- Jeg blir ruinert

- Kjell Inge Røkke har flagget ut for lenge siden, og han er Norges mest populære forretningsmann. Hvorfor skulle ikke jeg gjøre som Røkke? spør en av Norges rikeste, Stein Erik Hagen. Rimi-Hagen mener han blir ruinert hvis han går på børs med Hakon-Gruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen forteller at han ikke er alene om dette standpunktet:

  «Noen har snakket sammen», og de er alle enige: Formuesbeskatningen må endres.

   - For oss er det en veldig enkel sak. Det er ikke det vi ønsker, men blir vi tvunget, flytter vi fra Norge, sier Stein Erik Hagen til Dagbladet.

  Hagen vil ikke fortelle hvem han har snakket med, men han sier det dreier seg om en håndfull mennesker som alle har kommet til samme konklusjon.

  - I en verden av fri kapitalflyt over landegrensene er det en grense for hva en vil betale når konkurrentene har bedre rammebetingelser, framholder Rimi-Hagen, som nettopp har gjort seg ferdig med sin halvt år lange permisjon. Som han vurderer å utvide for å ha mer tid til fjell og sin BMW motorsykkel.

   - Det går helt fint. Folk viser hva de duger til når far er borte, smiler Hagen.

Selger ingenting

Stein Erik Hagen reagerer sterkt på politikernes utsagn om å ta de rike, selv om han har stor forståelse for å fjerne den såkalte aksjerabatten, fordi «den kan virke urettferdig». Nå er han i den posisjonen at han vurderer å børsnotere Hakon-Gruppen. Da vil verdifastsettelsen bli langt høyere enn i dag, og beregninger Hakon-Gruppen har gjort, viser at han og familien kan ende opp med en formuesskatt på 40- 50 millioner kroner i året - hvis man fjerner den regelen som sier at man ikke skal betale mer enn 80 prosent av inntekten i skatt. Dette har både KrF og Ap åpnet for.

   - Det har jeg rett og slett ikke råd til. Folk tror dette er penger Hagen har. Men slik er det ikke. Alle de 55 millionene jeg tar ut i aksjeutbytte, pløyes tilbake i virksomheten, som igjen danner grunnlaget for nye arbeidsplasser. Nå sysselsetter jeg 12 000 mennesker, og har jeg penger til å investere videre, vil det antallet øke.

   - Men du kan jo selge noen aksjer, og så har du pengene? - Jeg vil ikke selge én eneste aksje. Da mister jeg kontrollen over selskapet, og hva skulle jeg da finne på å gjøre, spør Hagen.

- Rimelig

- Burde ikke en av Norges rikeste menn ta seg råd til å betale formuesskatt?

  - Jeg betaler inntektsskatt med glede. Og hvis jeg har aksjeposter i andre selskaper, betaler jeg gjerne formuesskatt av det. Det er også helt rimelig at jeg skal betale mer skatt for huset mitt, fordi det er stort. Og for hytter, båter... - Og helikoptre?

   - Og helikoptre.
  Men det er ikke riktig at jeg skal betale skatt av penger som pløyes tilbake i virksomheten. Arbeidende kapital bør være unntatt, mener Hagen.

   - Du sier du ikke har råd, men du stiller hester i millionklassen til disposisjon for prinsesse Märtha Louise. Er det ikke en motsetning her?

   - Jeg kan ikke se det. Jeg har kjøpt noen hester for penger jeg har til overs. Hestene er min eiendom, og jeg kan selge dem etterpå. Og selv om det er et risikoprosjekt, vil jeg ikke tape hele summen. Jeg sa til prinsessen at «hvis du gjør det bra, skal jeg støtte deg». Hun har et stort talent, og hun fortjener støtte. Det er forresten ikke noen spesielt dyr hest i forhold til dem hun konkurrerer med.

  Hagen sier han i dag betaler om lag 22 millioner kroner i skatt.

   - Alle sier jeg har tjent meg rik på Rimi. Det er ikke riktig. Jeg har ikke fått annet enn lønna mi, sier Hagen.

Er ikke redd

- Hvor mye har du egentlig å rutte med?

   - Det vet jeg ærlig talt ikke. Men 50 millioner har jeg nok.

  - Er du ikke redd for at vanlige Rimi-kunder reagerer negativt på at du går ut på denne måten?

   - Jeg har aldri vært redd. Børsnoterer jeg selskapet med dagens lovgivning, blir jeg ruinert. Det tror jeg våre kunder har stor forståelse for at jeg ikke bare kan sitte og se på.

  Hagen sier han setter stor pris på det norske likhetssamfunnet. Men han legger ikke skjul på at han liker den nye regjeringen dårlig. Under fru Brundtland var det bedre tider, mener Hagen.

Se på Kjell Inge

Dersom 80-prosentregelen (du skal ikke betale mer i skatt til sammen enn 80 prosent av inntekten - red. anm.) fjernes, vil Hagen vurdere sterkt å flytte over kjølen og la barna gå på skole i Sverige, hvor formuesbeskatningen er endret.

  - Jeg mener det er viktig å betale skatt, men det er ikke slik man skaffer seg popularitet.

   Se på Kjell Inge Røkke. Han flagget ut for lenge siden, betaler ikke et øre i skatt, men kommer hjemom og betaler en hel fotballstadion. Og får folkets og Bondeviks velsignelse. Han må være den mest populære næringslivslederen her til lands. Jeg registrerer hva han har gjort, og spør meg hvorfor jeg ikke skal gjøre det samme. Det er tydeligvis full aksept i Norge for ikke å betale skatt.

  - Og så kan du komme hjemom og donere penger til gode formål?

  - Det gjør vi til stadighet, men jeg liker ikke å snakke om det. Vi gir betydelige beløp til hjerteforskning og masseidrett. Men ikke for å bli hyllet som en stor velgjører.

  - For det er du ikke?

   - Nei.

FLYTTETRUSSEL: - Det er tydeligvis full aksept i Norge for ikke å betale skatt, sier Stein Erik Hagen. Rimi-Hagen viser til Kjell Inge Røkkes popularitet, og vurderer å følge i Røkkes fotspor til utlandet.