- Jeg bodde med faren min. Det var bare oss to

Nå er faren død av ebola, og 12 år gamle Ijitu helt alene i verden. - Vi må ikke glemme denne epidemien, sier Olaf Thommessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ebola har til nå tatt 8235 liv. Til tross for at spredningen er avtagende, er Vest-Afrika fortsatt sterkt preget av viruset. 

Skoler er stengt. Infrastruktur har brutt sammen. Familier er utslettet.

Samtidig skal mange barn forsøke å fortsette livet uten foreldrene sine, søsken eller venner.

Generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge anslår at ebolaviruset får konsekvenser for millioner av barn i de rammede landene.

- Vi har ingen klare tall, men for å gi et grovt anslag kan det dreie seg om mellom 6 og 8 millioner barn som er direkte eller indirekte rammet av ebolaspredningen, sier Thommessen til Dagbladet.

- Visste det var ebola En av dem er 12 år gamle Ijiatu fra Sierra Leone.

- Jeg bodde med faren min. Det var bare oss to, sier 12-åringen.

HELT ALENE: Tolv år gamle Ijiatu fra Sierra Leone levde med faren sin. Nå er han død av ebola-viruset. Foto: Plan Norge
HELT ALENE: Tolv år gamle Ijiatu fra Sierra Leone levde med faren sin. Nå er han død av ebola-viruset. Foto: Plan Norge Vis mer

Faren, som var innlagt på sykehuset på grunn av diabetes, ble smittet av en pasient han delte rom med.

- Han fikk vondt i hodet, og det kom blod ut av øynene hans. Da visste jeg at han hadde fått ebola, sier 12-åringen.

Ingen begravelse Dagen etter kom noen hjem til henne og fortalte at faren var død. Hun fikk ikke lov til å å dra på sykehuset og ta et siste farvel med ham.

- Det ble aldri noen begravelse, sier den lille jenta.

Heller ikke Gbasay (19) fikk en begravelse da han døde.

Filmen øverst i artikkelen, tatt av Tyson fra Sierra Leone, viser øyeblikket da vennen hans Gbasay ble hentet av medisinsk personell etter å ha tapt kampen mot ebola. Hele landsbyen sørget over tapet av en de var glad i.  

Ny rapport I Liberia er i alt to millioner barn påvirket av ebola. 600 000 av dem er under fem år, opplyser Plan i en fersk rapport.

Denne rapporten viser også at ebola fører til matmangel og arbeidsledighet i lokalsamfunn, og at barn som mister en eller begge foreldrene sine til ebola, har stor risiko for å leve videre uten omsorgspersoner, mye på grunn av frykt og stigmatisering.

- SOM TERROR: - Ebola er som terror for alle som er i nærheten av det. Vi har en stor jobb foran oss for å bidra til å få lokalsamfunnene på beina igjen, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen. 
 Foto: Lars Myhren Holand
- SOM TERROR: - Ebola er som terror for alle som er i nærheten av det. Vi har en stor jobb foran oss for å bidra til å få lokalsamfunnene på beina igjen, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Mange vegrer seg for å ta vare på de foreldreløse barna fordi de er redde for smitte. Dermed blir barna rammet to ganger, sier Thommessen i Plan.

Disse barna risikerer også å bli utnyttet eller utsatt for overgrep, opplyser Plan.

Må ikke glemme Olaf Thommessen er bekymret for framtida til barna i Vest-Afrika.

- Dette er en helt vanvittig katastrofe, som i veldig stor grad uttrykker forskjellen på rike og fattige i verden, sier Thommessen, som mener vi ennå ikke har sett omfanget av krisa.

- Selv om ebolasmitten avtar, er den ikke over. Vi må kjempe mot viruset helt til det ikke lenger er ett eneste smittetilfelle igjen.

- Samtidig tror jeg epidemien vil få ringvirkninger langt utenfor det man kan forestille seg. Lokalsamfunn er revet i filler, barn fratas all skole og utdanning, folk blir redde, mistroiske og utstøtt, sier han.

- Hva kan vi gjøre for å hjelpe?

MISTET HELE FAMILIEN: 16 år gamle Abibatu mistet to brødre, mor og far i ebola-epidemien i Vest-Afrika. Foto: Plan Norge
MISTET HELE FAMILIEN: 16 år gamle Abibatu mistet to brødre, mor og far i ebola-epidemien i Vest-Afrika. Foto: Plan Norge Vis mer

- Vi må ikke glemme det.

- Er som terror Han presiserer:

- Jeg mener ikke at det er i ferd med å skje. Ebola-epidemien har gjort et sterkt inntrykk på verdenssamfunnet, og er ikke en glemt krise. Det betyr likevel ikke at krisen ikke kan bli glemt. Derfor må vi fortsette å overvåke epidemien, for den kan blusse opp igjen og spre seg raskt på kort tid.

Plans viktigste jobb har blant annet vært å informere om smittefare, opplyser Thommessen.

- Samtidig hjelper vi til med utstyr, distribusjon og logistikk, og nå vil vi jobbe for å bidra til at samfunnet blir normalisert.

Men akkurat det kan ta tid, tror han.

- Ingen vet hvor smitten slår til neste gang, eller hvem den rammer. Ebola er som terror for alle som er i nærheten av det. Vi har en stor jobb foran oss for å bidra til å få lokalsamfunnene på beina igjen. 

Reiser til Liberia Thommessen planlegger selv å reise til Liberia i nær framtid.

- Jeg er forberedt på sterke skjebner - og viktige historier, sier han.

Liberia er et av de landene som er hardes rammet av epidemien. Helt siden i sommer har alle skoler i landet vært stengt. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer