- Jeg burde gjort mer

Miljøforkjemperen Aleksandr Nikitin angrer ikke på sin innsats for miljøet, selv om det kan bety 20 år i fengsel. - Jeg burde gjort enda mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikitin svarte nettet


ANGRER IKKE: - Jeg burde gjort mer, svarte Nikitin på spørsmålet om han angret på sin innsats for miljøet.

Travelt opptatt med sin livs kamp mot det russiske sikkerhetspolitiet tok Aleksandr Nikitin seg tid til å svare på spørsmål fra Dagbladets lesere i dag. Foran en bærbar PCen svarte Nikitin på så mange spørsmål som et tettpakket program tillot.
Først ute var Vidar Skog som lurte på om «det i etterpåklokskapens navn var verdt det?»
- Ja, jeg burde ha gjort enda mer.

Heisann, Alexandr
Tror du at den siste tids økonomiske uroligheter i Russland overskygger denne rettsaken?
Tror du at menneskerettigheter og andre grunnlegende demokratiske spørsmål blir sett på som mindre viktig enn Russlands økonomiske prestasjoner?
Joachim Nahem

Nikitin: - Noe skjer i Russland hele tiden, det er aldri bare en eller annen rettsak. Angående menneskerettigheter, vil jeg si at dette blir i Russland regnet som mye mindre viktig enn mange andre spørsmål.


Jeg støtter deg Niktin, stå på.
Hvorfor tror du at sikkerhetspolitiet kjører denne saken mot deg så hardt?
Er det presisje for dem?
Hva tror du sjansen er for å bli frifunnet?
Jon Erik Brinchmann

Nikitin: Det er prestisje i denne saken for FSB. Jeg har alle lovmessige grunner til å bli frifunnet.


Stolt?
Jeg vil gjerne spørre Hr. Nikitin om han synes handlingene hans er noe å bli stolt av for en russisk offiser, om det er i orden for ham å ta imot penger fra Norge når tusenvis av offiserer i Russland har ikke sett lønn i månedsvis, men som fortsatt er lojale mot landet og folket sitt.
Jeg vil sette pris på en forklaring hvorfor Nikitin, som er offiser, trodde på at han ville unngå rettsak. Er han virkelig så naiv? Og så siste spørsmål: hvorfor sluttet han i militæret? Var det ikke for å tjene mer? Takk.
Alexandra N. Leontieva

Nikitin: Jeg er overrasket over russisk mentalitet. Med dette mener jeg dette med at alle skal være likestilt, likestilt fattige.
Jeg opprøres av at de russiske offiserene ikke får lønn og jeg syns det er rart at ikke de som ikke får lønn gjør mer med dette. Hvorfor gjør de ikke noe aktivt for å rette på dette slik at de kan forsørge familiene sine.
Å ikke gjøre noe bekrefter en slaveideologi hvor man sitter passivt å venter på å få tilslengt seg en brødskive.
Jeg har ikke prøvd å unngå rettssak og det jeg gjorde var ikke bare for meg og miljøet, men for å forbedre forholdene til offiserene som ikke får lønn i dag.
All jobb skal ha mening, også i militærtjeneste, og når denne meningen forsvinner for en person er det ikke lenger hensiktsmessig hverken for jobb eller tjeneste å fortsette.Hvorfor?
Hvordan kan det ha seg at en du er tiltalt for såpass alvorlige kriminelle handlinger overfor din egen stat, kun basert på dekreter fra 1996 som for offentligheten ikke er kjent. Hvor er den forresten demokratiske retten til ytrings -og pressefrihet?
Kim Aron Fagervoll

Nikitin: Det er det som er umulig, og det er det vi prøver å bevise for retten.
Det er det som er saken som vi prøver å finne ut om. Resultatene i saken vil være svaret på det spørsmålet.Hvis du er uskyldig
- hvorfor har russisk KGB overvåket deg? De kan ikke bare få den ideen fra lufta, hva mener du om det?. Hvor ligger feilen i de mappene du leverte til Belona eller russisk overvåknings og sikkerhetstjeneste?
Vlad Kazansky

Nikitin: Feilen ligger hos FSB som har anlagt denne saken. De trodde nok ikke de skulle møte slik motstand, ikke bare fra meg, men også fra omverdenen. De håpet at de gamlemetoder og scenarier de brukte tidligere skulle virke, men tidene har forandret seg.


Internett
Bellona benytter Internett som en informasjonskanal. Hvilken betydning mener du dette har hatt for opplysning av det russiske folket og den internasjonale opinionen i forhold til miljøsaken?
Hvilken betydning har dette hatt for forståelse av din menneskerettsituasjon, og din løslatelse? Lykke til med rettsaken!
Gunnar Skeid

Nikitin: Dette har samme betydning som all informasjon ellers som alle bør få tilgang på.
Når det gjelder spørsmål om menneskerettigheter, er det først nå jeg virkelig skjønner betydningen av disse spørsmålene.Ubegripelig
Det er jo helt ubegripelig for noen av oss å forstå at Russland reagerer slik på dette. Det var jo i utgangspunktet hjelp fra Norges til å få bukt med et globalt problem. Ser du det på samme måten?
Roald Torbjørnsen

Nikitin: Jeg ser det akkurat som dere, det er like uforståelig for meg.


Russisk politi
Hvordan stiller du deg i dag til russisk politi?
Mirzat Abduramani

Nikitin: På ingen måte, jeg forsøker så godt som mulig å unngå all kontakt med dem.


Greeting
I've got no question for Mr.Nikitin, but a greeting.
Tell him I wish him luck in his forthcoming trial. Who am I?
The Norwegian guy who took a picture of him & his wonderful wife at Pulkovo Airport, just after he was released from jail, - a few years back. (He picked up copies of the photos at Grand Hotel Hotel Europe a few months later).
- The guy he met in the bank at this same hotel, and who Nikitin told that Yelstin had sacked the Chernomyrdin government earlier this year.
My message is; your trial is a crucial test for the juridical system of the new and democratic Russia.
The problems of Russia is not a economical one; Russia is simply one of the richest nations in the world (natural resources etc.).
It's not a political one (all politicians have been elected through free elections). It is a juridical one...
If Russia is to get further, law and order must prevail. Otherwise the riches of Russia will be stolen, the politicians corrupted and the Russian people will always live in missery.
Regards
Tom Just Olsen

Nikitin: Jeg husket fra første setning hvem du er. Du driver business og jeg ønsker deg lykke til med det. Jeg er glad du la ved adressen din, ved første besøk i Oslo skal jeg komme innom.


Hei Aleksandr
Sender bare oppmuntring fra Etnedal. Stå på. Jeg vet at Torgeir, som nå er i Australia også følger saken.
Når du forhåpentlig snart er fri, må du legge turen til Etnedal.
Ha det godt
Geir og Elisabet

Nikitin: Jeg vil takke for oppmuntringen og takker ja til invitasjonen. Jeg har hørt fra Julia og Torgeir hvor fint det er i Etnedal og jeg kommer gjerne.


Willy og Bastesen
Hva synes du om 'Willy'-aksjonen?
Hva synes du om Bastesen?
Lars Erik Hjeldnes

Nikitin: Min datter syns godt om denne aksjonen og har sett filmen, og derfor støtter jeg og dette.
Egentlig syns jeg synd om alle som blir drept, jeg syns til og med synd på fisken som blir skåret opp levende, men jeg vet jo at vi må spise.
Min holdning til truede arter er at dette er helt feil, men når det gjelder anskaffelse av mat aksepterer jeg dette.