- Jeg blir utsatt for grov rasisme

Breivik mener det ser lovende ut for militante nasjonalister i Europa.

 SER ENDRING: Anders Behring Breivik mener han ser tegn til forandring i Europa, til fordel for hans ideologi. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SER ENDRING: Anders Behring Breivik mener han ser tegn til forandring i Europa, til fordel for hans ideologi. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter pausen tok forsvarer Geir Lippestad over eksamineringen av Anders Behring Breivik (33).

Lippestad spurte Breivik om han syntes kravet hans om blant annet å oppløse Stortinget var urealistisk.

- Det jeg har sagt hele tiden var at det var helt urealistisk, men jeg formidlet den som en formalitet. Jeg har skrevet i manifestet at folk ikke vil ta det seriøst, sa han.

- Ser lovende ut
Breivik mener det er viktig å fremme kravet, selv om det er urealistisk.

- Det er for å underbygge det man forsøker å gjøre ved å fortelle det som en formalitet. Man blir ikke anerkjent, men man skal fremme kravene for å kanskje nå et overordnet mål i fremtiden, sa Breivik.

- Hvor langt frem i tid er fremtiden?

- For islamistenes del har de kjempet siden det ottomanske riket falt og frem til i dag, hvor de blant annet i Egypt har fått makten. Militante nasjonalister har kjempet siden andre verdenskrig, men vi slåss for konservative prinsipper. Det vil vi kjempe for til vi seirer og det ser lovende ut nå. Det er endringer i europa, og med den krisen vi ser nå, kan det dukke opp muligheter. Folk som avviser konservatisme vil bli overrrasket om noen tiår, sa Breivik.

Sympati
Lippestad spurte deretter om hva som kunne bli de kortsiktige konsekvensene.

- Målsetting nummer en var å distribuere kompendiet og det klarte jeg. Målsetting nummer to var å fremprovosere en heksejakt på moderate høyreorienterte personer. Nøyaktig det skjedde i større grad enn man kunne håpe på, sa Breivik.

- Hva tenkte du ville bli den kortsiktige politiske virkningen?

- Det var lett å forutse at Arbeiderpartiet ville få sympatistemmer. Det var et angrep på Arbeiderpartiet, og da er det naturlig at de får sympati. sier han.

Breivik var ikke redd for at dette skapte en langvarig sympatibølge.

- Dette går over i løpet av 2-3 år. Det kommer ann på konsekvensene, men jeg regnet med at venstrevridd media ville starte en heksejakt. Sensuren økte drastisk, som på litt lenger sikt vil føre til økt radikalisering og polarisering. Mange nasjonalister klarer ikke tenke lang nok til å forstå goden av det, sa Breivik.

Rasisme
Før pausen var noe av temaet Breiviks uniform. 33-åringen sa at han tilpasset svarene sine på grunn av at de sakkyndige satt i salen.

- Om jeg hadde vært en skjeggete jihadist som sto bak handlingene, hadde det ikke blitt utarbeidet en rapport i det hele tatt. Det hadde ikke blitt oppkalt noen medisinske sakkydige. Jeg blir utsatt for grov rasisme ved at de prøver å delegitimere meg og andre militante nasjonalister, sa Breivik.

Lippestad spurte deretter om hvorfor det kunne være dumt å stille i uniform i retten.

- I utgangspunktet burde det ikke spilt noen rolle. Det er en høyreorientert tradisjon å bruke uniformer. Så det er ikke noe spesielt ved det. De som vurderer meg har liten kunnskap om ideologi og militant nasjonalisme. Man burde ikke utfordre skjebnen, svarte Breivik.