- Jeg bor i et fengsel. Jeg savner Norge, vennene og sykkelen min

For fire måneder siden syklet Shaimaa (11) rundt i Lillesand. Nå er hun livredd, deprimert og uten skolegang i Jemen.

SAVNER NORGE:  Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor nabolaget der de nå bor i Sanaa, i hovedstaden Jemen. For to dager siden ble over 140 mennesker drept i angrep begått av terrorgruppa IS i Sanaa, og eksperter frykter at landet er på vei inn i full borgerkrig. Foto: Privat
SAVNER NORGE: Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor nabolaget der de nå bor i Sanaa, i hovedstaden Jemen. For to dager siden ble over 140 mennesker drept i angrep begått av terrorgruppa IS i Sanaa, og eksperter frykter at landet er på vei inn i full borgerkrig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Shaimaa fylte nylig 11 år. Sju av disse årene har hun bodd i Norge, landet hun føler er sitt. Men en morgen i november ble hun, to lillebrødre og den gravide mamanaen Afran sendt fra Norge til Jemen, som er på randen av en borgerkrig. Søndag ble over 140 mennesker drept da terrorgruppa Den islamske stat (IS) angrep to moskeer i byen.

- Situasjonen er forferdelig. Shaimaa er redd og deprimert og sier at hun savner vennene sine og sykkelen sin. I Jemen må hun gå med heldekkende klær og får ikke lov til å gå ut alene, sier Naciye Øzturk, som er med i Støttegruppa som jobber for at Shaimaa, mora og hennes yngre søsken skal få behandlet saken sin på nytt.

Uten skoleplass En morgen i november i fjor ble altså livet til 11-årige Shaimaa endret fullstendig. Politiet troppet opp på skolen da hun hadde en kartleggingsprøve i norsk. Hun fikk aldri levere inn prøven for å vise hva hun hadde lært. I stedet ble Shaimaa, mora og hennes to yngre brødre sendt til Jemen. Der bor de i en leid, liten leilighet. Den er uten innlagt vann.

Asylbarn-saken

• Høyre og Frp inngikk en asylavtale med samarbeidspartiene Venstre og Krf før regjeringsdannelsen. Det skulle legges større hensyn til barns beste når søknader om opphold vurderes. Dette gjaldt spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.
• Politidirektoratet og Politiets utlendingsenhet (PU) ble ikke informert om politiske føringer. Dermed ble utsendelsespraksisen av såkalte lengeværende asylbarn ikke endret. 
• Ved to ganger skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.
• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i februar høringer om saken, der blant andre justisminister Anders Anundsen, politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet måtte forklare seg.
• I dag behandles saken i komiteen, og Venstre og KrF retter kraftig kritikk, men ikke mistillit, mot justisminister Anundsen (Frp). • De to partiene freder justisminister Anundsen i bytte mot en løsning for asylbarna. Venstre og KrF vil bruke kontrollsaken til å presse fram en ny vurdering av sakene til de lengeværende asylbarna som ble sendt ut av landet i fjor høst.
• Om asylbarna som er sendt ut fra og med juli i fjor får tatt opp sakene sine på nytt, skal etter planen avgjøres denne uka.

- Alt er forandret og blir bare verre på grunn av krigen der nå. Shaimaa har heller ikke fått skoleplass i Jemen. Hun er bare elleve år, men i Jemen blir hun sett på som voksen, sier Øzturk, og fortsetter:

- Shaimaa sier at hun savner å sykle, bevege seg fritt og være med vennene sine. Hun vil bare leve vanlig, men føler at hun lever i et fengsel.

Burde ikke blitt sendt ut Familien til Shaimaa Isam Mohammad Yusuf fikk avslag på søknad om asyl i 2008. De har siden søkt om opphold på grunn av hennes sterke tilknytning til Norge. UNE har behandlet saken i nemnd to ganger og har vurdert at hun har en sterk tilknytning til Norge som kan gi opphold. Men innvandringsregulerende hensyn veide tyngst. Foreldrene hadde løyet om identiteten.

- Familien burde ikke ha blitt sendt ut. Sikkerhetssituasjonen i Jemen veldig usikker og ustabil. Få dager før de ble ble uttransportert, ble også to personer skutt og drept på flyplassen. I tillegg er Suleiman på seks år avhengig av medisiner, samt at mora var gravid. I Jemen er barnedødeligheten høy, sier Vera Vikki, advokatfullmektig hos Humlen & Rieber-Mohn Advokater.

I mars fødte Afran en datter på sykehuset i Jemen. Nå har hun ansvaret for fire barn under 18 år. Hun er uten jobb og er helt avhengig av at venner i Jemen og støttegruppa i Norge bidrar med penger.

MÅ HENTE VANN:  Overgang fra Lillesand til hovedstaden Sanaa i Jemen er enorm for Shaimaa (11), mora og søsknene. Leiligheten de leier har ikke innlagt vann, og barna må ut på gata for å tappe. Foto: Privat
MÅ HENTE VANN: Overgang fra Lillesand til hovedstaden Sanaa i Jemen er enorm for Shaimaa (11), mora og søsknene. Leiligheten de leier har ikke innlagt vann, og barna må ut på gata for å tappe. Foto: Privat Vis mer

- Situasjonen for kvinner i Jemen er blant verdens verste, og omskjæring er utbredt. Nesten halvparten av jentene i landet giftes bort før de er 18 år, sier Vikki.

Ikke lett å være kvinne Jemen er et av de verste landene å være kvinne i på verdensbasis. Kvinnene skal helst ikke gå alene utendørs, og går dekket i svart fra topp til tå. Barneekteskap er vanlig. Hele 48,4 prosent av jentene blir giftet bort før de er 18 år, ifølge tall fra Human Rights Watch. Barnedødeligheten for barn under fem år er også høy.

- Arfan ville egentlig føde hjemme, men heldigvis betalte Støttegruppa for at hun kunne føde på sykehuset. Der måtte hun ta keisersnitt, forteller Øzturk. 

HENTER VANN:  Seksårige Suleiman og treårige Haron. Foto: Privat
HENTER VANN: Seksårige Suleiman og treårige Haron. Foto: Privat Vis mer

Mora Arfan er fortvilet: Dattera Shaimaa får ikke gå på skolen. Seksårige Suleiman trenger medisiner og skulle egentlig bli videre utredet i Norge. I Jemen får han ingen oppfølgning. I tillegg frykter hun at døtrene hennes skal bli omskjæret, siden tradisjonen for at jenter skal bli det er utbredt i Jemen.

- Vi håper og tror at familien får komme hjem. Situasjonen er forferdelig, sier Øzturk.

Håper på ny behandling Går det som Shaimaa og støttegruppa i Lillesand håper, vil regjeringspartiene og KrF og Venstre denne uka bli enige om at lengeværende asylbarn som ble sendt ut av Norge etter juli måned i fjor få behandlet sakene sine på nytt. 

HJEMME:  Den gang da livet var lettere for Shaimaa og lillebrødrene. Nå gjør de knapt noe annet enn å lengte tilbake til livet før uttransporteringen fra Norge.
HJEMME: Den gang da livet var lettere for Shaimaa og lillebrødrene. Nå gjør de knapt noe annet enn å lengte tilbake til livet før uttransporteringen fra Norge. Vis mer

- Vi har sendt en ankebegjæring til Utlendingsnemda (UNE) og har bedt dem om å ta opp saken på nytt av mange årsaker, sier Vera Vikki, advokatfullmektig hos Humlen & Rieber-Mohn Advokater. Hun lister opp følgende punkter hun mener UNE ikke tok med når de bestemte at den gravide mora skulle sendes til Jemen:

• Sikkerhetssituasjonen i Jemen var svært ustabil og usikker da de ble sendt ut i november - og har blitt enda verre.
• Den ene sønnen, Suleiman (6), er avhengig av medisiner og trenger tett oppfølgning.
• Situasjonen for kvinner i Jemen er svært dårlig, og i Jemen blir nesten halvparten av jentene giftet bort før de er 18 år. Mange jemenittiske jenter blir også omskjært. Afrah ønsker ikke det for sine to jenter.
• Moren Afrah ønsker å jobbe, men har fire mindreårige barn, hvorav en nyfødt baby. Hun har ingen mulighet til å skaffe seg inntekt.

KLATRER:  Shaimaa på klatring. Foto: Privat
KLATRER: Shaimaa på klatring. Foto: Privat Vis mer

Både Venstre og KrF har tidligere sagt at de ønsker at Shaimaa og familien får komme tilbake til Norge.

Dagbladet forsøkte i går kveld å ringe Shaimaa i Jemen, men telefonlinjene var nede, slik de ofte er i det borgerkrigsutsatte Jemen.

FEIRET NASJONALDAGEN: Suleiman (6) og Shaimaa (11) feiret 17. mai i Lillesand i fjor. Familien var godt integrert, og Shaimaa gikk i femte klasse. Shaimaa var spesielt glad i å sykle og være med vennene sine. Foto: Privat
FEIRET NASJONALDAGEN: Suleiman (6) og Shaimaa (11) feiret 17. mai i Lillesand i fjor. Familien var godt integrert, og Shaimaa gikk i femte klasse. Shaimaa var spesielt glad i å sykle og være med vennene sine. Foto: Privat Vis mer
FØDT MED KEISERSNITT:  7. mars fødte Arfan denne lille jenta på et sykehus i hovedstaden Sanaa. Hun ville egentlig føde hjemme, for å spare penger, men heldigvis fikk hun penger fra Støttegruppa i Lillesand fordi jenta måtte tas ut med keisersnitt. Foto: Privat
FØDT MED KEISERSNITT: 7. mars fødte Arfan denne lille jenta på et sykehus i hovedstaden Sanaa. Hun ville egentlig føde hjemme, for å spare penger, men heldigvis fikk hun penger fra Støttegruppa i Lillesand fordi jenta måtte tas ut med keisersnitt. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer