- Jeg bor i et fengsel. Jeg savner Norge, vennene og sykkelen min

For fire måneder siden syklet Shaimaa (11) rundt i Lillesand. Nå er hun livredd, deprimert og uten skolegang i Jemen.

SAVNER NORGE:  Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor nabolaget der de nå bor i Sanaa, i hovedstaden Jemen. For to dager siden ble over 140 mennesker drept i angrep begått av terrorgruppa IS i Sanaa, og eksperter frykter at landet er på vei inn i full borgerkrig. Foto: Privat
SAVNER NORGE: Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor nabolaget der de nå bor i Sanaa, i hovedstaden Jemen. For to dager siden ble over 140 mennesker drept i angrep begått av terrorgruppa IS i Sanaa, og eksperter frykter at landet er på vei inn i full borgerkrig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Shaimaa fylte nylig 11 år. Sju av disse årene har hun bodd i Norge, landet hun føler er sitt. Men en morgen i november ble hun, to lillebrødre og den gravide mamanaen Afran sendt fra Norge til Jemen, som er på randen av en borgerkrig. Søndag ble over 140 mennesker drept da terrorgruppa Den islamske stat (IS) angrep to moskeer i byen.

- Situasjonen er forferdelig. Shaimaa er redd og deprimert og sier at hun savner vennene sine og sykkelen sin. I Jemen må hun gå med heldekkende klær og får ikke lov til å gå ut alene, sier Naciye Øzturk, som er med i Støttegruppa som jobber for at Shaimaa, mora og hennes yngre søsken skal få behandlet saken sin på nytt.

Uten skoleplass En morgen i november i fjor ble altså livet til 11-årige Shaimaa endret fullstendig. Politiet troppet opp på skolen da hun hadde en kartleggingsprøve i norsk. Hun fikk aldri levere inn prøven for å vise hva hun hadde lært. I stedet ble Shaimaa, mora og hennes to yngre brødre sendt til Jemen. Der bor de i en leid, liten leilighet. Den er uten innlagt vann.

- Alt er forandret og blir bare verre på grunn av krigen der nå. Shaimaa har heller ikke fått skoleplass i Jemen. Hun er bare elleve år, men i Jemen blir hun sett på som voksen, sier Øzturk, og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer