdninger

Ap-politiker Anette Trettebergstuen sier at ingen skal kunne bløffe NAV for arbeidsavklaringspenger.

 - SKAL IKKE VÆRE MULIG:  Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiets talskvinne i arbeids- og sosialpolitiske saker, har elst kronikken fra den unge mannen med vantro. Her er Trettebergstuen (til venstre) på Stortinget med partikollega Gunn Karin Gjul. ARKIVFOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
- SKAL IKKE VÆRE MULIG: Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiets talskvinne i arbeids- og sosialpolitiske saker, har elst kronikken fra den unge mannen med vantro. Her er Trettebergstuen (til venstre) på Stortinget med partikollega Gunn Karin Gjul. ARKIVFOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er det mulig ?

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (31) er blitt pepret med dette spørsmålet i helgen fra folkevalgte kolleger på Stortinget og fra egne velgere, som alle reagerte med vantro på en kronikk i Dagbladet lørdag.

Derfor har hun selv skrevet en kronikk fra sitt ståsted som arbeids- og sosialpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet.

Også hennes komitekollega Geir Pollestad (33) fra Senterpartiet har reagert kraftig på lørdagens kronikk og slår fast at NAV og staten ikke skal finansiere latskap.

NAVs støttende armer I lørdagens kronikk, som har skapt en heftig debatt om norske velferdsordninger, forteller en ung og tilsynelatende frisk og velfungerende mann hvordan han har «surfet» i tre år i NAVs pengebinge for arbeidsavklaringspenger - tilsynelatende uten annen grunn enn at han mangler motivasjon til å jobbe.

Og med «NAVs støttende armer», slik han selv beskriver, har han ikke vært tvunget til å jobbe.

Og Anette Trettebergstuen har gitt det samme svaret til alle som har spurt henne.

- Ikke mulig - Nei, det skal ikke være mulig. Jeg tar forbehold om at jeg har forstått den velskrevne kronikken riktig og at det ikke ligger noe mer bak enn det som er fortalt i kronikken, sier stortingsrepresentanten til Dagbladet.

Hun understreker at hun ikke kjenner kronikkforfatteren eller hans historie, og at hun tar utgangspunkt i teksten slik den framstår.

- Jeg blir provosert av slike holdninger, og jeg blir også veldig provosert hvis noen greier å bløffe seg fram til NAV-støtte utelukkende på grunnlag av manglende lyst til å jobbe. Slike holdninger og praksis vil i neste omgang tvinge oss politikere til å kutte ned på samfunnsgoder, og det vil igjen ramme folk som virkelig trenger samfunnets hjelp, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

I grove trekk er det fire «instanser» å holde øye med i slike prosesser: politikerne, NAV-systemet, legene og søkerne selv.

Trettebergstuen «frifinner» seg selv og de andre stortingspolitikerne som har vedtatt velferdsordningene.

Skjerping for legene - Reglene er krystallklare. Og ingen skal få arbeidsavklaringspenger uten attest fra lege på at de ikke har helse til å jobbe deltid eller ikke jobbe i det hele tatt. Vi har eksempler på at leger ikke har gjort jobben sin og at nettopp legene kan være det svake punktet i en slik prosess. Derfor er kravene til legene blitt skjerpet underveis, sier stortingsrepresentanten fra Hedmark.

Hun understreker at NAV ikke kan godkjenne noen søknader uten en lege har gitt en medisinsk begrunnelse.

- Og selv om søkerens lege gir en helsemessig ja-begrunnelse, kan NAVs egne leger etterprøve slike begrunnelser. En arbeidsledig søker skal ikke kunne bløffe seg gjennom hele systemet til arbeidsavklaringspenger, slår Trettebergstuen fast.

- Må jobbe seg oppover Og hun kommer også med noen setninger realisme til unge arbeidssøkere, rett under og ved siden av hennes egen alder:

- Vi må gjenreise respekten for det daglige arbeidet. Arbeidsmarkedet er tøft, og de unge må innse at de må jobbe seg oppover.

- Absolutt ingen kan forvente å starte i selve kremjobben.