REAGERER: - Jeg forventer at unge menn på venstresida ikke bare er for likestilling når det passer deres politiske agenda, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REAGERER: - Jeg forventer at unge menn på venstresida ikke bare er for likestilling når det passer deres politiske agenda, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Jeg blir sjokkert og forbanna

Menn på venstresida kan ikke velge når de vil være mot kjønnsdiskriminering, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka fortalte stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) at hun ble møtt med «hore»-tilrop da hun holdt en appell under Oslo LOs markering mot vikarbyrådirektivet for drøye to uker siden.

Debatten har rast om hvorvidt «hore» ble brukt eller ikke, og Trettebergstuen ble beskyldt for å spille ut «sex-kortet».

Journalist i LO Aktuelt, Torgny Hasås, skriver i en kommentar at han har forsøkt å ettergå Trettebergstuens påstand, uten at det har latt seg gjøre. «Det er mulig at hun oppfattet ting feil», skriver han.

Flere har rykket ut i et forsvar for Trettebergstuen.

- Sjokkert AUF-leder Eskil Pedersen sier han er sjokkert over hvor en del sterke stemmer fra venstresiden har havnet i debatten.

- Jeg forventer at unge menn på venstresida ikke bare er for likestilling når det passer deres politiske agenda. Det er overraskende og det har gjort meg forbanna, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet.

Han sikter til innlegg og ytringer på Twitter og Facebook. Innlegget av LO-journalisten som beskylder Trettebergstuen for å ha dratt «sex-kortet», er delt og likt på sosiale medier av flere. Deriblant har Rødt-nestleder Bjørnar Moxnes delt den. Skuffende, mener AUF-lederen.

- Moxnes har delt en kommentar der det forfatteren tydelig ikke tror på at hun ble utsatt for hets. Flere har fleipet med hore-begrepet. Jeg mener menn på venstresida har et spesielt ansvar for å ta slike ting på alvor. Vi står for likestilling politisk, da må vi også vise det i praksis, sier Pedersen, som understreker at han er glad for at unge stemmer i fagbevegelsen også har tatt avstand fra hetsen.

- Det stemmer ikke Nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes, sier han reagerte på en Dagblad-kommentar, og avviser ikke at enkelte kan ha ropt hore under LO-demonstrasjonen.

- Jeg ble rasende da jeg hørte at noen hadde kalt Anette Trettebergstuen for hore, det er det mest nedrige man kan kalle et menneske, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg reagerte på kommentaren til Marie Simonsen, om at demonstrasjonen taktfast skal ha ropt hore. Jeg var til stede, og det stemmer ikke. Jeg finner meg ikke i å bli stemplet på den måten, sier Moxnes.

Føler seg ikke truffet Klassekampen-journalist Mimir Kristjansson har vært aktiv i debatten, og blant annet tvitret: «På tide at vi nedlegger hore mot postdirektivet. Nei, jeg mener veto. Eller vent.. »

- Føler du deg truffet av kritikken fra AUF-lederen?

FÅR STØTTE: Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) har fått både kritikk og støtte etter at hun fortalte om hore-tilropene under LO-demonstrasjonen mot vikarbyrådirektivt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR STØTTE: Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) har fått både kritikk og støtte etter at hun fortalte om hore-tilropene under LO-demonstrasjonen mot vikarbyrådirektivt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg mener det er all grunn til å tro på Anette, og jeg er sterkt uenig i påstanden om at hun trakk «sex-kortet». Det er påstanden til Marie Simonsen om at det taktfast og høyt ble ropt «hore» jeg reagerer på. Og jeg er overrasket over at ikke Eskil Pedersen ser dette skillet.

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, sier hun står for det hun skrev.

- Det er uomtvistelig at Anette Trettebergstuen ble forsøkt overdøvet av buing og tilrop. Blant tilropene var det flere skjellsord, og et av dem var hore.

- Det problematiske med kritikken deres, er at den bidrar til å så tvil om Trettebergstuen snakket sant eller ikke, sier Simonsen.

LO-leder Roar Flåthen rykket også ut i går, og sa at han ikke aksepterer kjønnsdiskriminerende skjellsord i den politiske debatten.

Fellsforbundets leder Arve Bakke har også tatt et oppgjør med det han mener er hersketeknikker og nedlatende holdninger til likestilling, blant annet etter at ungdomssekretær i Fellesforbundet, Linn Pilskog, fortalte om sine opplevelser.

Kommentarfeltet under denne artikkelen er fjernet på grunn av sjikane.

FÅR KJEFT: Nestleder i Rødt Bjørnar Moxnes, får kjeft av Eskil Pedersen for ikke å ta et uforbeholdent oppgjør med kjønnsdiskriminering. Foto: Torunn Brånå
FÅR KJEFT: Nestleder i Rødt Bjørnar Moxnes, får kjeft av Eskil Pedersen for ikke å ta et uforbeholdent oppgjør med kjønnsdiskriminering. Foto: Torunn Brånå Vis mer