- Jeg blir sint på foreldrene

Kristin Oudmayer mener det er de voksne som svikter når ungdommer har skolevesker til tusenvis av kroner.

BEKYMRET : Kristin Oudmayer er bekymret for statusjaget blant ungdom, og det presset de føler for å skaffe seg materielle ting.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BEKYMRET : Kristin Oudmayer er bekymret for statusjaget blant ungdom, og det presset de føler for å skaffe seg materielle ting. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skrev NRK om skoleelever som er redde for å legge fra seg rådyre skolevesker utenfor matbutikken i frykt for at de skal bli stjålet. Veskene koster opptil 9000 kroner.

Saken har fått Kristin Oudmayer, fagansvarlig i UNICEF, til å reagere. På sin facebook-profil skriver hun:

«"Stakkars" elevene. Samtidig, i samme land, så kommer det et lovforslag som vil kriminalisere tiggere - og oss - som fra tid til annen hjelper dem med en slant eller en kopp kaffe.» 

-Sørgelig
Til Dagbladet sier Oudemayer at hun er bekymret over statusjaget blant ungdom, og det presset de føler for å skaffe seg materielle ting. 

- Det er sørgelig at status forbundet med så dyre ting skal være avgjørende for at ungdom skal føle seg innafor og få den aksepten de er ute etter. Jeg er bekymret for det presset ungdomene føler på, sier hun. 
   

Har du inntrykk av at dette er et vanlig problem?
 
- Jeg har inntrykk av at dette er et fenomen hvor det er store geografiske forskjeller. Jeg har inntrykk av at i mer ressurssterke strøk, hvor dette er mulig, der er også presset større. Der blir det også mer synlig for de få som ikke har anledning til å kjøpe disse dyre veskene, sier Oudmayer.

Blir du sint? - Jeg blir aller mest bekymra, for det skaper så store forskjeller, og det startet så tidlig.

- I den grad jeg blir sint så er det på foreldrene på at de ikke er tydeligere på hvordan verdien til et menneske skal vektes, og at det ikke handler om dyre merkeklær eller vesker, sier hun til Dagbladet.

 
Hun mener det er de voksne som må ta ansvar for å stoppe kjøpepresset blant ungdommene.

- Det er de voksne som er problemet, ikke ungdommene. Vi må gå i oss selv og se på de verdiene vi formidler til våre barn om det som er viktig i livet. Det er min oppfordring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer