- Jeg burde ikke kunne kalle meg lærer

Venstre vil sertifisere lærere - men ikke innføre karakterer i barneskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande sa nærmest fra seg lærertittelen da hun talte til landsmøtet lørdag morgen.

- Jeg kan kalle meg «lærer». Jeg kan kalle meg «lektor». Men uten pedagogisk utdanning burde jeg ikke kunne kalle meg lærer, sa Venstre-lederen.

Hun tok til orde for å gjøre lærertittelen beskyttet, slik andre faggrupper gjør.

Går for lærersertifisering Venstre-lederen har lærerutdannding, og har tidligere blant annet jobbet som lærer ved Hunn skole i Overhalla, og som adjunkt ved Levanger videregående skole. Men fordi hun mangler utdanning i pedagogikk, mener altså Venstre-lederen at hun ikke har gjort seg fortjent til verken lærer- eller lektortittelen.

Innlegget var en del av Skei Grandes argumentasjon for sertifisering av lærere - et forslag som hadde kommet under debatt på landsmøtet.

Den dragkampen vant hun. Noen minutter seinere vedtok Venstres landsmøte å innføre «en sertifiseringsordning for lærere i samråd med berørte parter i skolesektoren, som skal sees i sammenheng med rett og plikt til kompetanseheving».

Mer spenning var det knyttet til om Venstre ville gå for å innføre karakterer i barneskolen.

Forslaget om å åpne for karakterer i 7. klasse ble avvist med 137 mot 103 stemmer etter en lang debatt lørdag morgen. Flertallet er større enn da forslaget var oppe på landsmøtet i 2009.

Da ble karakterforslaget avvist med en overvekt av to stemmer.

Vil bli utdanningsminster Også i sin åpningstale til landsmøtet fredag viet Skei Grande mye tid på skolepolitikken, og gikk langt i å søke jobben som kunnskapsminister i en borgerlig regjering.

MANGLER PED:  Venstre vil sertifisere lærere - og Venstre-leder Trine Skei grande ønsker å miste retten til å kalle seg lærer. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MANGLER PED: Venstre vil sertifisere lærere - og Venstre-leder Trine Skei grande ønsker å miste retten til å kalle seg lærer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Derfor er det et behov for Venstre i regjering, derfor må Venstre ha som ambisjon å ta tilbake nøkkelen til kunnskapsdepartementet. Norge trenger et Venstre med hånda på rattet i skolepolitikken - det er altfor lenge siden sist vi var der sist! sa hun da.

Dagens kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er tvilende. I dag skrev hun dette på sin Facebook-profil: 

«Alle sikler på jobben min;-) Skjønner jeg godt! Ikke noe er viktigere enn kunnskap. Men Trine Skei Grande blir det uansett ikke. Ikke mulig å ha ansvaret for hele kunnskapsfeltet og samtidig være partileder i en samlingsregjering».

Også Høyre-leder Erna Solberg heller kaldt vann i årene til Skei Grande.

- Vi har alle ambisjoner om å ha utdanningsministeren. Detter er - og har alltid vært en viktig sak for oss i Høyre, sier hun til Aftenposten. 

PS! I går kveld gikk Venstre inn for kjønnsnøytral verneplikt. Partiet slår dermed følge med SV og Senterpartiet, som har gjort lignende vedtak på sine landsmøter.