Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg bør sitte i fengsel

Næringslivstopper applauderte storsvindler Torgeir Stensrud - på foredrag om etikk og moral.

- JEG GIKK MEG BORT: Torgeir Stensrud er dømt for svindel to ganger, siste gang i norgeshistoriens største bedragerisak. I dag snakket han ut om sin bristende moral på et frokostmøte for næringslivstopper i Drammen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- JEG GIKK MEG BORT: Torgeir Stensrud er dømt for svindel to ganger, siste gang i norgeshistoriens største bedragerisak. I dag snakket han ut om sin bristende moral på et frokostmøte for næringslivstopper i Drammen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torgeir Stensrud (61) soner en dom på syv års fengsel og skylder bakene 1,2 milliarder kroner etter Finance Credit-skandalen. I 2007 ble han dømt i norgeshistoriens største bedragerissak.

I dag snakket han ut om storsvindelen  foran 200 næringslivstopper i Drammen, på et seminar om etikk og moral.

Provoserende Så provoserende for noen at de valgte å holde seg unna. Som den lokale banksjefen som tapte 100 millioner kroner på Stensruds frynsete moral.

- Unnskyld, åpnet Stensrud.

Og fortsatte:

- Unnskyld.

Og:
- Unnskyld, igjen.

Alle de andre Men unnskyldningene til tross, det meste av tiden brukte Stensrud på å peke på politikere, byråkrater, næringslivsfolk, kristenliv, organisasjoner og vanlige folk som gjør de samme feil han selv gjorde, å trå over de usynlige grensene.

Litt som å høre en dopingtatt syklist som forteller om «alle de andre».

Forskjellen er at Stensrud også tar et oppgjør med seg selv.

- Jeg bør sitte i fengsel. Jeg er rettferdig dømt, sa Stensrud.

Lettvekter Dommen soner han ved Hassel fengsel i Øvre Eiker, hvor han blant annet jobber som fjøsrøkter.

For dem som fulgte Finance Credit-saken, er Stensrud knapt til å kjenne igjen.

På det meste veide han 187 kilo. Den overvektige mannen fra rettssalen er nå 75-100 kilo lettere, og har under soning løpt terrengløp og syklet Birken.

Han skylder på sin indre drivkraft. Tidligere handlet den om å tjene mest mulig penger - uansett hvordan. Nå handler det om å overleve, og å skape et nytt liv.

Skrekk og advarsel Med en gjeld på 1,2 milliarder kroner, er det visse betydelige begrensninger.

- Jeg kommer aldri til å drive forretningsvirksomhet igjen. Den retten er jeg fradømt. Jeg skal leve livet anderledes, vende tilbake til den etikk og moral jeg fikk inn via morsmelka, men som jeg glemte på veien. Finance Credit-skandalen vil alltid være der, til skrekk og advarsel for alle som vurderer å gå over streken, sa Stensrud.

Han innrømmer i dag mange av sine feilgrep. Nå er det Kirkens bymisjon han akter å vie sine ressurser til, via gratisarbeid overfor andre som har havnet på livets skyggeside.

Dette er farvel - Og dere som vurderer å støtte Kirkens bymisjons arbeid, vær trygge. Pengene kommer til å havne der de skal. Det er andre enn meg som styrer pengene, sa Stensrud.

I RETTEN:  Her er Torgeir Stensrud sammen med sin forsvarer Harald Stabel i lagmansretten i 2007. Foto: Steinar Buholm
I RETTEN: Her er Torgeir Stensrud sammen med sin forsvarer Harald Stabel i lagmansretten i 2007. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Ifølge Stensrud var dette siste gang han uttaler seg til media.

- Etter dette er det slutt, for resten av mitt liv, sa han.

Stensrud har håp om å bli løslatt i 2012.

Etter halvannen times «avskjedstale», fikk han mektig applaus fra de frammøtte næringslivstoppene.

- Man lærer så lenge man lever. sier direktør Terje Aass ved AASS-bryggeri til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!