- Jeg bombet for fred i MC-krigen

DRAMMEN (Dagbladet): John Gerhard Berg (36), som sprengte Bandidos-hovedkvarteret i Drammen til himmels for fem år siden, hevder at han gjorde dette i et forsøk på å skape fred i den blodige krigen mellom de rivaliserende MC-klubbene Hells Angels (HA) og Bandidos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du skulle altså bombe Bandidos til forhandlingsbordet, for å si det litt unøyaktig, repliserte aktor, statsadvokat Kristian Nikolaisen, tørt og ironisk.

Sjøl tente Berg lunta til den hjemmeproduserte bomba på mellom 30 og 50 kilo i ei busslomme i Konnerudveien like ved Bandidos-huset, før han kjørte bombebilen fram til MC-hovedkvarteret.

- På det tidspunktet var jeg vel det nærmeste en kan komme en sjølmordsbomber her i landet, forklarer Berg i Drammen tingrett.

36-åringen bosatt i Trondheim erklærer seg skyldig etter den såkalte mordbrannparagrafen med en strafferamme på 21 års fengsel. Bomba drepte en kvinne, Irene A. Bækkevold, som tilfeldigvis kom kjørende forbi.

Sjekket nøye

Berg hevder at han sjekket nøye om det var det han kalte sivile i området, før han parkerte varebilen og sjøl forsvant på sykkel til en ventende bil. Ifølge egen forklaring så han ingen før han flyktet.

- Jeg endte opp nærmest i sjokktilstand da jeg seinere på natta fikk vite at en kvinne var drept, forklarer han.

Ifølge egen forklaring erkjenner han straffskyld nettopp fordi et sakesløst menneske ble drept som følge av bomba.

Tar konsekvensen

- Jeg har tatt liv. Det som skjedde med kvinnen i Drammen 4. juni 1997, er det samme som om jeg skulle ha satt en revolver mot nakken hennes og trukket av. Nettopp det ønsker jeg å ta konsekvensen av, forklarer Berg, som har sittet varetektsfengslet siden august i fjor.

Berg var med på å bygge opp et MC-senter i Furnes mellom Hamar og Brumunddal på andre halvdel av 90-tallet. Men det tiltagende og blodige MC-krigen, spesielt mellom HA og Bandidos, bekymret den tidligere FN-soldaten. Han har tjeneste fra Libanon, Gulfkrigen og Bosnia, i hovedsak som kokk.

Levde i frykt

I januar 1996 ble det smelt av et sprenglegeme utenfor hovedkvarteret til Screwdrivers, som Berg og vennene kalte seg på den tida. Da var de såkalte Hang Arounds for HA. Etter smellen i Drammen ble de såkalte Prospects, og seinere fullverdige HA-medlemmer.

Berg forklarer at han sleit voldsom med frykt for angrep mot MC-klubben på Hedemarken, og at de holdt konstant vakt. Tilstanden sammenliknet han delvis med det han hadde opplevd som FN-soldat i konfliktsoner. Det tok voldsom på psykisk.

Det var i denne situasjonen han, ifølge egen forklaring, tok på seg oppdraget med å sprenge bomba i Drammen.

- Jeg fikk en utvetydig ordre av Torkjel Alsaker, forklarer Berg. Alsaker, kalt «Rotta», er ansett for å være en HA-sjef i Østlands-området. «Rotta», som også er tiltalt, nekter for dette.