BALER MED FINANSKRISA: Nå innrømmer Gordon Brown at han burde gjort mer for å forhindre den. Barack Obama har også sitt å stri med i den økonomiske politikken.  Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
BALER MED FINANSKRISA: Nå innrømmer Gordon Brown at han burde gjort mer for å forhindre den. Barack Obama har også sitt å stri med i den økonomiske politikken. Foto: REUTERS/Jason Reed/ScanpixVis mer

- Jeg burde gjort mer for å hindre krisen

Det innrømmer Storbritannias statsminister Gordon Brown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med meningsmålingene pekende i negativ retning, tar Storbritannias statsminister Gordon Brown sin del av ansvaret for finanskrisen.


I et intervju med avisen The Guardian sier Brown at han skulle ønske at han for ti år siden hadde satt i gang en folkekampanje for å få til sterkere regulering av det internasjonale finanssystemet.

Brown var selv en av arkitektene bak reguleringssystemet for den britiske finanssektoren, som ble innført i 1997.

Statsministeren medgir nå at reguleringene ikke fikk den ønskede virkningen.

- Jeg tar det fulle og hele ansvaret for det jeg har gjort. Likevel mener jeg vi står overfor et større problem av internasjonale karakter. Etter den asiatiske krisen for ti år siden da andre land mente at problemene ville forsvinne, burde vi tatt til orde for en hardere linje, sier Brown.


- Labour må vinne

Brown ligger over 10 prosentpoeng bak sin konservative rival, David Cameron, på meningsmålingene.

Han understreker imidlertid at det er svært viktig for Storbritannia at partiet hans, Labour, vinner det kommende valget, som trolig blir avholdt til neste år.

- Bare progressive sentrum-venstre-regjeringer kan håndtere problemene de globale forandringene fører med seg, slår Brown fast.


- Det frie markeds tid forbi

Den tidligere finansministeren hevder også at tiden da markedskreftene fikk styre fritt er forbi.

- Den såkalte Washington-konsensusen om fire markedskrefter, som har rådet i 40 år, har kommet til veis ende, sier Brown.

Han avviser at det britiske arbeiderpartiet nå vil returnere til gamle paroler om mer statlig styring, men påpeker likevel:

- Dette er ikke tiden for nonchalante regjeringer. Folk på sentrum-venstresiden burde ha selvtillit nok til å si at de gamle ideene om at markedene er effektive og ordner alt på egen hånd er utdaterte.

Brown vil heller ikke utelukke at en ny økonomisk redningspakke kan komme når budsjettet legges fram i april.

(NTB)