-  Jeg brukte vold

Asbjørn Hvidevold (61) skal ha blitt slått i hjel med balltre. Motivet skal ligge i avdødes fortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asbjørn Hvidevold ble funnet drept i sitt hjem på Halsnøy i Sunnhordland onsdag kveld.

Politiet har siktet tre menn for overlagt drap: En 61 år gammel mann, hans 26 år gamle sønn og hans 19 år gamle kamerat. Alle er varetektsfengslet, men nekter straffskyld.

Omfattende vold

-  26-åringen erkjenner å ha vært på stedet og han erkjenner å ha utøvd vold mot avdøde. Men han er ikke enig i siktelsen, sier forsvarer Steinar B. Yndestad.

Den siktede 61-åringen stiller seg ifølge sin advokat, Nina Monssen, uforstående til at han skal ha noen tilknytning til drapet. 26-åringen og hans kamerat, er varetektsfengslet i fire uker, mens 26-åringens far er fengslet i to uker.

Volden som var utøvd mot avdøde skal ha vært omfattende. Han skal ifølge NTB ha blitt bundet på hender og føtter.

Funnet druknet

I oktober 2003 ble samboeren til avdøde, Bente Gurine Bjørgen, funnet druknet under kaia ved restauranten Leanaustet i Austevoll. Hun jobbet ved restauranten i 28 år og kjøpte på et tidspunkt restauranten sammen med sin samboer, den drepte Asbjørn Hvidevold.

61-åringen som er siktet for drapet på Hvidevold var også samboer med Bente Gurine Bjørgen ei tid før hun traff Hvidevold, og de to innledet et forhold.Flere personer Dagbladet har vært i kontakt med antyder at forholdet mellom den drepte og den siktede 61-åringen skal ha vært komplisert før og etter Bjørgens dødsfall.

Dagbladet er kjent med at den siktede 61-åringen tidligere skal ha ønsket at politiet måtte gjenoppta etterforskningen av ekskjærestens død. Han skal ikke ha vært enig med politiet, som konkluderte med at det ikke sto noe kriminelt bak Bente Gurine Bjørgens dødsfall.

-  Ikke kriminelt

-  Ingenting tydet på at avdøde var blitt utsatt for noe kriminelt. Vi konkluderte med at hun hadde omkommet på grunn av drukning og henla så saken, sier Per Nordstrand, lensmann på Austevoll lensmannskontor.

-  Har det kommet noen formell henvendelse til dere om å gjenoppta etterforskningen av saken?-  Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier lensmann Per Nordstrand.

Bente Gurine Bjørgens far snakket med sin datter dagen før hun døde.

-  Jeg har aldri trodd at dette var en ulykke. Hun var slik en flott og positiv jente. Hun ringte meg dagen før hun døde for da hadde jeg bursdag og hun sendte meg roser og lurte på om vi ikke skulle ha et lite selskap. Det ble spekulert i at hun kunne ha tatt sitt eget liv, men dette har verken jeg eller andre noensinne trodd på, sier Sverre Bjørgen (89) til Dagbladet.

Samtidig har Dagbladet fått bekreftet at politibetjent, Jostein Bjånesøy som var hovedetterforsker i Bjørgens dødsfall, nå har blitt kontaktet og bistår i etterforskningen av drapet på Asbjørn Hvidevold. -  Jeg kan ikke si noe om hvorvidt Bente Gurine Bjørges dødsfall er relevant i etterforskningen av drapet på Asbjørn Hvidevold. Samtidig er det klart at 61-åringen som nå er siktet i saken er den av de tre siktede som kjente Bente Gurine Bjørgen best, sier politiadvokat i Hordaland Politidistrikt, Kjetil Kvalvik til Dagbladet.

-  Det er likevel sjelden det er en så tydelig forhistorie som ligger så langt tilbake i tid som i dette tilfellet. Det er klart det gjør dette til en svært spesiell sak, sier han.