- Jeg bør lede landet

Jubel til ydmyk, men offensiv Solberg.

TALTE:
Partileder Erna Solberg under sin åpningstale på Høyres landsmøte i Oslo fredag.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TALTE: Partileder Erna Solberg under sin åpningstale på Høyres landsmøte i Oslo fredag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Høyre-leder Erna Solberg slaktet regjeringens finanskrisehåndtering og fokuserte på skolepolitikk, skatt og samferdsel i sin tale til landsmøtet i dag.

Men hun tok også på seg mye av skylda for Høyre-nedturen, før hun offensivt lovet en ny kurs for Norge - med seg selv som kaptein.

- Det er fem måneder til det norske folk skal velge hvem som skal lede dere. jeg har forklart dere hvorfor det bør bli meg, sa Erna Solberg.

Etter oppvarming med kjærlighetsviser fra Odd Nordstoga - «kanskje dette i en fjern framtid blir en vise om borgerlig samarbeid» - gikk Erna Solberg på talerstolen klokka kvart på ett i dag.

Hun startet talen med vissheten om at partiet forventet noe som kan gi Høyre et etterlengtet løft inn i valgkampen.

Ydmyk
Flere av partiets fylkestopper hadde på forhånd gjort det tydelig at hun måtte levere, men applausen var voldsom da hun begynte.

Og hun begynte ydmykt.

- Det har vært fem tøffe år. Et skuffende valg i 2005. En krevende valgkamp i 2007, sa Solberg.

Hun fortalte om mange møter med tillitsvalgte og velgere landet rundt, som snakket om skuffelse over at partiet ikke har fått fram politikken sin godt nok.

- En skuffelse som er forståelig, og som jeg deler, sa Solberg, og tok mye av børen på sine skuldre.

- Som leder har jeg det største ansvaret.

- Jeg vet hvor Norge skal
I sin kanskje viktigste tale som Høyre-leder, valgte Solberg i fortsettelseen å være offensiv, slik flere hadde etterspurt. Høyre har slitt i motvind i hele vår, og har fått merke det på målingene, men Erna Solberg gikk i talen langt i å forsøke å etablere seg selv som en tydeligere statsministerkandidat.

Hun nølte ikke.

- Høyre er ikke et protestparti, Høyre er et styringsparti, sa Solberg til applaus fra salen.

Og hun fortsatte:

- Derfor må Høyres leder være beredt til å styre. Og den som skal styre Norge, må vite hvor Norge skal, og ikke vike fra kursen.

- Jeg vet hvor Norge skal, jeg har Høyres verdier i ryggmargen og jeg er sta nok til å holde kursen.

- Jeg vet at dette partiet kan trekke tunge lass, sa Solberg

Vært der før
På landsmøtet for to år siden var Solberg i en liknende situasjon. Den gang kom hun seg ut av knipa ved å levere en tale som imponerte alle. «Jeg er nye Erna» utbasunerte hun, og gjenvant tillit. I dag kunne hun knapt komme med et poeng, uten at delegatene klappet entusiastisk.

Ikke minst da hun snakket om partiets skolepolitikk.

- Hvis kunnskap er makt, skal Norge bli en supermakt, sa Solberg.

Solberg lovet strengere krav til lærerne, strengere krav til elevene og økt fokus på det faglige i klasserommet. Hun latterliggjorde regjeringens skolepolitikk og fremmet de gode eksemplene fra høyrestyrte kommuner.

- Valget står mellom regjeringens lekeskole og Høyres kunnskapsskole. Vi garanterer ny fremgang for skolen og bedre resultater med Høyre i regjering, sa Høyre-lederen til stor jubel fra landsmøtet.

Integrering
Hun la også vekt på Høyres integreringspolitikk.

Det skal være større kontroll, men det skal være åpent for de som trenger hjelp. Når innvandrere er i Norge, skal det være tydelig lettere å få jobb enn å få trygd, sa Solberg, som lovet et oppgjør med regjeringens innvandringspolitikk dersom de kommer til makt etter valget 14. september.

- Regeringens naive liberaliseringen har ført til at vi mister kontrollen,  sa Solberg fra talerstolen.

Fortsatt åpne dører
Høyre har gjort det til sin valgkampsak å holde alle dører åpne for regjeringssamarbeid, så lenge den rødgrønne regjeringen kastes.

Om regjeringsspørsmålet var det intet nytt på høyrefronten fra Erna Solberg.

- Vi er klar til å gå i regjering med Frp, sa hun til applaus og ett ivrig jubelrop.

- Vi er klar til å gå i regjering med Venstre og Krf, sa hun til enda litt mer entusiastisk applaus, dog uten jubelrop.

- Det beste ville selvfølgelig vært om de også var klare til å gå i regjering med hverandre.

- Vi har en plan: Et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering, sa Erna Solberg til stående applaus og jubelrop i salen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer