- Jeg blir veldig overrasket dersom de andre partiene synes dette er akseptabelt

SV vil stramme inn Oljefondets kull-regler.

- IKKE GODT NOK: Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV, mener det er på høy tid at Stortinget skjerper reglene for Oljefondets kullinvesteringer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
- IKKE GODT NOK: Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV, mener det er på høy tid at Stortinget skjerper reglene for Oljefondets kullinvesteringer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i helga om Oljefondets regler for investeringer i kullselskaper - det såkalte «kullkriteriet» - og hvordan reglene gjør at selskaper som den tyske kullgiganten RWE ikke kan ekskluderes fra Oljefondet.

Kriteriet, som ble vedtatt av et samlet Storting for tre år siden, definerer hvor stor andel inntekter og kraftproduksjon fra kull, selskapene Oljefondet investerer i kan ha.

Men smutthull i regelverket gjør at enorme kullkraftprodusenter ikke nødvendigvis omfattes.

- Ta til fornuften

RWE blir for eksempel ikke omfattet fordi inntektsandelen fra kraftproduksjon ikke er høy nok til at de blir definert som en kraftprodusent etter kullkriteriet - til tross for at selskapet er en av de største kraftprodusentene i Europa.

Flere av partiene på Stortinget går nå inn for å stramme inn regelverket.

- Saken med RWE er et veldig godt eksempel på at kullkriteriet ikke er godt nok, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson for Sosialistisk Venstreparti (SV).

- Jeg blir veldig overrasket dersom de andre partiene synes dette er akseptabelt, og håper de tar til fornuft.

Tre endringer

Kaski sier at SV foreslår tre punkter for hvordan kriteriet kan strammes inn:

  • Selskaper som bygger eller planlegger å bygge nye kullkraftverk kan utelukkes fra fondet

  • Kraftselskaper der kullkraft utgjør mer enn 30 prosent av kraftproduksjonen kan utelukkes fra fondet

  • Selskaper som årlig produserer over 20 millioner tonn termisk kull (kull til kraftproduksjon, red.anm.) kan utelukkes fra fondet.

Greenpeace la nylig fram en rapport der de hevder Oljefondet har 77 milliarder i kullselskaper, inkludert selskaper som planlegger nye kullkraftverk.

- Når vi ser at Oljefondet fortsatt er tungt inne i kull, til og med i selskaper som planlegger nye kraftverk, bør det være mer enn nok til at flertallet i Stortinget går med på å stramme det inn, sier Kaski.

- Kloden og lommeboka taper

Miljøpartiet De Grønne er enige med SV i at kullkriteriet bør bli strengere.

- NULL KULL: Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- NULL KULL: Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Målet må være null kull, sier Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG.

- Kull er en skitten energiform som skader liv og økosystemer over hele verden.

Han mener både «kloden og lommeboka» taper på kullinvesteringer, og at Stortinget nå må gripe sjansen, og flytte Norges investeringer fra fossil til fornybar energi.

- Når kullgiganter som RWE ikke lukes ut av Oljefondets portefølje, har ikke regjeringen fulgt opp vedtaket godt nok, sier Stoknes.

Svein Roald Hansen i Arbeiderpartiet, sier at de nå vil vurdere om kullkriteriet er «for løst» formulert, og om det er behov for å stramme det inn.

- Det må vi signalisere i stortingsmeldingen om Oljefondet, som vi skal behandle denne uka, sier han.

KrF legger seg på om lag samme linje som Arbeiderpartiet, og ønsker å vurdere mulige endringer i kullkriteriet nærmere.

- Endringer i Oljefondet vedtas aldri uten at de har vært utredet og kvalitetssikret. Det er et viktig prinsipp, skriver KrFs Kjell Ingolf Ropstad i en SMS til Dagbladet.

- Da ser vi om det er behov for tydeliggjøring av kriteriene for uttrekk, for å hindre at oljefondet investerer i selskaper med betydelig kullrelatert virksomhet.

- For tidlig

Mudassar Kapur, stortingsrepresentant for Høyre i Finanskomiteen, ønsker å se hvordan kullkriteriet fungerer over tid, og mener det er for tidlig å gjøre endringer nå.

- Men desto viktigere er det at Norges Bank og Etikkrådet følger opp kriteriet tett, både opp mot utelukkede selskaper, selskaper til observasjon og selskaper som kan tenkes å bryte med kriteriet, sier han.

- Det kan være selskaper som i dag ikke bryter med kriteriet, men som gjør endringer i virksomheten, og der må Norges Bank gjøre grundige og fortløpende vurderinger.

SVs forslag blir behandlet under Stortingets gjennomgang av årsmeldingen for forvaltningen av Oljefondet. Det er finanskomiteen på Stortinget som har saken. De har frist på seg til torsdag denne uka for å avgi innstilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer