- Jeg blir statsminister

- Erik Solheim har regna ut at jeg blir statsminister i 2013, hvis jeg følger Bondeviks formkurve. Kristin Halvorsen flirer. Galgenhumor må til om du leder et parti som tidvis kan være vanskelig å få øye på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Yes, jeg vil ha mest mulig makt, fastslår SV-lederen resolutt med salaten i munn på den urbankorrekte kafeen Fru Hagen på det like urbankorrekte Grünerløkka på Oslos østkant. Dette skal liksom være SV-land. Men faktum er at bare rundt 15 prosent av velgerne her heiet på Kristin ved forrige valg. Likevel: Anne Enger Lahnstein har vist at det er mulig å bli stor selv om du er liten. Og nå gjennomsyres alle Kristins argumenter av at hun vil lokke Anne vekk fra Bondevik, og innta taburettene sammen med Jagland.

- Jagland må forstå

- En regjering av SV, Sp og Ap er det eneste alternativet til Bondevik som gjør at Høyre og Frp blir uten innflytelse. - Er det et realistisk alternativ? - Det avhenger av hvor mye høyrepolitikk Sp tåler, og av om Ap forstår at de må ha en annen holdning til samarbeid. De fleste sosialdemokratiske partier i Europa skjønner jo at de må ha respekt for andre.

Radikal

Ifølge SV-lederen svikter Sp sine idealer så hyppig at Kristin kunne ha kjeftet Anne huden full fem ganger om dagen: - Hvis jeg hadde giddet, legger hun til. Men vil ikke makt korrumpere også et SV i posisjon? Og hvorfor bejubles hun ikke av flere blant den svartkledde, rødvinsnytende intelligentsiaen på Grünerløkka? Så vi ber henne definere begrepet radikal: - Det dreier seg om å ha en fordelingspolitikk som ikke tillater at forskjellene øker og at ikke kapitalen får for stor betydning. - Det er jo den evige kverna. Det kunne like gjerne ha blitt sagt for 30 år siden? - Jo, men det går ikke an å si at «nå har vi holdt på så lenge at vi gidder ikke lenger». Radikalisme handler også om miljøpolitikk. Den største utfordringen nå er å få fram at individualisme og egoisme ikke er det samme. Vi trenger respekt for alle menneskers rett til å påvirke sin egen situasjon, og toleranse for at folk lever annerledes enn Valgerds kjernefamilie.

Filatelist-klubben

Den 37 år gamle partilederen irriterer seg over at gallerispill har gjort politikken «like interessant som et møte i Filatelist-klubben». - Det er interessant hvis du er interessert i frimerker, men politikk angår folk flest. Da kan vi ikke tillate at den blir en øvelse for spesielt interesserte. Vi er blitt sittende igjen med et spill. Derfor trenger vi en flertallsregjering, sier Kristin, som sammen med NRK-mannen Charlo Halvorsen og barn skal tilbringe sommerferien på Kreta, med to andre barnefamilier. Eneste mål: Lære datteren Hilde (6) å svømme. Men vil hun ikke, svettende i den greske solsteika, fundere litt over om hun ikke leder et håpløst prosjekt? Frp har klart det. KrF også. Mens SV synes å forbli uten innflytelse. - Kaster du bort livet? - Nei. Det jeg var mest spent på som SV-leder, var om jeg skulle klare å få folk i partiet til å kosentrere seg om det folk er opptatt av framfor å bruke de hardeste glosene på sine egne. Nå er jeg ikke borte fra ungene én kveld for å være med på noe meningløst. - Da gjenstår bare ett viktig spørsmål: Vil du bade toppløs på Kreta? - Nei, hmfph. Kutt ut'a. Toppløs? Ingen kommentar.