Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg bøyer meg for nødvendige løsninger

Oslo-ordfører Fabian Stang sier han kan akseptere nasjonal reservasjons-tvang. Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort nekter. Abortstriden mellom Høie og Høyre-ordførerne fortsetter.

ER PRINSIPIELT IMOT: Men Oslo-ordfører Fabian Stang mener reservasjonsrett kan aksepteres hvis det blir en nasjonal ordning. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet.
ER PRINSIPIELT IMOT: Men Oslo-ordfører Fabian Stang mener reservasjonsrett kan aksepteres hvis det blir en nasjonal ordning. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-ordfører Fabian Stang sier han vil bøye seg dersom Bent Høie lander på at han ønsker en nasjonal ordning for legereservasjon.

- Ideologisk er dette en utfordring. Men jeg bøyer meg for nødvendige løsninger, sier Fabian Stang til Dagbladet.

Helseminister Bent Høie lanserte først et kompromissforslag der kommunene selv skulle få bestemme. Lørdag sa han til Dagbladet at han vurderer å droppe forslaget. I så fall blir bare mulig for kommunene å si nei til reservasjonsleger hvis det vil føre til brudd på pasientrettighetene, og ikke på prinsipielt grunnlag. Små kommuner med få leger kan trolig ikke inngå reservasjonsavtaler, mens store kommunene med flere leger må åpne opp.

Høyres ordførere i storbyene Oslo, Bergen og Tromsø, har sammen med ordførere landet rundt sagt nei til reservasjonsrett. Nå kan de altså bli tvunget til å ansette leger som ikke vil henvise kvinner til abort.

Stang: - Bra at han lytter - Bent Høie er en flink, klok mann. Det er bra at han lytter til de berørte. Vi er mange som er imot. Men hvis vi skal akseptere dette, må reservasjonsretten være nasjonal. I Oslo har vi 15 bydeler som hver ansetter sine fastleger. De kan ikke ha ulike regler, sier Stang.

Han tror det vil bli praktisk mulig å ivareta pasientrettighetene i Oslo.

SIER NEI UANSETT: Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort vil ikke ha reservasjonsleger i sin kommune, men kan bli tvunget til å godta det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
SIER NEI UANSETT: Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort vil ikke ha reservasjonsleger i sin kommune, men kan bli tvunget til å godta det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

- Den gode nyheten er at de legene som ønsker å reservere seg, må sende melding til alle som står på sin liste.

Han er ikke så bekymret for pasienter i Oslo som han er for pasienter andre steder.

- Vi er bortskjemte i Oslo, for vi har mange leger. Det er mye verre for 15-åringen i en liten kommune som må reise til nabokommunen, sier Fabian Stang.

Bakgrunnen for Høies abortretrett er at mange ordførere, selv om de er imot reservasjon, ikke vil at kommunene skal bestemme det lokalt. Men striden mellom Høie og Høyre-ordførerne er ikke over. Ordfører Jens Johan Hjort i Tromsø liker ikke signalene fra Høie.

Hjort: - Bekymret - Jeg er tilhenger av størst mulig grad av kommunalt selvstyre, og som uttalt skeptiker til reservasjonsretten, er jeg bekymret for en modell der vi ikke vil kunne bestemme selv, sier han.

Bergens-ordfører Trude Drevland er også reservasjonsmotstander, men vil ikke si hva hun mener om at Høie vurderer tvang.

- HAR SAGT NOK: Bergens-ordfører Trude Drevland er også imot reservasjonsretten, men kan bli tvunet til å innføre det. Hun vil ikke si hva hun mener. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet.
- HAR SAGT NOK: Bergens-ordfører Trude Drevland er også imot reservasjonsretten, men kan bli tvunet til å innføre det. Hun vil ikke si hva hun mener. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet. Vis mer

- Det er helt uaktuelt å kommentere dette. Jeg har uttalt meg én gang om mitt syn. Nå skal Bent Høie få jobbe i fred, sier hun.

Fabian Stang har lansert et kompromiss som går ut på at de reservasjonslegene som i dag er i jobb, får fortsette sin reservasjonspraksis, men at ingen flere leger får reservasjonsavtale.

- Jeg tror det kan være en fornuftig løsning. Det er prinsippløst, men praktisk, sier Stang.

Reservasjonssaken skal avgjøres i Stortinget etter sommeren. Regjeringen har flertall for saken med noen få stemmers overvekt, men det finnes motstand i Høyre. Partiet er klar for å bruke partipisken for å få saken igjennom.

VURDERER TVANG: Siden flere ordførere ikke ønsker å bestemme selv i reservasjonssaken, vurderer helseminister Bent Høie å trekke sitt forslag om kommunal selvbestemmelse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
VURDERER TVANG: Siden flere ordførere ikke ønsker å bestemme selv i reservasjonssaken, vurderer helseminister Bent Høie å trekke sitt forslag om kommunal selvbestemmelse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart