Snakker ut om byggebråket:

- Jeg burde nok ha stilt flere spørsmål

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar selvkritikk for at han ikke sjekket forholdene på eget byggeprosjekt, men slår tilbake mot anklagene om dobbeltmoral. 

TENKTE IKKE OVER EGET PROSJEKT: Jonas Gahr Støre uttaler seg om byggeprosjektkritikken han har mottatt i det siste. Her er han med sin rådgiver Camilla Ryste(t.v). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TENKTE IKKE OVER EGET PROSJEKT: Jonas Gahr Støre uttaler seg om byggeprosjektkritikken han har mottatt i det siste. Her er han med sin rådgiver Camilla Ryste(t.v). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Støre har fått kritikk fra både samarbeidspartnere i fagbevegelsen og politiske motstandere etter avsløringene om partilederens byggeprosjekt på Grenselunden i Oslo.

I snart tre uker har han unnlatt å svare om saken annet enn på epost til Dagbladet.

Nå snakker statsministerkandidaten ut om det omdiskuterte prosjektet, som han eier sammen med blant annet Høyre-sponsor Stein Erik Hagen.

-Jeg forstår at spørsmålene kommer opp, og synes det er naturlig. Jeg har prøvd å trekke de riktige konklusjonene ut fra dette. De er delt i to. Den ene konklusjonen er at det å ha en eierandel i et sånt prosjekt, om den er aldri så liten, ikke lar seg kombinere med å være fulltids politiker på mitt nivå. Da er det riktig å selge seg ut, slik jeg er i gang med, sier Ap-lederen til Dagbladet.

-Den andre er å løfte fram det saken faktisk handler om: At vi må rydde opp i forholdene som Dagbladets sak belyser gjennom rikspolitikk i Stortinget og lokalpolitikken der vi har mulighet til det, sier Ap-lederen.

KUNNE HA SJEKKET: Ap-leder Jonas Gahr Støre er usikker på om han kunne brukt eiermakta si til å påvirke forholdene på byggeplassen til det bedre, men gjorde det uansett ikke. Han har mer tro på å endre norsk arbeidsliv gjennom politikken.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KUNNE HA SJEKKET: Ap-leder Jonas Gahr Støre er usikker på om han kunne brukt eiermakta si til å påvirke forholdene på byggeplassen til det bedre, men gjorde det uansett ikke. Han har mer tro på å endre norsk arbeidsliv gjennom politikken.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Det vakte oppsikt da Dagbladet kunne avsløre at arbeiderne på Ap-lederens eget byggeprosjekt ikke akkurat fulgte Arbeiderpartiets egen politikk.

Faktisk var rundt halvparten av arbeiderne uorganiserte, flertallet var ikke tilsluttet noen sentral tariffavtale, og et knippe mennesker hadde såkalte nulltimerskontrakter, som Ap-lederen har omtalt som en "skam".

Siden har både LO og flere Ap-politikere tatt Ap-lederen i forsvar ved å si at Støre ikke ville hatt makt til å påvirke forholdene fordi han bare eide en liten aksjepost.

Har ikke prøvd

Ap-lederen selv er usikker, men sier at han heller ikke har stilt spørsmål ved forholdene på byggeplassen.

- Jeg har regelmessig mottatt informasjon fra hovedentreprenøren om at byggeprosjektene har vært i tråd med regelverk og plan- og bygningsloven. Jeg kan vedstå: Jeg har ikke reist opp på byggeplassen for å dobbeltsjekke den informasjonen, eller reist spørsmål om standarder utover dagens regelverk, sier Støre på spørsmål om hva han egentlig har gjort for å påvirke forholdene på byggeplassen.

- Burde du ikke ha gjort det?

- Når saken kommer opp, kunne det være naturlig å si "ja", men jeg må være ærlig og si at jeg ikke hadde tanke om det da vi investerte i 2011-2012, parallelt med at jeg fra 2014 har sett dette som en av de store sakene vi må ta tak i, sier Støre.

Han eier drøyt tre prosent av aksjene i byggeprosjektet på Ensjø i Oslo, gjennom familieselskapet Femstø AS.

Boligprosjektet skal stå ferdig neste høst, og skal bli 149 leiligheter. Samtidig har han investert en like stor andel på naboprosjektet Fyrstikkalleen 17, hvor bygginga foreløpig ikke har startet ennå.

- Med en så liten andel i de to byggeprosjektene har jeg tenkt på dette som en passiv investering. Jeg kunne, og burde nok, likevel ha stilt flere spørsmål om forholdene på byggeplassen. Da jeg fikk informasjon gjennom Dagbladet om sider ved prosjektene som ikke er slik vi ønsker at det skal være, skjønte jeg raskt at jeg måtte selge meg ut. Mitt engasjement for et seriøst arbeidsliv er sterkt, men det er som politiker jeg virkelig kan - og gjerne vil - bidra til at det ryddes opp i byggebransjen i Oslo og i resten av landet.

- Skjønner du noe av anklagene om dobbeltmoral?

- Nei. Det er jeg uenig i. Jeg mener at man må ha en standard, og den gjelder meg og alle andre. Da jeg ble klar informasjonen som Dagbladet brakte, valgte jeg raskt å sette i gang en prosess for å selge meg ut. Det mener jeg ikke er dobbeltmoral, men heller å trekke konsekvensene av egen politikk og moral.
Han sier han er usikker på om han kunne ha brukt eiermakta si til å endre prosjektet hvis han hadde prøvd, og påpeker at bransjen forholder seg til det gjeldende regelverket.

Skal rydde opp

Det innebærer ifølge Ap-lederen at det er vanlig med en organisasjonsgrad ned mot femten prosent i Oslo-området.

- Det er ikke noe man påvirker gjennom en eierandel på tre prosent, men noe man endrer gjennom en politikk for økt organisasjonsgrad, mindre midlertidighet og mer trygghet i arbeidslivet. Det er derfor jeg er så opptatt av å ta tak i dette gjennom politikken, og det kommer vi til å gjøre dersom vi får regjeringsmakt til høsten, sier Støre.

- Kan man ikke som næringslivsaktør også påvirke samfunnet til det bedre?

- Jo, det kan man og bør man, men jeg tenker at lover og regler påvirker vi gjennom politikken, og så opptrer aktørene i tråd med det. Det er jo ikke jeg som har hyret inn dem som jobber på denne byggeplassen, selv om Dagbladets reportasje nærmest kunne gi inntrykk av det. Jeg har forholdt meg til et prosjekt som har rapportert om at de forholder seg til gjeldende gjeldende lover og regler, sier Støre.

Vanskelig å kombinere

Da Dagbladet først omtalte byggeprosjektene for snart tre uker siden, mente statsviter Frank Aarebrot at det er prinsippielt problematisk å eie aksjer som dette hvis du samtidig er politiker på høyt nivå. Nå trekker Støre altså samme konklusjon.

- Kanskje kunne jeg håndtert denne saken annerledes, men min konklusjon er at det ikke bør oppstå tvilstilfeller rundt en ansvarlig politikers interesser, og for mitt vedkommende er det riktig å plassere det jeg eier i midler hvor jeg ikke har direkte påvirkning på hvordan de plasseres, sier han.

- Selger du aksjene dine nå fordi Dagbladet skrev om det, eller ble du genuint overraska over forholdene? Det vi beskriver er jo normaltilstanden i Oslos byggebransje.

- Hovedårsaken er at jeg synes det er vanskelig å kombinere ansvaret med å være politiker på mitt nivå, stillingen jeg er kandidat til, og det å sitte med eierandeler i et slikt prosjekt. Burde jeg sett det tidligere? Kanskje. Men etter at Dagbladet gjorde meg oppmerksom på forholdene ved disse prosjektene at jeg selger. Jeg har ikke noe mer å legge til.

- Er du redd for at dette svekker din troverdighet på arbeidslivsspørsmål?

- Jeg tror de som har møtt meg på byggeplasser, på talerstoler, i Stortinget, ikke bør være i tvil om at trygghet på arbeidsplassen er noe jeg brenner for, sier han.

Til kamp mot Høyre

Han mener man kan ta en viktig lærdom av saken: Nemlig at byggebransjen kan følge loven og likevel ikke ha optimale forhold. Kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, blant annet i byggebransjen, pekes ut av Støre som en av Aps aller viktigste saker fram mot valget.

Hvis partiet kommer i regjering lover han å avskaffe adgangen til midlertidige ansettelser, som denne regjeringen har innført, som noe av det første han gjør.

Samtidig går han til krig mot både nulltimerskontraktene bemanningsbransjen bruker, og til kamp for en opprusting av yrkesfagene.

Ap-lederen er kritisk til manglende innsats fra regjeringen.

–De har fått kritikk fra Riksrevisjonen for for dårlig samordnet innsats mot arbeidslivskriminalitet. De har konsekvent stemt ned hvert eneste forslag vi har kommet med. De har en passiv arbeidslivspolitikk som gjør at det ikke er blitt enklere å være en seriøs aktør i bransjen, sier han.

- Hva synes du om at Høyre har kritisert deg i akkurat denne saken når dere står for så forskjellig politikk?

- Det er et kjent mønster fra Høyre, som jeg lever godt med. Så velger jeg å tenke at: Har de ikke noe bedre å komme med, så henter de vel gjerne fra den argumentrekka.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer