Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg bor sammen med mamma og stefaren min, de drikker hver dag

Så langt i år har Sjømannskirken hjulpet 12 barn som har blitt utsatt for omsorgssvikt tilbake til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg bor ikke i Norge, jeg bor i Spania og det gjør alt mye verre siden jeg ikke snakker språket og kan ikke søke hjelp hos noen her» skriver en jente på nettstedet ung.no.

I innlegget skriver jenta om sin vanskelige hverdag, med en mor og stefar som drikker for mye, og ikke klarer å ta seg av henne.

Dessverre er jenta langt fra den eneste som utsettes for omsorgssvikt og som har problemer med å vite hvor en skal henvende seg for å få hjelp i utlandet.

Så langt i 2012 har Sjømannskirken hjulpet 12 barn som har blitt utsatt for omsorgssvikt med å komme seg tilbake til Norge. De siste fem årene har de hjulpet 29 barn.

Omsorgssvikt Audun Myhre, generalsekretær i Sjømannskirken, forteller at i mange av tilfellene kjenner barnevernet i Norge allerede til familiene til barna på grunn av tidligere kontakt med barnevernet.

- Det er mer regelen enn unntaket, og norske kommuner henvender seg stadig direkte til oss for bistand i kompliserte barnevernssaker, sier Myhre.

Myhre forteller at det ofte er rusproblematikk eller sykdom som gjør at foreldrene ikke klarer å ta seg av barna.

- I Spania er det også lettere tilgang på rusmidler, og familiene og barna har ikke det samme nettverket som de har hjemme i Norge, sier han.

Språkproblemer Mange av tilfellene hvor Sjømannskirken må hjelpe barna skjer i Spania. I motsetning til saker i andre land er ofte begge foreldrene norske i sakene i Spania.

- Norge bruker millioner på norsk skoledrift i Spania, hvor barna primært lærer på norsk, noe som gjør det vanskelig for dem å forholde seg til et spansk barnevern, sier Myhre.

Myhre forteller at det er gjennom det forebyggende arbeidet de har blitt kjent med miljøene og fått tips om barn som ikke har det bra, og som regel er det de som kontakter familiene, ikke omvendt.

Sjømannskirken har de siste tre og et halvt årene hatt en ekstra stilling finansiert av Blåkors, noe de ikke har lenger-

Minimumsbemanning - Det er gjennom denne tilstedeværelsen vi i større grad har blitt kjent med flere saker, og jeg mener det bør sørges for en minimumsbemanning slik at denne tilstedeværelsen kan opprettholdes.

- Hvert barn som opplever dette er et for mye, og dette er barn som aldri har bedt om å reise utenlands, sier Myhre.

Kjetil Andreas Ostling, statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, forteller at de kjenner godt til problematikken. 

- Departementet er kjent med at det er norske barn i Spania som lever under vanskelig forhold. Sjømannskirken i Spania gjør en svært viktig jobb for å bistå norske familier og barn, sier Ostling.

Han mener sosialarbeiderstillingen tilknyttet Sjømannskirken departementet gir økonomisk støtte til fungerer som et godt bindeledd mellom norsk og spansk barnevern.

Spansk barnevern Ostling understreker at barnevernsloven gjelder for alle barn i Norge, men ikke utenfor landets grenser. 

- Det innebærer at norsk barnevern ikke har noen myndighet i utlandet. Det er myndighetene i landet der barnet oppholder seg som har ansvaret for å ivareta barnet, sier Ostling.

Dersom foreldre tar med seg barn som er under barnevernets omsorg ut av landet, er dette imidlertid barnebortføring, og norske myndigheter kan kreve at barna leveres tilbake. 

Svein Michelsen, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, forteller at de ikke fører statistikk over antallet barnevernsaker i utlandet hvor de bistår.

- Når vi får den type henvendelser fra familier i vanskelightere setter vi dem i kontakt med relevante barnevernsmyndigheter, og yter praktisk bistand når det er nødvendig, sier Michelsen.

Faksimile: Dagbladet, februar 2012
Faksimile: Dagbladet, februar 2012 Vis mer