- Jeg burde blitt operert i Norge

SPIKKESTAD (Dagbladet): Som første ventelistepasient går Ivar Strand (50) i morgen om bord på Kiel-ferja for å bli operert i Tyskland. - Jeg er glad for å få behandling, men det burde ikke være nødvendig å dra til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strand fra Spikkestad i Røyken er en av tre meniskpasienter fra Buskerud som Lubinus klinikk i Kiel skal ta seg av. Fylkeskommunen betaler ikke én krone. Pengene tas fra milliarden som Stortinget bevilget til pasientbrua før jul.

- Det er merkelig at Norge som har ræva full av penger ikke skal klare å behandle oss. Det må være noe alvorlig galt med organiseringen av det norske helsevesenet når kapasiteten finnes, men behandlingen må skje i Tyskland, sier den sindige trønderen til Dagbladet.

Billigere i Norge

Den enkle kneoperasjonen kunne både offentlige og private sykehus ha utført billigere enn i Tyskland. Der koster inngrepet 9400 kroner, om lag det samme som et norsk sykehus får betalt fra staten for en meniskoperasjon. Men med reisen på 3400 kroner ville det ha lønt seg å satse på norske alternativ. Selv private institusjoner tilbyr priser under de tyske. Men Stortinget bestemte før jul at det bare var aktuelt å sende pasientene utenlands - av hensyn til norsk økonomi.

Derfor går pasientbrua som planlagt - inntil Stortinget ombestemmer seg. Det kan skje i månedsskiftet februar/mars når stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballos dokument 8-forslag behandles. SV-representanten vil at milliarden skal kunne brukes i Norge hvis behandlingen er rimeligere her. Et flertall på Stortinget har allerede signalisert at de vil støtte forslaget hans.

- Jeg tviler ikke på at jeg får en god behandling i Tyskland. Vi må ikke tro at Norge har verdens beste helsesystem. Jeg tror problemet er at vi er så rike at vi ikke har trengt å effektivisere det offentlige. I det private får du hammeren i hodet hvis du bryter tidsfrister og garantier. Men i det offentlige må du bare godta å vente, sier Strand.

Det var han også innstilt på inntil en fra fylkeskommunen ringte forrige fredag. Da hadde det gått nesten ett år etter at søknaden om operasjon ble sendt fra primærlegen. Etter åtte måneder, i oktober, ble han innkalt til sentralsykehuset i Buskerud. Da trodde han at han skulle bli behandlet. Men det eneste legen gjorde var å se litt på kneet og spørre om han var interessert i operasjon.

Deretter ble han overført til et annet sykehus - og havnet på ei venteliste.

Ikke sykemeldt

- Før jul tenkte jeg at en gang måtte det bli min tur. Derfor ble jeg glad for tilbudet. Men det er ganske merkelig at sykehuset ikke kunne gjøre noe mens jeg var der. De hadde jo fått all informasjon de trengte for åtte måneder siden, påpeker Strand. Han tror han havnet langt bak i køen fordi han fortsatt var i stand til å jobbe.

- De hadde kanskje tatt det mer alvorlig hvis jeg hadde lagt meg sykemeldt, sier ungdomsskolelæreren som også er selvstendig næringsdrivende.

<B>VENTETIDA OVER:</B> - Det er merkelig at Norge som har ræva full av penger ikke skal klare å behandle oss, sier meniskpasient Ivar Strand.