Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir såret når noen stiller spørsmål ved min integritet

Likevel stiller Liv Signe Navarsete (Sp) til gjenvalg som partileder.

TURBULENT UKE: Liv Signe Navarsete stilte til intervju hos Fredrik Skavlan på Nrk 1 etter en turbulent uke. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TURBULENT UKE: Liv Signe Navarsete stilte til intervju hos Fredrik Skavlan på Nrk 1 etter en turbulent uke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): - Hadde jeg skjønt at Sandra (Borch, red. anm) ble utskjelt og fornærmet, ville jeg bedt om unnskyldning mye før, sier Liv Signe Navarsete.

Nøyaktig en måned etter at lederen av Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, skjelte ut Senterungdommens leder, Sandra Borch, stiller Navarsete til et åpenhjertig intervju hos Fredrik Skavlan på Nrk.

I en artikkel i Aftenposten 18. september ga Borch uttrykk for at hun mente at nestleder Ola Borten Moe vil være en sterk kandidat til å overta når Navarsete en dag gir seg som partileder.

Samme dag som artikkelen sto på trykk, deltok både Navarsete og Borch på et seminar, hvor partilederen skjelte ut sistnevnte foran 200 personer.

Det endte med at Navarsete gikk ut i media tirsdag denne uken og ga Borch en uforbeholden unnskyldning.

Kranglet før Skavlan starter intervjuet med å vise frem et gammelt klipp fra da Navarsete og Borch kranglet ved en tidligere anledning.

- At noen kunne si at Senterpartiet ville bygge ned distriktene, gikk rett inn. Det skar rett inn og egentlig hadde jeg lyst til å gråte. Når jeg ikke kunne gråte, reagerte jeg med sinne istedet. Jeg skulle selvfølgelig ikke reagert slik, sier Navarsete til Skavlan.

Skavlan går deretter over til å konfrontere partilederen med den nylige krangelen mellom henne og Borch.

- Helt siden før jeg ble leder, ble det stilt spørsmål om hvem som skal være min etterfølger. Det er klart at det blir slitsomt på sikt, sier Navarsete.

- Hvorfor skjelte du ut akkurat henne?

- Fordi hun gikk ut i Aftenposten den dagen og støttet Borten Moe som min etterfølger, og da gikk det utover henne.

- Jeg blir såret Navarsete forsto ikke at hun hadde vært for hard mot Borch før det hadde gått en stund.

- Nei, jeg skjønte ikke med en gang, da hadde jeg bedt om unnskyldning mye før, svarer statsråden.

Navarsete forteller deretter at hun har hatt temperament siden hun var liten, og hun reagerer kraftig når noen snakker om hvem som skal bli hennes etterfølger.

GIKK FOR LANGT:
Sp-leder Liv Signe Navarsete (t.h) ga en uforbeholden unnskyldning til Senterungdommens leder Sandra Borch etter utskjellingen på Dyrøy på en pressekonferanse tirsdag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GIKK FOR LANGT: Sp-leder Liv Signe Navarsete (t.h) ga en uforbeholden unnskyldning til Senterungdommens leder Sandra Borch etter utskjellingen på Dyrøy på en pressekonferanse tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

-Når noen stiller spørsmål ved min integritet blir jeg såret. Mennesker reagerer forskjellig på sånt, jeg reagerer kanskje med å bli litt stram i maska, sier Sp-lederen.

Statsråden tror også at hun er mer utsatt for kritikk fordi hun er kvinne.

- Det er stor forskjell på menn og kvinner med makt. Når en mann slår i bordet blir han sett på som mandig og bestemt. Hvis en kvinne gjør det samme, blir hun sett på som en kjeftesmelle og en sinnatagg, sier Navarsete.

Stiller til gjenvalg Det har den siste tiden blitt spekulert i lederskifte i Senterpartiet, og både Ola Borten Moe og Marit Arnstad har blitt nevnt som potensielle etterfølgere.
 
Flere har også stilt spørsmål om Navarsete vil gi seg, men det gjorde hun helt klart torsdag kveld at hun ikke vil.

- Jeg føler at jeg har bred støtte i partiet og ved forrige valg vant jeg med god margin, og det var ingen blanke stemmer. Så lenge jeg fortsatt har støtte, vil jeg stille til gjenvalg, sier Navarsete.

Kort lunte Hun har gått flere runder med seg selv om familien før hun bestemte seg for det.

- Selv om jeg er leder av et regjeringsparti og sjelden har arbeidsdager som er kortere enn 14-15 timer, er jeg også en mor og bestemor. Men etter å ha diskutert saken med familien, bestemte jeg meg for å fortsette, sier hun.

Skavlan gir ikke helt slipp på temperamentet til partitoppen. På spørsmål om det passer seg med kort lunte i forbindelse med en politikerkarriere svarer Navarsete:

- Det er et godt spørsmål. Jeg har litt annen bakgrunn enn andre i mitt yrke, jeg har ikke gått politikerskolen. Før jeg gjorde dette har jeg hatt andre jobber i tillegg til barn. Når jeg gikk inn i politikken gikk jeg rett inn i en lederstilling. Det har sine svake sider, og sine sterke sider. Mange starter karrieren sin i ungdomspartier, og får derfor trening i lang tid, sier hun.

- PRESSET UT: Ifølge Adresseavisen er det elendig samarbeidsklima med Liv Signe Navarsete som gjør at Ola Borten Moe sa nei til gjenvalg til Stortinget.

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- PRESSET UT: Ifølge Adresseavisen er det elendig samarbeidsklima med Liv Signe Navarsete som gjør at Ola Borten Moe sa nei til gjenvalg til Stortinget. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer