«Jeg blir sint. Ingenting er blitt bedre.»

For ett år siden fortalte Nini Stoltenberg om sitt liv som narkoman i «Rikets tilstand». I går fulgte hun opprørt med på historien til 21-årige Michelle og hennes kamp for å få Subutex - legemiddelet som kan gjøre henne rusfri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir sint. Ingenting er blitt bedre, sier Nini Stoltenberg til Dagbladet.

Sammen med Rita (46), som i tre måneder har vært rusfri ved hjelp av Subutex, fulgte Nini Stoltenberg i går «Rikets tilstand» i Dagbladets redaksjon. Tause så de bildene av den unge jentas kamp og bønn om hjelp.

Vonde bilder som vekker minner.

Mistet broren


For tre måneder siden mistet Rita sin bror Egon (38) etter en overdose. Da sto han i kø for å få metadon. Rita frykter samme skjebne vil bli Michelle til del - at hun blir frarøvet muligheten til et godt liv fordi hun ikke er gammel nok. I dag er aldersgrensa for Subutex 25 år.

- Subutex har gitt meg livet tilbake, forteller hun. Mens metadon ga henne store smerter i musklene, har Subutex gitt henne muligheten til å fungere normalt. Uten rus, uten smerter. Etter tre måneder.

- Michelle bør få samme muligheten - det kan da ikke være meningen at narkomane skal vente seg til døde, sier Nini, som blir mer og mer provosert av holdningen fra myndighetenes side etter som programmet går mot slutten.

- De er fortsatt ikke villige til å si det som det er: At narkomani er en sykdom som trenger behandling. Og det er ikke aldersgrense på å få hjelp når du blir syk, sier Nini.

Nå har hun meldt seg inn i nystiftede Narkotikapolitisk Forening. Der vil hun kjempe aktivt for narkomanes rettigheter.

Kjenner seg igjen


Rita og Nini kjenner seg godt igjen i scenene og historien «Rikets tilstand» viste. Sorg, angst og frykt for å bukke under for heroinen. Smerten i kroppen når abstinensen ble for stor.

Og ikke minst kampen mot behandlingsapparatet.- Nå er det på høy tid at de begynner å behandle narkomane som selvstendige individer. I dag settes alle i bås. Sprekker du under behandling, er det ut - som om det skulle hjelpe. Ordet rehabilitering er uten innhold, sier Nini.

Selv om Michelles kamp opprører begge, er de ikke overrasket.- Stakkars jente. Det er ikke alderen som avgjør om hun bør få Subutex. Spørsmålet er om hun har prøvd andre behandlingsmetoder først, sier Rita.

Ett år etter


Etter at familien Stoltenberg åpent fortalte om hvordan det har vært å leve med Ninis tidligere narkotikaproblemer, har søkelyset på narkomanes situasjon blitt sterkere enn noensinne før.

Nini sier hun nærmest ble tatt på senga av all oppmerksomheten «Rikets tilstand» vakte. Hun ble nesten beleiret av journalister, og debatten raste.

Stortingspolitikere og statsråder lovte på strak fot å gjøre alt de kunne: Nå skulle de narkomane og deres nærmeste tas på alvor. - Vårt håp da jeg og familien deltok i programmet, var at det kunne hjelpe. Ett år etter har ingenting skjedd - til tross for at alle politikerne lovte å ta narkopolitikken på alvor. Jeg blir sint og lei meg, sier Nini.

Fått tusenvis av brev


Personlig har hun bare hatt positive erfaringer etter deltakelsen i «Rikets tilstand». Før programmet gikk på lufta, var hun redd for å gå i nærbutikken, for å bli gjenkjent som narkoman.

Etter programmet har alle hun har truffet vist sympati, forståelse og støtte.- Vi har fått tusenvis av brev fra mennesker som forteller liknende historier som oss. Men selv om programmet har hjulpet meg, er det alle de andres situasjon som opptar meg nå. Narkomane behandles fortsatt ikke som mennesker.

- De som skriver ut metadon og Subutex er mer opptatt av å kontrollere urinen enn de er av rehabiliteringen, sier Nini Stoltenberg.

<B>VONDT: Vonde minner ble vekket til live da Nini Stoltenberg så «Rikets Tilstand» på TV2 i går sammen med den tidligere stoffmisbrukeren Rita. Tause så de på bildene av den unge jenta Michelles kamp og bønn om hjelp. Etterpå kom reaksjonene.