- Jeg blir uvel, kvalm og sint

Hundetrening på Ekebergsletta vekker reaksjoner. - Ikke representativt for kurset, sier kursleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg blir uvel, kvalm og sint. Jeg får lyst til å gjøre noe, sier Elizabeth Sommerfeldt (30) til Dagbladet.

Tidligere denne uka la hun ut video av en organisert hundetrening fra Ekebergsletta på Facebook som har skapt en heftig diskusjon. Nesten 1000 personer har delt videoen.

Straffer hundene For to uker siden var Sommerfeldt ute og gikk tur med hunden Pia (5). Etter hvert fikk hun øye på en gruppe med Gordon Settere som fikk en type hundetrening der valpene fikk straff når de ikke gjorde som eierne sa.

- Jeg observerte dem en stund. Så tenkte jeg: Oi, er det fortsatt noen som trener hunder på denne måten? sier hun.

Som du kan se i videoen blir hundene trent på innkalling, som er å sitte og bli til de får tillatelse til å gå. Hvis de ikke gjør som de får beskjed om reagerer enkelte av deltakerne, og videoen viser blant annet at en av hundene blir løftet etter nakkeskinnet, mens en annen blir løftet tilbake.

- Ikke representativt Kurslederen sier videoen viser en situasjon som er tatt ut av sin sammenheng.

- Dette er ikke representativt for innholdet i kurset. Vi ønsker ikke atferd som dette. Jeg som kursleder tok det opp i etterkant, men kan ikke være ansvarlig for alle handlingene til de enkelte deltakerne underveis, sier vedkommende til Dagbladet.

Dagbladet kjenner ikke identiteten til kursdeltakerne.

- Jeg kan skjønne at folk reagerer når de ser en sånn video. Jeg hadde sikkert reagert selv. Men den viser bare en liten del av et større kurs. Samtidig er det klart at det som skjedde er uheldig. Jeg tar avstand fra det og har tatt opp i gruppa at det ikke er måten å gjøre det på, sier vedkommende til Dagbladet.

- Ble redde Kurslederen sier videoen viser en øvelse hvor hundene skulle sitte til de ble kalt inn.

- Det var rett etter at vi hadde startet, og noen av hundene ble ganske viltre da de ble sluppet ut på den store sletta. Noen av hundene stakk mot veien som går over sletta, og jeg tror eierne ble redde og dermed overreagerte overfor hundene sine. Jeg tror de var redde for at hundene skulle bli påkjørt, og det kan jeg skjønne.

Den erfarne kurslederen sier de foretrekker å bruke såkalt positiv forsterkning i dressuren, og at det legges stor vekt på dette gjennom kurset.

- Det er det mest effektive, og det vi gjør 90 prosent av tiden på kursene. Noen ganger må det korrigeres, for å vise dem hva vi ønsker at de skal gjøres, men vi foretrekker positiv forsterkning gjennom ros og godbiter.

Originalvideoen som ble lagt ut på Facebook er på rundt seks minutter, og Dagbladet har redigert den ned til 90 sekunder

- Skal ikke spre frykt Dyrevelferdsloven er klar på at det er forbudt å utøve vold mot dyr.

I lovens paragraf 26 bokstav c heter det at dyr ikke med hensikt skal påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger i forbindelse med trening. Tronerud mener det er forskjell på å lære hunden å sitte riktig kontra å ikke oppføre seg aggressivt mot barn.

Ole-Herman Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet, sier følgende på generelt grunnlag:

- Treningen skal ikke spre frykt. De fleste får mer igjen med en positiv tilbakemelding, å belønne når hunden gjør noe riktig. Det viktigste med hundetrening er å gi tilbakemelding i det sekundet den gjør noe riktig eller feil, og bevisst gi belønning eller straff til rett tid.

- Gode erfaringer Norsk Gordon Setter-klubb sier på generelt grunnlag at de tar avstand fra dressur som innebærer korreksjoner i form av fysisk avstraffelse. Nestleder Geir Morten Søgård sier kurset ikke er i regi av dem.

Også Norsk Kennelklubb (NKK) oppfordret til positiv forsterkning og belønning av ønsket atferd ved trening av hund.

- Vi har mange aktive eiere som kan vise til gode resultater med positiv forsterkning, sier Trine Hage, administrerende direktør i Norsk Kennelklubb, til Dagbladet.

Medieansvarlig i NKK, Anne Hofmo Bjølgerud, ser en generell positiv trend når det gjelder hundetrening.

- Vårt inntrykk er at hundeeiere i Norge er flinke og at dyrevelferden er god. Det gjelder også når det kommer til trening av hund, sier hun.

Her kan du lese mer om hundetrening.