Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir sittende alene

For tredje gang på 14 timer kunne ikke kulturminister Abid Raja (V) møte Trond Giske (Ap) til debatt. Men så dukket han likevel opp i NRKs studio.

INGEN RAJA: Trond Giske (Ap) savner kulturminister Abid Raja (V) i debatten om toppfotballen. I dag møtte han helseminister Bent Høie (H). Skjermdump NRK
INGEN RAJA: Trond Giske (Ap) savner kulturminister Abid Raja (V) i debatten om toppfotballen. I dag møtte han helseminister Bent Høie (H). Skjermdump NRK Vis mer

- Det er rart. Jeg var i Nyhetskanalen klokka 17.30 i går, der ble jeg sittende alene fordi Abid Raja ikke kunne møte. Dagsnytt Atten hadde han heller ikke anledning til. Og i Politisk kvarter i dag morges var han invitert, uten å ha mulighet. Men han kom inn i redaksjonen rett etterpå, sier en forundret Trond Giske til Dagbladet.

I NRKs Politisk kvarter i morges møtte Giske i stedet helseminister Bent Høie (H).

Twitter-ordkrig

Arbeiderpartiets kulturpolitiker har de siste dagene tatt sterkt til orde for å få toppfotballen åpnet etter at Folkehelseinstituttet gikk god for fotballforbundets smitteverntiltak.

Det har fått ham i en ordkrig med ansvarlig statsråd, kulturminister Abid Raja (V). I helgen spurte blant annet Raja om Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre står bak Giskes utspill, før han rett og slett ba Støre om å slutte rekkene bak helseminister Bent Høie (H).

Raja ber om støtte

- Det Jonas Gahr Støre ville gjort klokt i, når Giske er i åpen konflikt med regjeringen om disse spørsmålene, er å stille seg bak helseminister Bent Høie - ikke bak Giske. Norge skal åpnes gradvis, samtidig som vi har kontroll på coronaviruset, skrev kulturministeren.

MØTTES: Kulturminister Abid Raja stilte til debatt om regionreformen bare minutter etter at Trond Giske hadde diskutert toppfotball med helseminister Bent Høie. Skjermdump NRK
MØTTES: Kulturminister Abid Raja stilte til debatt om regionreformen bare minutter etter at Trond Giske hadde diskutert toppfotball med helseminister Bent Høie. Skjermdump NRK Vis mer

Støre har imidlertid ingen planer om å støtte helseministeren fra Høyre foran sin egen kulturpolitiker, i stedet lever debatten videre: Hvorfor holder fortsatt regjeringen toppfotballen stengt til tross for at de helsefaglige rådene sier at det går bra?

Høie: - Mister kontrollen

Men i debattene dukker altså ikke Abid Raja opp for å møte Giske.

- Det virker rart at Raja ikke kan diskutere sin egen sektor. Alt vi gjør på corona handler om smitteverntiltak. Barneministeren diskuterer sårbare barn og kunnskapsministeren diskuterer skolestenging. Jeg forstår at Raja skal ha et møte med fotballforbundet senere i dag, desto mer aktuelt hadde det vært at han møtte til debatt, sier Giske.

Helseminister Høie argumenterer for at man ikke kan åpne alle deler av samfunnet som har fått på plass gode nok smitteverntiltak - samtidig.

- Da er det ikke smittefaglig forsvarlig, vi mister kontrollen hvis alle får åpne, sa Høie.

Trond Giske er kraftig provosert av regjeringens måte å diskutere på, der han opplever at fotballen settes opp mot åpning av skolene.

- Du må forklare hvorfor FHIs råd overkjøres politisk, Bent Høie. Overkjører du politisk, må du tåle politisk debatt. Jeg tror du er blitt litt for vant til å stå på pressekonferansene klokka fire og bare presentere regjeringens dekret. Det må være politisk debatt om disse tiltakene, sa Giske i NRKs Politisk kvarter.

Høies dekreter

Overfor Dagbladet utdyper Giske sin opplevelse av at landet styres av dekreter framført på regjeringens pressekonferanser.

- Jeg stusser over hvorfor regjeringen blir så frustrert over å få spørsmål om hvordan de vil legge til rette for de ulike sektorene. Høie svarer at regjeringen skal komme med noe på torsdag, det opplever jeg mer som en frustrasjon over at vi blander oss i de politiske beslutningene som regjeringen vil komme med senere, sier Giske.

- Du er ikke bare en rå populist her som taler den mest populære publikumsidrettens sak?

- Det mest populære ville vært et krav om å åpne skolene, men det foreligger ikke noe helsefaglig råd om at det er greit og da kan det ikke være Stortingets rolle å overprøve det. Men når det gjelder fotballen er det sagt tydelig og klart at opplegget fra NFF er forsvarlig, sier Giske, og fortsetter:

- For Arbeiderpartiet vil alltid arbeidsplasser være viktigst, og det er 3000 jobber som kan bli litt tryggere hvis fotballen får komme i gang. Da kan vi heller bruke penger på å støtte oppunder breddeidretten enn å få regningen for toppfotballen, sier Giske.

Kulturminister Abid Raja har ikke hatt anledning til å besvare Dagbladets henvedelse i formiddag.

Raja møter NFF til et møte klokka 11 tirsdag og regjeringen har annonsert at de kommer med en beslutning torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!